TASR
StoryEditor

Hviezda Fox News dostala padáka, chystá vraj program na Twitteri

11.05.2023, 16:25
Autor:
ČTKČTK

Tucker Carlson dva týždne po prekvapivom prepustení oznámil, že prostredníctvom sociálnej siete Twitter prinesie "novú verziu" svojho niekdajšieho televízneho programu.

Žiadne podrobnosti k tomu neuviedol a majiteľ Twittera Elon Musk odmietol, že s Carlsonom uzavrel dohodu. Americké médiá upozorňujú, že na moderátora sa stále vzťahuje kontrakt s televíziou Fox News, ktorá by sa mohla pokúsiť jeho plán zablokovať.

Carlson dávnejšie pracoval ako komentátor CNN, posledné roky bol však najpopulárnejším moderátorom Fox News. Jeho program, ktorý podľa niektorých názorov často vzbudzoval strach z prisťahovalcov a používal rôzne konšpiračné teórie, mal pravidelne okolo troch miliónov divákov.

image

Koniec pre dlhoročnú tvár CNN. Don Lemon dostal padáka

Na konci apríla však televízia, ktorá je súčasťou mediálneho impéria podnikateľa Ruperta Murdocha, oznámila Carlsonov odchod bez toho, aby tento krok vysvetlila.

Oznámenie prišlo krátko po urovnaní sporu medzi Fox News a výrobcom hlasovacích prístrojov ohľadom šírenia volebných dezinformácií, podľa médií ale odchod súvisí skôr s jeho správaním voči kolegom.

Bývalá spolupracovníčka ho obvinila, že vytvoril pracovisko, kde bol tolerovaný sexizmus či antisemitizmus. Denník The New York Times  informoval aj o Carlsonovej správe s rasistickým podtextom, ktorá "spustila paniku" vo vedení televízie.

Moderátor svoj odchod z Fox News nevysvetlil ani v trojminútovom videu na Twitteri, v ktorom ohlasuje nový projekt.

 

"Už čoskoro budeme  prinášať novú verziu programu, ktorý sme robili  šesť a pol roka," povedal. V klipe kritizoval bližšie nešpecifikované médiá, ktoré podľa neho manipulujú s divákmi, a Twitter označil za "poslednú veľkú zostávajúcu" platformu, kde sa ľudia môžu vyjadrovať slobodne.

Vyhlásenie prišlo niekoľko dní po vydaní analýzy, podľa ktorej spoločnosť Twitter od prevzatia Muskom vyhovela drvivej väčšine žiadostí štátnych orgánov o zmazanie určitého obsahu.

Musk na Carlsonovo oznámenie reagoval vyjadrením, že platforma s moderátorom neuzavrela žiadnu zmluvu.

Carlson má podľa médií stále platnú zmluvu s Fox News, pričom podľa agentúry AP takéto zmluvy spravidla zahŕňajú klauzulu, že zamestnanec po odchode nesmie svojej bývalej organizácii konkurovať.

Spravodajský web Axios informoval, že Carlsonov tím poslal Fox News list obviňujúci televíziu z podvodu a porušenia zmluvy.

01 - Modified: 2023-07-06 13:49:51 - Feat.: - Title: Štart vo veľkom štýle! Za 7 hodín si novú sociálnu sieť Threads aktivovalo 10 miliónov ľudí 02 - Modified: 2023-07-06 10:55:31 - Feat.: - Title: Adam Nochta: Pri nových médiách neustále experimentujeme a testujeme nové stratégie 03 - Modified: 2023-07-11 07:45:32 - Feat.: - Title: Twitter: Od spasiteľa socials po rekordéra úpadku 04 - Modified: 2022-12-02 15:04:16 - Feat.: - Title: Trendy 2023: Sociálne siete čaká rast videa aj podcastov 05 - Modified: 2022-11-26 07:21:38 - Feat.: - Title: 4 novinky zo 4 sociálnych sietí: Je to tu, konečne vieme, koľko Slovákov je na TikToku
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
19. apríl 2024 15:32