StoryEditor

Korunovácia Karola III.: Naše TV prinesú z udalosti priamy prenos a upravia svoj program

04.05.2023, 07:32
Autor:
michmich

V sobotu 6. mája vrcholia v Londýne prípravy na veľkolepú ceremóniu, akú Veľká Británia nezažili 70 rokov. Pozrieť si ju budete môcť aj vy na všetkých našich televíziách.

MARKÍZA

Tento historický okamih si budú môcť vychutnať v priamom prenose aj diváci a diváčky televízie Markíza, a to v mimoriadnej relácii s názvom Korunovácia Karola III., ktorej začiatok je naplánovaný na 11:00 hodiny predpoludním.

„Moderátorka Zlatica Švajdová Puškárová v štúdiu privíta atraktívnych hostí – odborníčku na protokol a etiketu Katarínu Strýčkovú, ktorá sa zároveň dlhodobo venuje britskej kráľovskej monarchii, a historika Jakuba Drábika. Divákom a diváčkam priblížia význam jednotlivých častí ceremoniálu, zaujímavé historické súvislosti či detaily zo života britskej kráľovskej rodiny,“ priblížil Tibor Mattyašovský, šéfredaktor spravodajstva TV Markíza. „Aktuálne informácie priamo z Londýna bude v živých vstupoch prinášať redaktorka Ivana Miklánková, ktorá v minulosti spravodajsky pokrývala aj svadbu princa Harryho s Meghan Markle a poslednú rozlúčku s kráľovnou Alžbetou,“ dodal.

image

Korunovácia Karola III.

Diváci a diváčky si budú môcť naživo pozrieť celý program korunovácie, počnúc odchodom kráľa Karola III. z Buckinghamského paláca do Westminsterského opátstva na korunovačný akt. Ten bude simultánne tlmočený do slovenčiny. Mimoriadna relácia bude vrcholiť pri Buckinghamskom paláci, kde Karol III. z balkóna už ako korunovaný kráľ zamáva svojmu ľudu.

Sobotnú korunováciu Karola III. bude priamo vo Westminsterskom opátstve osobne sledovať vyše 2 200 hostí. Okrem štátnikov z 203 krajín, vrátane slovenskej prezidentky Zuzany Čaputovej a jej partnera Juraja Rizmana, sú pozvaní aj nositelia Nobelovej ceny, náboženskí predstavitelia alebo pracovníci komunitných a charitatívnych organizácií.

Všetky najdôležitejšie informácie a zaujímavosti o blížiacej sa korunovácii Karola III. prináša TV Markíza priebežne aj vo svojich štandardných spravodajských a publicistických reláciách, ako aj prostredníctvom spravodajského portálu TVNOVINY.sk.

image

Na snímke britský kráľ Karol III. a britská kráľovná manželka Kamila pózujú pre fotografiu v Modrom salóne Buckinghamského paláca v Londýne. 

TASR
JOJ

Prvé rozhovory o tom, ako bude vyzerať vysielanie korunovácie nového kráľa Veľkej Británie, sa začali v redakcii spravodajstva televízie JOJ a JOJ 24 už po pohrebe kráľovnej Alžbety II. V marci tohto roka začali redaktori pripravovať prvé reportáže, ktoré si budú môcť diváci spolu s ďalším programom pozrieť už nadchádzajúcu sobotu.

Diváci JOJ 24 sa však niektoré informácie o korunovácii dozvedia skôr. Prostredníctvom špeciálnej interaktívnej obrazovky ukážu v piatok 5. mája moderátori v Ranných novinách, v Novinách o 12 i v hlavnej spravodajskej relácii NOVINY TV JOJ, kadiaľ povedie trasa korunovačného sprievodu, ale aj životné míľniky kráľa Karola III, či rodokmeň kráľovskej rodiny, to všetko v exkluzívnom grafickom spracovaní.

Vysielaniu korunovácie predchádzajú niekoľkotýždňové prípravy. Tým sa venujú aj hlavní moderátori tejto udalosti – Mária Ölvedyová a Bruno Ciberej. Divákov prinesú veľa zaujímavých informácií.

image

Zlatý štátny koč, ktorý váži štyri tony, odvezie kráľa Karola III. a kráľovnú Kamilu z Westminsterského opátstva späť do Buckinghamského paláca po korunovačnom obrade. 

TASR
Korunovácii sa uplynulé týždne naplno venovala aj zahraničná redakcia. Výsledkom ich práce je aj bonus pre divákov JOJ 24 v relácie Svet 24, ktorá bude v sobotu venovaná iba korunovácii britského kráľa. Monotematická relácia zvyčajne nakrúcaná na záznam sa tak bude kompletizovať až po korunovácií.

Jakub Mitter, redaktor zahraničia, ktorý posilnil redakciu pri spustení vysielania JOJ 24, oživí korunováciu zaujímavosťami priamo v štúdiu a počas vysielania bude okrem iného sledovať aj to, čo sa deje v zahraničných agentúrach a na sociálnych sieťach.

Do štúdia v sobotu prijali pozvanie hostia – Marek Trubač, odborník na etiketu, Mária Holubová, odborníčka na protokol a britskú monarchiu na Katedre dejín a práva UMB Banská Bystrica a Tomáš Holička, tlmočník.

Priamo z Londýna sa prihlási skúsená redaktorka Lenka Ježová. Už v týchto dňoch je v kontakte so slovenským veľvyslanectvom vo Veľkej Británii a v sobotu sprostredkuje divákom všetko podstatné v živých vstupoch z Londýna pred, počas celej korunovácie i po nej. 

image

Kráľovská rodina v múziu voskových figurín. 

TASR
Zaujímavosťou je, že do televízie prišla z rezidencie britského veľvyslanca Nigela Bakera pozvánka na piknik určený pre Britov žijúcich na Slovensku, aby mohli spoločne naživo sledovať dianie v Londýne na diaľku cez televíznu obrazovku v Bratislave. Sám veľvyslanec ako bývalý osobný tajomník Karola III. prisľúbil televízii JOJ 24 rozhovor v živom vstupe špeciálu o korunovácii.

JOJ 24 odštartuje živé vysielanie k mimoriadnej udalosti – korunovácii britského kráľa Karola III. v sobotu 6. mája o 11:00 hodine.

TA3

Prvá spravodajská televízia na Slovensku upravila programovú štruktúru tak, aby počas celého dňa mohli mapovať korunováciu Karola III.

"V Londýne bude náš vyslaný redaktor Róbert Zoľák, ktorý priblíži atmosféru v uliciach mesta prostredníctvom živých vstupov," informovala riaditeľka komunikácie a strategického rozvoja ta3 Oľga Dúbravská.

V mimoriadnom štúdiu ta3 privítajú viacerých zaujímavých hostí: Branislav Kováčik, dekan Fakulty politických vied UMB, Natália Horváthová, protokolistka.  

image

Vlajky na korunováciu britského kráľa Karola II. sú vystavené na predaj v pouličnom stánku 3. mája 2023 v Londýne. 

TASR
Ta3 dvysiela aj exkluzívny rozhovor s britským veľvyslancom na Slovensku Nigelom Bakerom. "A, samozrejme, pripravujeme aj množstvo zaujímavých reportáží: profil Karola III., korunovácia Alžbety II. pred 70 rokmi, korunovačné klenoty, detaily korunovácie," dodala Dúbravská.

RTVS

Túto historickú udalosť môžu diváci RTVS sledovať naživo na Jednotke od 11.00 hodiny v špeciálnom vysielaní Korunovácia kráľa Karola III. Moderátor Vladimír Lichvár a jeho hosť Jakub Abrahám, komentátor kráľovskej rodiny, budú v štúdiu podrobne mapovať celú udalosť, prinesú množstvo zaujímavých informácií aj menej známych faktov.

Viac ako štvorhodinové vysielanie bude doplnené živými vstupmi z veľvyslanectva Veľkej Británie a Severného Írska v Bratislave, kde sa budú redaktori rozprávať s britským veľvyslancom na Slovensku Nigelom Marcusom Bakerom a ďalšími hosťami.

Živé vstupy z Veľkej Británie, budú zabezpečovať spravodajca RTVS v Londýne Viliam Ovsepian a redaktorka Karolína Kučerová. Korunovácia bude tlmočená Marekom Trávníčkom.

Celé vysielanie bude doplnené rozhovormi s Máriou Holubovou, historičkou a odborníčkou na protokol, Branislavom Kováčikom, dekanom Fakulty politických vied a medzinárodných vzťahov UMB, Pavlom Demešom, diplomatom a bývalým ministrom zahraničných vecí, Ladislavom Špačkom, bývalým hovorcom prezidenta Václava Havla a Róbertom Ondrejcsákom, slovenským veľvyslancom v Londýne.

image

Príslušníci čestnej stráže pochodujú pred Buckinghamským palácom počas nácviku vojenského korunovačného sprievodu v Londýne.

TASR
V sobotu večer na Dvojke uvedie RTVS o 20:10 hodine premiéru nového dokumentu RTVS Karol III. a Slovensko a o 20:35 hodine premiéru britského dokumentu Zrodený pre trón.

Spravodajská programová služba:24, okrem súbežného programu s Jednotkou, bude počas celého dňa špeciálne vysielanie dopĺňať najaktuálnejšími informáciami o priebehu celej udalosti a mapovať ju počas celej soboty.

V nedeľu 7.mája si RTVS na Dvojke o 20.25 hodine pripomenie platinové jubileum vlaňajším programom Alžbeta II. – koncert pre kráľovnú.

Vrcholom nedeľného večera a celej korunovácie kráľa Karola III. bude priamy prenos Korunovačného koncertu na hrade Windsor o 21.30 hodine na Dvojke, ktorého sa zúčastní viac ako 20 000 hostí. Svoje umenie na pódiu predvedú 74-členný orchester a hviezdy, ako speváčka Katy Perry, spevák Lionel Richie či taliansky tenorista Andrea Bocelli alebo britská skupina Take That. Na koncerte sa objavia i herec Tom Cruise s herečkou Joan Collins vo vopred natočených krátkych videách. Zaujímavosťou je, že niektoré zo známych tvárí v nich počas podujatia odhalia menej známe fakty o kráľovi.

image

Kráľovná Alžbeta II. a princ Philip. Kráľovná vládla Británii 70 rokov a zomrela minulý rok. 

SLOVENSKÝ ROZHLAS

Rozhlasové spravodajstvo sa bude korunovácii Karola III. venovať kontinuálne. V piatok bude prinášať detaily o prípravách na korunováciu v rozhovore s britským historikom Georgeom Grossom.

Priamo v Londýne bude za rozhlas sledovať dianie redaktorka Soňa Weissová, ktorá v sobotu bude do všetkých Rádiožurnálov prinášať aktuálne informácie z korunovácie, priblíži atmosféru v Londýne a v Štúdiu svet prinesie reportáž z kostola Sevenoaks neďaleko Londýna.

Korunovácia bude aj Popoludňajšou témou Rádia Slovensko. V nedeľu sa vráti spravodajstvo SRo k priebehu korunovácie, reakciám a udalostiam posledných hodín.

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
20. apríl 2024 14:58