Hlavní predstavitelia Emma Stone a Ryan Gosling.CNBC
StoryEditor

Favoritom tohtoročných Oscarov je muzikál La La Land. Ceny sa rozdajú v nedeľu večer

25.02.2017, 12:34
Autor:
ČTKČTK
Kvôli Trumpovi sa očakáva vyššia sledovanosť, reklamný priestor je vypredaný.

V Los Angeles vrcholia prípravy pred nedeľňajším udeľovaním cien americkej filmovej akadémie Oscar.

Oscarový večer často sprevádzajú aj politické kontroverzie. Kým vlani debatu vyvolala kritika kvôli diskriminácii černošských umelcov, tento rok sa zrejme slávnostný večer nezaobíde bez kritiky na adresu nového amerického prezidenta Donalda Trumpa.

Podľa všetkého to pomôže sledovanosti večera, reklamný priestor je úplne vypredaný. Podľa portálu Adweek.com stála minulý rok 30 sekundová reklama 1,72 milióna dolárov, rok predtým bola suma 1,83 milióna dolárov. Medzi inzerentmi sú napríklad Adidas, AT&T, McDonald's, Samsung, Walt Disney Studio, The New York Times, Revlon alebo Wallmart.

oscar.go

​Jasným favoritom tohtoročného 89. ročníka je romantický muzikál La La Land, ktorý získal nominácie v 14 kategóriách. Počtom nominácií tak dorovnal historický rekord veľkofilmu Titanic z roku 1997 a snímku Všetko o Eve z roku 1950.

Muzikál La La Land má šancu získať zlatú sošku Oscara okrem iného za najlepší film, najlepšiu hudbu či najlepšiu réžiu. Tiež herci v hlavných úlohách - Emma Stone a Ryan Gosling - môžu získať cenu americkej filmovej akadémie. Reálne však môže La La Land premeniť len 13 nominácií, pretože v kategórii najlepšia pieseň je nominovaný hneď dvakrát.

Doterajší rekord v najväčšom počte získaných Oscarov drží s jedenástimi cenami Ben Hur (1959), Titanic (1997) a Pán prsteňov: Návrat kráľa (2003).

O najlepší film sa muzikál režiséra Damiena stretne okrem iného so sci-fi filmom Prvý kontakt, drámou Mela Gibsona z druhej svetovej vojny Hacksaw Ridge: Zrodenie hrdinu a snímkami Miesto pri mori či Moonlight, ktorý získal v januári Zlatý glóbus v kategórii filmová dráma.

Snímka Moonlight, ktorá si pripísala celkovo osem oscarových nominácií, je zrejme tiež jedným z dôvodov, prečo si tento rok organizátori nevyslúžili kritiku za "príliš biele Oscary", ako tomu bolo vlani. Snímka začínajúceho černošského režiséra Barryho Jenkinsa rozpráva o živote mladého homosexuála tmavej pleti v USA. Herec Denzel Washington bol nominovaný v kategórii najlepší mužský herecký výkon. Súperiť bude s Caseym Affleckom, Ryanom Goslingom či Viggo Mortensenom.

oscar.go

​Nomináciu v kategórii herečka v hlavnej úlohe získala okrem Natalie Portmanovej, ktorá stvárnila postavu manželky zavraždeného amerického prezidenta Johna F. Kennedyho vo filme Jackie, či Emmy Stoneovej za úlohu začínajúcej herečky v muzikáli La La Land napríklad aj Meryl Streepová za hlavnú úlohu v komédii Božská Florence .

Práve Streepová vyvolala svojím príhovorom pri preberaní ocenenia za celoživotné dielo na januárových Zlatých glóbusoch vášnivú politickú diskusiu. V ďakovnej reči totiž kritizovala - rovnako ako mnoho ďalších ocenených - vtedy ešte nastávajúceho amerického prezidenta Donalda Trumpa. Ten v reakcii držiteľku troch Oscarov označil za jednu z najviac precenených herečiek v Hollywoode. Očakáva sa, že Trump sa stane terčom kritiky aj počas nadchádzajúceho oscarového večera.

V kategórii najlepší neanglicky hovorený film sa stretnú filmy z Dánska, Švédska, Austrálie, Iránu a Nemecka. Favoritom v tejto kategórii je oceňovaná nemecká tragikomédia o vzťahu otca a dcéry Toni Erdmann režisérky Maren Adeové. V poslednej dobe ale médiá špekulujú o tom, že by akadémia mohla ako výraz odporu k nedávno vydanému a súdom pozastavenému dekrétu prezidenta Trumpa, ktorý zakazoval občanom siedmich prevažne moslimských krajín vstup do USA, oceniť snímku iránskeho režiséra Asghara Farhadiho Klient. Farhad pred časom vyhlásil, že sa slávnostného oscarového večera na protest proti Trumpovým krokom nemieni zúčastniť.

oscar.go

​Moderátorom galavečera bude Jimmy Kimmel, ktorý si vo svojej nočnej šou Jimmy Kimmel Live! neberie pred ústa servítky. O kontroverzie tak zrejme nebude počas tohtoročných Oscaroch núdza.

Priamy prenos z divadla Dolby Theatre v Hollywoode, kde sa odovzdávajú najprestížnejšie filmové ceny - Noc Oscarov - odvysiela v pondelok od 1:00 do 04:00 TV Doma. Zo štúdia v Záhorskej Bystrici sa z obrazoviek budú prihovárať moderátor Roman Juraško a komentátor Boris Pršo, nebudú chýbať ani exkluzívni hostia.

01 - Modified: 2017-02-25 19:39:19 - Feat.: 0 - Title: Aj Zlaté maliny ukázali rozpoltenosť Ameriky. Najhorším filmom roka sa stal dokument o Clintonovej 02 - Modified: 2017-02-25 06:18:40 - Feat.: 0 - Title: Odovzdali Césarov, sošku za najlepší film vyhrala snímka Elle 03 - Modified: 2017-01-24 15:16:19 - Feat.: 0 - Title: Najprestížnejšie ceny Oscarov majú jasné nominácie: La La Land bude mať tento rok silnú konkurenciu 04 - Modified: 2016-12-17 20:00:11 - Feat.: 0 - Title: Slovensko ani Česko Oscara nezískajú. Týchto 10 filmov zabojuje v cudzojazyčnej kategórii 05 - Modified: 2017-01-17 10:26:47 - Feat.: 0 - Title: Zásadné zmeny v nomináciách na Oscarov, Akadémia prekvapila vo viacerých smeroch
01 - Modified: 2020-12-03 11:26:04 - Feat.: - Title: Slovensko bude reprezentovať na Oscaroch ďalší film. O prestížnu cenu zabojuje animovaný film 02 - Modified: 2020-06-16 07:33:36 - Feat.: - Title: Udeľovanie Oscarov a BAFTA sa kvôli koronavírusu odsunie o dva mesiace 03 - Modified: 2019-12-17 15:21:59 - Feat.: - Title: Pomaľované vtáča je v úzkom výbere na Oscara 04 - Modified: 2019-08-07 18:24:39 - Feat.: - Title: Na čele akadémie udeľujúcej Oscary bude kastingový riaditeľ Rubin 05 - Modified: 2018-09-07 12:30:23 - Feat.: - Title: Oscar pre najobľúbenejšie filmy zatiaľ nebude, rozhodla akadémia
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
19. apríl 2024 16:09