StoryEditor

Píplmetre prechádzajú zmenami

09.03.2017, 15:16
Metodologická komisia sa zhodla na novej metodike. Je však iba dočasná.

Impulzom zmeny metodiky v píplmetrovom meraní bol odchod televízie Markíza z terestriálneho vysielania. Presnejšie: “Úpravy boli zrealizované v súvislosti s významnou zmenou v terestriálnom (DVB-T) spôsobe príjmu televízneho signálu v paneli. A to preto, lebo táto zmena je väčšia ako interval spoľahlivosti pri 99 percentnej presnosti," tvrdí Vladimír Fatika zo spoločnosti PMT, ktorá na Slovensku zastrešuje elektronické meranie sledovanosti televízie prostredníctvom píplmetrov, ktorú realizuje TNS SK.

Na úprave metodiky sa museli zhodnúť všetci členovia Metodologickej komisie PMT, ktorá dozerá na meranie. Členmi PMT sú RTVS, TV Markíza, TV JOJ, TA3 a Asociácia mediálnych agentúr (AMA).

V čom spočívajú nové zmeny?

V prvom rade je potrebné povedať, že sa nemenilo zastúpenie konkrétnych ľudí (vzorka) v paneli. To, čo prešlo úpravou, sa týka vážiacich rámcov a najmä univerza.  Metodologická komisia sa dohodla, že sa implementuje  50 percent čistej zmeny DVB-T  pri type príjmu TV signálu. Zmena, ktorá nastala v  DVB-T domácnostiach sa použila na úpravu  univerza pri všetkých typoch príjmu televízneho signálu. Proporčne sa podľa veľkosti migrácie zvýšili univerzá jednotlivcov s káblovým a satelitným príjmom a pokleslo univerzum s terestriálnym príjmom.

 "Nastavenie na úrovni 50 percent bolo dohodnuté ako konzervatívny variant, keďže ide o nastavenia vychádzajúce z panelu, ktoré zatiaľ nie sú potvrdené najnovšou vlnou kalibračného výskumu. Stále platí premisa, že nastavenie panelu je reprezentatívne, preto by mal odrážať aj takéto dynamické zmeny na trhu a bolo potrebné zareagovať," vysvetľuje Fatika. Kalibračný výskum je základom pre nastavenie noriem panelu. Podľa Fatiku by nižšie nastavenie  zmenu dostatočne nepremietlo a vyššie by mohlo spôsobiť  výraznejšie vychýlenie, ktoré by nemusel potvrdiť kalibračný výskum. Poškodili by sa tak ostatní  vysielatelia, ktorí zostali v terestriáli. Táto úprava metodiky je iba dočasná a je platná len pre obdobie medzi dvoma vlnami kalibračného výskumu.

archív

​Úpravy dočasnej metodiky začali platiť okamžite, od 6. marca tohto roku.

Výsledky prvého kalibračného prieskumu v tomto roku budú známe koncom marca. Tie obnovia proces rokovania Metodologickej komisie.

Od nového roka nie je televízia Markíza v terestriálnom vysielaní. Píplmetrový panel proporčne zohľadňuje aj zastúpenie publika, ktoré prijíma televízny signál terestriálnym typom príjmu. Úpravy v metodike zohľadňujú zmeny, ktoré sa dejú na trhu a odchod jedného hráča z terestriálu zmenou je. Keďže sú píplmetre jediným objektívnym nástrojom na meranie a vyhodnocovanie sledovanosti pre zadávateľov reklamy, úprava metodiky je v tomto prípade očakávaná.

"Zmeny v píplemetroch sa dejú priebežne, snažíme sa vylepšovať projekt", vysvetľuje Fatika. Posledné zmeny sa udiali k 1.1.2017, kedy sa doplnila aj demografia nepravidelných hostí, na ktorej sa už dlhodobejšie pracovalo. V súvislosti s odchodom Markízy z DVB-T podobná zmena bola pri vypnutí analógového terestriálu v roku 2012. Avšak vtedy išlo o úplne iný typ zmeny aká je dnes, pretože postihla všetkých vysielateľov.

01 - Modified: 2022-05-13 06:49:24 - Feat.: - Title: Televízny apríl: Prime time ťahali Druhá šanca, Nemocnica a Let‘s Dance 02 - Modified: 2022-05-05 05:56:29 - Feat.: - Title: Druhá šanca sa s divákmi rozlúčila. Finále sledovalo takmer 600-tisíc divákov 03 - Modified: 2022-05-04 06:58:36 - Feat.: - Title: Druhá šanca čoskoro skončí. Pokračovať bude už na jeseň 04 - Modified: 2022-04-12 08:44:15 - Feat.: - Title: Týždenná sledovanosť: Let's Dance láme rekordy, vystrelilo Na telo s Ficom 05 - Modified: 2022-04-06 10:30:51 - Feat.: - Title: Televízny marec: Druhá šanca prekonala aj spravodajstvo. Ako sa darilo jarným novinkám?
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
02. máj 2024 23:54