archív
StoryEditor

RTVS pripravuje s ďalšími verejnoprávnymi televíziami historický projekt o Márii Terézii

30.01.2017, 18:00
Autor:
(pš)(pš)(em)(em)
Známa je predstaviteľka hlavnej postavy.

V tomto roku si pripomenieme 300. rokov od narodenia významnej uhorskej a českej panovníčky Márie Terézie. Aj to je dôvod, prečo vzniká veľkolepý televízny projekt v koprodukčnom modeli štyroch európskych verejnoprávnych televízií - rakúskej ORF, Českej televízie, slovenskej RTVS a maďarskej MTVA. Dvojdielny koprodukčný film sa má dostať na obrazovky našej verejnoprávnej televízie ešte v decembri tohto roka. Tá naň prispeje sumou v celkovej výške 991 200 eur, pričom celý seriál bude stáť 6 miliónov eur.

Režisérom snímky je Rakúšan Robert Dornhelm, v hlavnej úlohe Márie Terézie sa objaví rakúska herečka Marie-Luise Stockinger.  V úlohe manžela panovníčky - Františka Štefana Lotrinského, sa predstaví český herec Vojtěch Kotek.

Dvojdielny film o Márii Terézii, ktorej celý titul znel Mária Terézia, cisárovná Svätej ríše rímskej nemeckého národa, Kráľovná Uhorska, Česka, Chorvátska a Slavónska, arcivojvodkyňa Rakúska, vojvodkyňa Parmy a Piacenzy a veľkovojvodkyňa Toskánska, začína nakrúcať Česká televízia už o mesiac. Film vzniká podľa českého scenára. Slovenská strana na projekte participuje napríklad strihom, návrhmi kostýmov, hlavným kameramanom bude Tomáš Juríček.

​Píše sa rok 1723 a v katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha na Pražskom hrade je Karol VI. korunovaný za českého kráľa. A práve tu sa začína príbeh jeho dcéry, neskoršej cisárovnej - Márie Terézie. Príbeh jej detskej lásky a neskoršieho manželstva s Františkom Štefanom Lotrinským, príbeh začiatkov jej vladárskej cesty, prevzatia maďarskej koruny, ako aj príbeh matky šestnástich detí.

"Mária Terézia je mimoriadny projekt o mimoriadnej osobnosti. Scenár českej autorky Mirky Zlatníkovej zaujal partnerov v zahraničí natoľko, že prvýkrát v histórii na jednom televíznom projekte spolupracujú vysielatelia z Českej republiky, Maďarska, Rakúska a Slovenska, ako aj medzinárodný distribútor z Nemecka. Verím, že panovníčka by na nás bola pyšná, " hovorí kreatívny producent projektu Jan Maxa.

Réžie dvojdielneho filmu sa ujme Robert Dorhelm, rakúsky režisér, ktorý dlhodobo žije a pracuje v Hollywoode. Na svojom filmárskom konte má viac ako tridsať filmov, režíroval svetové herecké osobnosti, ako je Grace Kelly, Helena Bonham Carter, Omar Sharif, James Woods alebo Josh Brolin. Režijne stál tiež za Zlatým glóbusom za ocenený seriál Into the West z produkčnej dielne Stevena Spielberga. Dokument The Children of Theatre Street mu vyniesol nomináciu na Oscara.

"Ak ako režisér dostanete príležitosť natočiť dobovú snímku, musíte si dať pozor, aby sa z toho nestala návšteva múzea. Na druhej strane je ale potrebné nepodceniť historickú vernosť a faktickú správnosť, pretože inak vás publikum prestane brať vážne a na filmársky výlet do minulosti sa s vami nevydá," hovorí Robert Dornhelm a pokračuje: "Mária Terézia bola nesporne obrovskou osobnosťou európskej histórie. Avšak tým, ako dokázala skĺbiť svoje panovnícke povinnosti s rolou matky šestnástich detí, sa stala inšpiráciou pre všetky moderné ženy." K obsadeniu titulnej úlohy režisér dodáva: "Bolo pre mňa dôležité, aby predstaviteľka Márie Terézie nebola len krásna, ale aby som jej tiež uveril jej prerod v mocnú vládkyňu."

Autorka scenára Mirka Zlatníková režiséra dopĺňa: "Mária Terézia viedla vojnu s polovicou Európy a ustála ju. Nejako nemôžem uveriť, že by vojnovým peklom a domácim hladomorom víťazne prešla tá bezkrvná svätica, o ktorej sa píše v učebniciach dejepisu. Musela používať oveľa ostrejšie a zaujímavejšie metódy. K veľkým veciam je potrebná vášeň."

Okrem Marie-Luise Stockinger a Vojtěcha Kotka sa vo filme objaví napríklad Zuzana Stivínová alebo Karl Markovics. Prvá klapka rozsiahleho projektu padne v marci a natáčať sa bude predovšetkým na zámkoch v Kroměříži a vo Valticiach. Štáb ale zamieri aj do Bratislavy, Viedne a Toskánska.

Produkčne snímku zastrešujú spoločnosti Beta Film, MR Film a Maya Productions.

01 - Modified: 2024-04-11 09:32:46 - Feat.: - Title: Šéf Európskej vysielacej únie: Som rád, že slovenská vláda reviduje legislatívu o RTVS. Nie je neskoro 02 - Modified: 2024-04-08 09:45:37 - Feat.: - Title: Ako ďalej RTVS? Na odbornú debatu príde aj šéf EBU Noel Curran 03 - Modified: 2024-04-02 14:44:04 - Feat.: - Title: Veľkú Noc ovládlo Let´s Dance. Tanečná šou prilákala najväčšie publikum od roku 2011 04 - Modified: 2024-03-13 10:39:43 - Feat.: - Title: Danko chce urobiť ďalšie poriadky s novinármi. Koalícia opakuje, že RTVS má patriť všetkým 05 - Modified: 2024-02-26 08:38:54 - Feat.: - Title: Koalícia pritvrdzuje voči RTVS: Po Dankovi už aj Blaha žiada "vyriešiť" verejnoprávnu televíziu
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
18. apríl 2024 07:06