StoryEditor

Týždeň v médiách: Neskorá večera, neoverená fotka a nepripustení novinári

26.02.2017, 08:35
Alternatívna večera, solidárny bojkot a rádiový prestup. Týždeň v médiách znova nebol nudný.

Ako vám povedia všetci výživoví poradcovia na čele s doktorom Bukovským, neradno je neskoro večerať. Po utorku by svoje prihodili aj poradcovia pre duševné zdravie. Neskorá Večera s Havranom na Dvojke bola po celom dni náporom na psychickú sústavu.

Moderátor, Martin Šimečka a Braňo Dobšinský debatovali o alternatívnych médiách. Neboli sami, sedel tam s nim Boris Koróni. Aka Slobodný vysielač. Nebili sa, ani po sebe nekričali. Keby to bol hokej, za argumentačné fauly by bol posledne menovaný vylúčený zakaždým, keď sa dostal k slovu.

Bola by to ale škoda. Nedozvedeli by sme sa, že Slobodný vysielač by si overoval informácie, ktoré púšťa stokou. Len na to žiaľ neboráci nemajú dosť peňazí. Aj by to robili, nedá sa. Ďéňgi ňet. Nuž, začem bukvy? Vsjo jasno!

Zbehol som si popri relácke a po nej sociálnu sieť a hádajte, kto na nej vyhral? Jasné, alternatívec. A to tam bol proti presile troch na jedného. Ale im naložil! Viete si predstaviť. Obávam sa, či sa náhodou znova Rada nepodujme na nejaký podnet preskúmavať, či bola dodržaná objektivita a pluralita názorov.  

Donald Trump nepustil vo Washingtone novinárov na  tlačenku tlačovku. Zhodou okolností tie médiá, ktoré reportovali kauzu prepojenia na Rusko. CNN, Times a Politico, aktuálne súhrnne označované POTUSom ako „Fake news.“ Associated Press a časopis Time v reakcii na protest na brífíng neprišli.

Ak sa v Amerike inšpirovali vojnou, ktorú vedie s médiami UV na Slovensku s prestávkami desať rokov som zvedavý, či to bude platiť aj naopak. Či sa čoskoro dočkáme označenia niektorých našich médií za falošné a bude im odmietnutý prístup na tlačovku. Keď sa tak stane, nečakám stavovskú solidaritu. Naopak, isto sa nájde médium, ktoré výstup označí ako „exkluzívny“.  

Trump nebude ani na tradičnej večeri s novinármi, ktorú prezident Ameriky usporadúva raz ročne. Povedal to dostatočne vopred a zaželal v budúcnosti prítomným príjemnú zábavu. O tom, že na jeho účet bude nielen  večerné menu ale aj celá sranda, nepochybuje nikto.

Tak sa už zdá, že celebrity deathmatch o šéfa RTVS zvedú dvaja súčasní riaditelia verejnoprávnych mediálnych ustanovizní. Václav Mika (RTVS) vs Jaroslav Rezník (TASR). Vyhrá ten, kto príde s lepším nápadom, ako uspokojiť voliteľov v Národnej rade. Napríklad tým, že štvorpísmenkové značky spojí do sedempísmenkovej RTVTASR a ušetrí koncesionárom jedno písmeno.

Pluska sa dopustila neodpustiteľného hriechu. Neoverila fotku z Facebooku, ktorú použila do článku. Nabehla si tak na salvu moralizujúcich komentárov. Jasné, mohli na profile neboráčky Sheily stráviť viac času ako tri sekundy, ktoré trvá výroba screnshotu. Horšie ale je, ako fotku použili. Keby bol článok v rubrike Módna polícia, nikto by nemohol povedať ani mäkké f.

Nielen televíziou a novinami je mediálny človek živý. Prestupy ako v hokeji sa dejú aj na rádiových vlnách. Europa 2 zlákala DJa Milana Lieskovského z Funrádia, celú sobotu som premýšľal, k akému prestupu ten rádiový prirovnám.

Keď je Sajfa Zdeno Chára v Bostone, Marcel Forgáč s Juniorom Marian Hossa a Richard Pánik v Chicagu, Milan Lieskovský môže byť povedzme Andrejom Sekerom. Nie je možno taký viditeľný, ako viac skórujúci kolegovia, poctivé výkony ale tímu za ktorý hrá výrazne pomáhajú.

01 - Modified: 2024-04-11 09:32:46 - Feat.: - Title: Šéf Európskej vysielacej únie: Som rád, že slovenská vláda reviduje legislatívu o RTVS. Nie je neskoro 02 - Modified: 2024-04-08 09:45:37 - Feat.: - Title: Ako ďalej RTVS? Na odbornú debatu príde aj šéf EBU Noel Curran 03 - Modified: 2024-04-02 14:44:04 - Feat.: - Title: Veľkú Noc ovládlo Let´s Dance. Tanečná šou prilákala najväčšie publikum od roku 2011 04 - Modified: 2024-03-13 10:39:43 - Feat.: - Title: Danko chce urobiť ďalšie poriadky s novinármi. Koalícia opakuje, že RTVS má patriť všetkým 05 - Modified: 2024-02-26 08:38:54 - Feat.: - Title: Koalícia pritvrdzuje voči RTVS: Po Dankovi už aj Blaha žiada "vyriešiť" verejnoprávnu televíziu
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
28. apríl 2024 10:37