Markiza.sk
StoryEditor

Minúta po minúte: Pieseň, ktorá zbúrala internet. We are the World, edícia Chartshow

31.03.2017, 11:33
Video slovenských umelcov si vyslúžilo obrovské množstvo nie práve lichotivých reakcií.

Aby sme sa na začiatok rozumeli. Televízia Markíza vysiela okrem spravodajských aj zábavné programy.

Jedným z takých je Chartshow, nekonečná hitparáda pesničiek. Účelom podobných relácií je divákov pobaviť, preto nevysielajú suché poradie, robia okolo úryvkov z klipov šou. Najväčšie haló za 50 odvysielaných epizód urobili v tomto týždni, nechali svojich glosátorov prespievať slávny hit. We Are The World od "USA for Africa" vyhodnotili v šou ako najlepšiu charitatívnu pesničku všetkých čias. 

Song zbúral vo štvrtok slovenské internety. Reakcie variovali od krutého výsmechu po obhajovanie. Snažili sa urobiť najlepšie ako vedeli, vyznelo to ale komicky. Pre niekoho viac, pre iného menej. Ja sa nepamätám, kedy som sa tak dobre a dlho bavil. Videl som to odvčera asi dvadsaťkrát (k tomu trikrát originálnu verziu). 

Ľudia, ktorí si robia žarty z iných by mali dokázať zniesť raz za čas aj čosi na svoju adresu. Preto sa chcem sa s vami podeliť o svoje dojmy. Vo formáte Minúta po minúte, presnejšie Sekunda po sekunde. 

00:00 Začíname.

00:05 Kamera sa spúšťa po sakrálnych ornamentoch v jednom zo slovenských kostolov. Ideálne prostredie na charitatívnu pesničku. Všetci sme dietky Božie. 

00:08 Klavirista sa snaží zamaskovať, že má v ústach žuvačku. Aspoň tak sa mi zdalo. Ostrý začiatok! 

00:10 Tomáš Bezdeda robí silné gesto ľavou rukou, asi aby sa dostal do rytmu. Už sa to blíži. 

00:12 Ema Drobná spúšťa. Odporúčam pohľad za ňou stojacej Tweensky. Je ľúbezný až zaľúbený.

00:20 Tomáš Bezdeda sa prvej repliky zhostil profesionálne. Sústredený výkon. 

00:23 Mladá zboristka fúka do prášku. Má to byť narážka na drogové prekáračky politikov? Asi nie. Ale vysvetľujte to internetom. 

00:25 "There are people dying," spieva Štefan Skrúcaný, v originále Steve Wonder. Opakujem, Steve Wonder. Štefan pohyby Steva hlavou neopakuje. Oceňujem slovenský preklad textu v titulkoch. "Ľudia zomierajú". Po pol minúte pesničky zomierajú akurát tak od smiechu. 

00:30 Druhá Tweenska sa podujíma spievať o tom, že je čas podať pomocnú ruku. Aj ona sa lascívne vrtí a Ema Drobná opätuje sladký pohľad. 

00:40 Strih, Pavol Hammel. Hlas podobný hlasu Bruca Springsteena? Aj on bol v pôvodnej verzii pred 30 rokmi. 

00:44 Pri pohľade na Janka Kurica má pred ním stojaci Martin Harich smrť v očiach. Asi sa blíži jeho part. 

00:52 Tak nie, svokra. Gizka Oňová dostala tú časť, kde sa spieva o veľkej Božej rodine. Kto iný, keď nie svokruša? Internet nebol vôbec úctivý k jej výrazu tváre a zubnej náhrade. Aj na tú robila kedysi reklamu.

00:59 Až teraz sa pohupuje v rytme songu Martin Harich. Museli ho tam umiestniť v deň, kedy svet obletela Ronaldova nepodarená busta? 

01:00 Zbor, refrén. Toľko zábavy a stále len jedna minúta za nami. 

01:10 Upriamte pozornosť na Dorotu Nvotovú, úplne vpravo. Hudbu prežíva príkladne.

01:15  Detský spevácky zobr strieda Eva Máziková. Čo by to bola za prerábka bez pani Evy?  "Choice we make it," vytiahla do takých výšok, že by si netrúfol povedať "Nie" ani jeden z prítomných porotcov SuperStar. 

01:23 Na pozadí ďalšieho fúkania do prachu sa rozbieha Miro Noga. Miro Noga? 

01:28 Prechod odhaľuje ďalších spevákov. Laco Lučenič lúska prstami v módnych okuliaroch a čiapke. Pardón, módnom účese. Všimol som si až na tretíkrát. 

01:34 Katarzia. Pre mňa najsilnejší zážitok, čakal som ju tam zo všetkých najmenej. Jej hlas úplne do pesničky pasuje, je iný ako všetky ostatné, charitatívne presladené. 

01:39 Premostila na Petra Lipu, ten pridal do "free" trošku jazzového feelingu. Bránica oddychuje, no nie nadlho. 

01:48 O Bohu, čo premieňa kameň na chleba spieva Miko Hladký. Videli ste všetky vtipné obrázky s jeho screenshotom, alebo vám nejaké unikli? Keď sa meme podarí, to je úplne iné ráno. Ja na MikoHladký humore nefičím. 

01:52 Marian Čekovský v hrubom svetri zabrúsil hlasom do opery a výrazom tváre ku mne do obývačky. Presne tak som sa tváril, keď som tú pesničku pozeral prvých osemnásťkrát. Niečo ako "Čo-Ti-Šibe?" 

01:57 "Pomocnú ruku" podáva Dorota Nvotová, evidentne sa jej v kostole páči a to je dobre. 

02:00 Refrén nás dostáva do druhej polovice. 

02:10 Laco Lučenič spieva o záchrane života, po ňom sa do textu obúva Peter Marcin a chytí ho za plece. Ako keby boli najlepší kamoši. Zuby Laca Lučeniča sa ale zdajú byť stisnuté. 

02:25 "Keď si dole a mimo," hovoria titulky pod spevom Lukáša Adamca. Pravdupovediac, bol som. Možno mi už aj prvá slza smiechu vypadla v tom čase. 

02:30 Ďalší SuperStarista, Peter Cmorík vytiahol typický chraplák a priblížil nás k hajlajtu večera (premiéru mala pesnička v stredu po 22:00 na Markíze). 

02:35 "Well, well, well," spieva v originále Cyndi Lauper, na Markíze Tomáš Bezdeda nečakane tenkým hlasom. S rukou hore. Ema Drobná obdivne hľadí, Štefan Skrúcaný cíti, že je svedkom výnimočného okamihu. 

02:40 Kamera zostáva na rozosmiatej Eme aj keď spieva mužský hlas. Pobavená je aj Tweenska #1 v pozadí. 

02:41 Marian Čekovský sa snaží hlbokým hlasom upokojiť situáciu. 

02:45 Nepodarilo sa, Štefan Skrúcaný to zobral na seba a hecuje atmosféru. Lukáš Adamec dáva ruky nad hlavu, ako keby práve strelil víťazný gól. 

02:50 Opäť začína refrén no Skrúcaný odštartoval preteky v zdvíhaní rúk. Prihlásili sa okrem Adamca Tweenska #2 a pani Máziková. 

02:55 Klavirista ešte ani raz neotvoril oči. Ale možno sa len sústredene pozerá na ruky a klávesy. 

03:00 Kamera odchádza na celok, preto nie je možné vidieť, či okolo stojacim sochám náhodou netečú slzy dojatia. Škoda. 

03:11 Pani Máziková počas "just you and me" ukazuje prstom na Tweensku #2, tá hodí hlavu dozadu a prehrabne si vlasy. Vyzerá to všelijako. 

03:16 "We are the world" pritvrdzuje, už to asi dlho nepotrvá. 

03:22 Väčšina spevákov sa pochytala za ramená, čo u niektorých vyvoláva poruchy rovnováhy. Evidentné v prestrihu na štvoricu Katarzia, Miko Hladký, Marian Čekovský a Dorota Nvotová. 

03:24 Au! Kamera prechádzala okolo klaviristu a ten zdanlivo prevrátil očami. Pri dokonalom sústredení detail oceníte. 

03:30 Ema Drobná si ešte raz fúkne. Do ruky a zlatého prášku, samozrejme.

03:38 "Pravdou je, že tvoríme lepší deň," hovorí preložený text. Sám by som to lepšie nezadefinoval. 

03:45 Pani Gizka pohladkala Petra Marcina za uškom zospodu ľavou rukou, ako keby bol jej zaťom. Pesnička nezadržateľne speje k záveru. 

04:00 V refréne sa pekne vyníma druhý hlas Petra Lipu. Už len niekoľko sekúnd. 

04:09 Hudba stíchla, je koniec. Ak ste ako ja, dáte si do znova od začiatku. Niekoľkokrát.

Tu si môžete zladiť text s klipom:

01 - Modified: 2020-11-20 10:55:03 - Feat.: - Title: Šéf obchodu Markízy: Pandémia neoslabila dopyt po televízii. Markíza navyšuje ceny reklamy takmer o 9 percent 02 - Modified: 2020-11-06 20:55:12 - Feat.: - Title: Šéf Markízy: Verím, že nový majiteľ prinesie televízii nové príležitosti 03 - Modified: 2020-10-15 16:15:07 - Feat.: - Title: Kráľovské odstupné pre bývalých vrcholových manažérov, ktorí opúšťajú CME 04 - Modified: 2020-02-27 07:11:18 - Feat.: - Title: Valné zhromaždenie CME bude hlasovať o predaji podniku firme PPF 05 - Modified: 2019-07-09 15:18:22 - Feat.: - Title: Najbohatší Čech Kellner chce Markízu, kúpu má mať na dosah
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
04. máj 2024 11:01