Ruský film Artek
StoryEditor

Ruskí fanúšikovia Spider-Mana a ďalších Marveloviek majú smolu. Ruské kiná nemôžu premietať hollywoodsku produkciu

14.07.2022, 06:17
Autor:
ČTKČTK

Namiesto toho uvádza domácu produkciu, tá ale divákov nezaujíma.

Ruskí fanúšikovia Spider-Mana a ďalších filmov z dielne americkej spoločnosti Marvel Studios majú smolu. Kvôli sankciám reagujúcim na vojnu na Ukrajine totiž ruské kiná nemôžu premietať hollywoodsku produkciu. Snaží sa namiesto toho nalákať na filmy domácej proveniencie, no návštevnosť kín sa prudko prepadla. Uviedla to vo svojej reportáži stanica Rádio Slobodná Európa/Rádio Sloboda.

„Bol to vždy sviatok, návrat do detstva a útek. A teraz nám ten sviatok vzali," spomína mladý muž, fanúšik Spider-Mana, na návštevu kina a filmy o svojej obľúbenej postave, zatiaľ čo si prezerá zbierkou komiksov.

Ruský filmový priemysel sa snaží zaplniť medzeru v ponuke svojimi snímkami. V novej komédii Artek napríklad cestujú deti na letnom tábore v čase, stretávajú svojich rodičov v roku 1988 v pionierskom dovolenkovom zariadení a snažia sa dostať späť do budúcnosti. Námetom tak film nápadne pripomína americkú sci-fi komédiu Návrat do budúcnosti z roku 1985. To je podľa spomínaného obdivovateľa Spider-Mana typické. Postavy z ruských filmov o hrdinoch sú podľa neho často nízkonákladové kópie hollywoodskych snímok a amerických komiksov.

Táto stratégia ale nefunguje a diváci sa ruským filmom vyhýbajú. „Ľudí nemôžete násilím nahnať do kín. Musí sa rozhodnúť opustiť dom, ísť k pokladni a kúpiť si vstupenku. To znamená, že človek musí mať vôľu a chuť investovať čas a peniaze a ísť do kina," vysvetľuje filmový kritik Anton Dolin. V tom sa filmy premietané v kinách podľa neho líšia od televíznej propagandy, ktorá divákov nič nestojí.

Dmitrij Butyrin, fanúšik „marveloviek", neváhal ísť 500 kilometrov zo svojho domovského Novosibirsku do Kazachstanu, aby si pozrel novú snímku. Obával sa totiž okrem iného toho, že keby si film hľadal na internete, mohol by napríklad naraziť na „spoilery" čiže vyzradenie kľúčových častí deja.

„Chcel som byť súčasťou globálnej bubliny, diskusií a chápať vtipy. Cítiť sa jednoducho súčasťou civilizácie," tvrdí Butyrin.

01 - Modified: 2022-06-07 08:03:01 - Feat.: - Title: Moskva sa pokúša zastrašiť americké médiá v Rusku 02 - Modified: 2022-05-05 09:08:15 - Feat.: - Title: Milan Ondrík a Marián Mitaš nakrúcajú detektívku inšpirovanú baťovským svetom 03 - Modified: 2022-03-25 08:45:11 - Feat.: - Title: Do kín prichádza Tieňohra. Nový film režiséra Bebjaka je inšpirovaný skutočnými udalosťami 04 - Modified: 2022-03-24 07:41:55 - Feat.: - Title: Pandémia vlani zatvorila kiná na pol roka. Na tržbách prišli o milióny 05 - Modified: 2021-10-08 19:48:01 - Feat.: - Title: Októbrové filmové novinky potešia fanúšikov komiksov aj hororov
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
19. apríl 2024 09:27