Aký bude mať RTVS rozpočet?
StoryEditor

Doterajšie rokovania nepriniesli RTVS garanciu vyrovnaného rozpočtu na budúci rok

03.11.2022, 17:14
Autor:
TASRTASR
  • Telerozhlasu môže v nasledujúcich rokoch vplyvom prijatej novely zákona o mediálnych službách chýbať podľa aktuálnych kalkulácií 21,3 milióna eur.
  • Suma sa oproti pôvodným predpokladom znížila.
  • Člen rady Tomáš Caban zdôraznil potrebu pokračovať v snahách o čo najpresnejšiu kalkuláciu nových nákladov a o rýchle a adekvátne finančné krytie.

Doterajšie rokovania s ministerstvom financií a kultúry nepriniesli RTVS garanciu finančných zdrojov potrebných na zostavenie vyrovnaného rozpočtu na rok 2023. Vyplýva to z uznesenia Rady RTVS prijatom na štvrtkovom mimoriadnom rokovaní.

Riaditeľa RTVS Ľuboša Machaja rada žiada, aby zintenzívnil rokovania s príslušnými inštitúciami k rozpočtu, ale aj nastaveniu systémového mechanizmu financovania. Zároveň vyslovila poľutovanie, že mimoriadneho rokovania sa nezúčastnil zástupca Ministerstva kultúry SR.

RTVS môže v nasledujúcich rokoch vplyvom prijatej novely zákona o mediálnych službách chýbať podľa aktuálnych kalkulácií 21,3 milióna eur. Suma sa oproti pôvodným predpokladom znížila.

Ako vysvetlil riaditeľ Sekcie generálneho riaditeľa RTVS Matúš Miklošík, kým predtým sa rátalo s tým, že sa má znevýhodneným skupinám vychádzať maximálne v ústrety, v prepočítaní predpokladajú "minimálny model" zahŕňajúci iba to, čo zákon striktne stanovuje. Financovanie nových povinností podľa neho nie je možné riešiť zmluvou so štátom.

Člen rady Tomáš Caban zdôraznil potrebu pokračovať v snahách o čo najpresnejšiu kalkuláciu nových nákladov a o rýchle a adekvátne finančné krytie. Ako podotkli viacerí členovia rady, problémom by sa dalo predísť, ak by sa pri tvorbe novely komunikovalo s RTVS.

Prípadné systémové riešenie kompenzácií, ktoré by okrem nových úloh riešili aj výpadky v koncesionárskych poplatkoch, by podľa interpretovaných informácií z rokovaní s ministerstvom kultúry mohlo byť aj predmetom novelizácie zákona o RTVS.

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
24. apríl 2024 08:43