StoryEditor

Fico na HNClube: Musí dôjsť k výmene riaditeľa RTVS (aktualizované o stanovisko RTVS)

04.04.2017, 11:35
Po prvýkrát sa premiér Fico otvorene vyjadril k blížiacim sa voľbám generálneho riaditeľa RTVS.

Robert Fico dnes v rámci diskusie s členmi HNClubu opakoval výhrady k práci verejnoprávneho telerozhlasu. "Hovorím to tu verejne a možno prvýkrát. Vedenie RTVS nezvládlo úlohu zabezpečiť úlohu verejnoprávnosti. Považujem spravodajstvo RTVS za absolútne opozičné," pokračoval Fico v kritike inštitúcie, ktorú vo verejných vystúpeniach opakuje v posledných týždňoch.

Po prvýkrát sa otvorene vyjadril k blížiacim sa voľbám generálneho riaditeľa RTVS. "Musí dôjsť k výmene na čele RTVS," povedal doslova. 

Premiér v rozhovore so šéfredaktorkou Hospodárskych novín Marcelou Šimkovou konkretizoval svoje výhrady nasledovne: "Verejnoprávne médiá hrajú hru o sledovanosť a je im úplne jedno, ako bude vyzerať diskusia o 5 minút 12. Chcú hádky a bordel. Preto si myslím, že vedenie Slovenskej televízie a rozhlasu absolútne zlyhalo, je to opozičná časť médií."

Aktualizované:

Podľa oficiálneho vyjadrenia RTVS, sa verejnoprávna televízia a rozhlas dlhodobo odmieta nechať vtiahnuť do politického súboja a plní si všetky zákonné povinnosti verejnoprávneho vysielateľa. 

 RTVS vo svojom vyhlásení na margo atakov zo strany premiéra Roberta Fica píše: "Zároveň zdôrazňujeme, že inštitúcii ako aj jej spravodajstvu verí stále viac divákov a poslucháčov. Svedčia o tom nielen dlhodobé prieskumy a trendy na slovenskom mediálnom trhu, ale aj výsledky medzinárodných prieskumov akým je nepochybne napríklad Eurobarometer. Slovensko v minulom roku skončilo spolu s Nemeckom na 5. mieste spomedzi členských štátov EÚ v otázke nezávislosti verejnoprávnych médií od politických tlakov, boli sme tak v tesnom závese za krajinami ako Fínsko, Švédsko, či Dánsko."

Premiér Fico sa vyjadruje na tému verejnoprávneho spravodajstva pravidelne. Nedávno počas tlačovej konferencie po návšteve NKU napríklad vyčítal Václavovi Mikovi, že sa viac stará o svoje PR, ako o verejnoprávnosť. 

​V súvislosti s kandidatúrou na šéfa verejnoprávnej televízie sa hovorí o Jaroslavovi Rezníkovi, šéfovi TASR a dvojnásobnom kandidátovi na post riaditeľa RTVS, o súčasnom riaditeľovi televízie Václavovi Mikovi a Zuzane Ťapákovej, bývalej riaditeľke televízie Markíza.

Voľba nového generálneho riaditeľa RTVS sa v pléne Národnej rady (NR) SR uskutoční 22. júna 2017. Výbor NR SR pre kultúru a médiá, odobril Výzvu, bude zverejnená 7. apríla. O mesiac, 10. mája, je stanovený termín na doručenie prihlášok kandidátov, na druhý deň sa budú otvárať. Verejné vypočutie kandidátov prebehne 30. mája. 

archív

01 - Modified: 2017-03-17 10:25:03 - Feat.: 0 - Title: Ficove stupňované útoky sú zlá správa pre Václava Miku
01 - Modified: 2024-04-30 16:18:03 - Feat.: - Title: Názorová pestrosť zlyhala, RTVS by mala dávať priestor všetkým. Odkazuje Machala a spochybňuje, že Zem je guľatá 02 - Modified: 2024-04-11 09:32:46 - Feat.: - Title: Šéf Európskej vysielacej únie: Som rád, že slovenská vláda reviduje legislatívu o RTVS. Nie je neskoro 03 - Modified: 2024-04-08 09:45:37 - Feat.: - Title: Ako ďalej RTVS? Na odbornú debatu príde aj šéf EBU Noel Curran 04 - Modified: 2024-04-02 14:44:04 - Feat.: - Title: Veľkú Noc ovládlo Let´s Dance. Tanečná šou prilákala najväčšie publikum od roku 2011 05 - Modified: 2024-03-13 10:39:43 - Feat.: - Title: Danko chce urobiť ďalšie poriadky s novinármi. Koalícia opakuje, že RTVS má patriť všetkým
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
02. máj 2024 01:24