Za titulok dostala Markíza sankciu
StoryEditor

Markíza dostala trest za "dezolátov v uliciach"

27.04.2023, 13:00
Autor:
redred

Rada pre mediálne služby udelila televízii sankciu - upozornenie na porušenie zákona. 

 

Pripomeňme si, čo sa vlastne stalo. 20. septembra odvysielala Markíza vo večernom spravodajstve vstup z protestu pred Prezidentským palácom. Organizoval ho Smer, okrem politikov strany Róberta Fica rečnili na pódiu aj zástupcovia Republiky či Andrej Danko. 

Markíza na informačnej lište počas celého vstupu uvádzala tematický titulok: Dezoláti v uliciach. To, že redakcia týmto expresívnym nadpisom poriadne prestrelila, si televízia uvedomila už o pár minút.

Na záver Televíznych novín preto odznelo ospravedlnenie: 

„Redakcia Televíznych novín sa ospravedlňuje organizátorom, účastníkom protestu pred Prezidentským palácom aj našim divákom za chybný tematický titulok počas živého vstupu z podujatia. Do vysielania sa dostal neúmyselne a omyl. Ďakujeme za pochopenie," povedali na závere Televíznych novín moderátori. 

Hneď na druhý deň sa ospravedlnil aj riaditeľ Centra spravodajstva a publicistiky Henrich Krejča:  „V priebehu vysielania včerajších Televíznych novín došlo k zlyhaniu ľudského faktora, následkom čoho sa na obraz dostal nesprávny titulok. Z neuváženého konania jedného z našich kolegov sme vyvodili dôsledky a boli urobené opatrenia, aby sa takáto situácia už nezopakovala. Zdôrazňujeme, že v žiadnom prípade nešlo o úmyselné konanie. Ešte raz sa touto cestou ospravedlňujeme organizátorom a účastníkom protestu, ako aj našim divákom."

Televízia niekoľkokrát opakovane upozorňovala, že jej redaktor Adel Ghanam za túto situáciu nenesie žiadnu zodpovednosť, chyba sa totiž stala v redakci. Voči Ghanamovi sa totiž okamžite zdvihla vlna nenávisti s rasistickým podtónom.

Sankcia voči Markíze 

Rada pre mediálne služby po niekoľkých mesiacoch od príspevku priniesla verdikt a vysielateľovi, teda Televízii Markíza, udelila sankciu v podobe upozornenia na porušenie zákona: "Uvedením titulku v tomto znení nezabezpečil oddelenie názorov a hodnotiacich komentárov od informácií spravodajského charakteru, čím došlo k nezabezpečeniu objektívnosti a nestrannosti spravodajských programov a zároveň. Označením účastníkov protivládneho protestu konaného dňa 20. 9. 2022 v názve príspevku ako „dezoláti“ došlo k porušeniu zákazu znevažovať na základe politického či iného zmýšľania," píše sa v stanovisku Rady. 

Členovia senátu Rady, ktorý o prípade rozhodovali ale upozornili: "Z hľadiska informačnej kvality nepovažujú príspevok za problematický; k porušeniu zákona došlo neoddelením hodnotiaceho komentára v titulku a zároveň jeho znevažujúcou formuláciou. Pri rozhodovaní o forme uloženej sankcie zohľadnili stanovisko účastníka konania, ktorý deklaroval, že prijal efektívne systémové opatrenia na zamedzenie zopakovania obdobnej chyby, ako aj to, že sa za ňu priamo v predmetnom vysielaní aj následne inými kanálmi ospravedlnil. Členovia senátu zároveň dôrazne odmietajú akékoľvek vyhrážky vysielateľovi a jeho redaktorovi v súvislosti s posudzovaným príspevkom, ako aj voči novinárskej obci všeobecne." 

 

 

01 - Modified: 2022-09-21 12:54:29 - Feat.: 0 - Title: Markíza poriadne prestrelila. Protestujúcich nazvala dezolátmi
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
20. apríl 2024 06:10