StoryEditor

Survivor 2 vyhral český Wolverine. Bude mať drsná reality šou tretie pokračovanie?

22.05.2023, 13:00
Autor:
michmich

Slovenský a český trh má už za sebou odvysielané dve série reality šou Survivor. Televízie vyzvali divákov hlásiť sa do ďalšej série, no nie je ešte isté, či ju aj natočia.

Reality šou Survivor odštartovala tento rok koncom januára. Súťažiaci už druhý rok po sebe súťažili v exotickej Dominikánskej republike.

Kým minuloročnú prvú sériu vysielala spoločne v televízii TV Nova aj TV Markíza, tento rok to tak nebolo. Markíza vstúpila do šou iba s menšou spoluúčasťou a šou odvysielala len na svojej streamovacej platforme Voyo.

Toto rozhodnutie padlo práve z toho dôvodu, že kým vlani drsná reality šou zabrala TV Nova aj v televízii a aj na Voyo, tak na Slovensku televíznych divákov v televízii nezaujala. Čím Survivor znovu potvrdil, že slovenský a český televízny trh je predsa len rozdielny.

image

Víťaz Survivor 2023 s moderátorom šou.

Kým v Čechách drsná reality šou si divákov pri obrazovkách dokázala udržať, na Slovensku už po troch odvysielaných dieloch šou stratila toľko divákov, že sa Markíza hneď rozhodla, že program presúva do neskoršieho vysielacieho času. Na Nove si šou naopak divákov držala po celú dobu vysielania prvej série a český televízny líder ho celé štyri mesiace vysielal v prime time.

VOYO brala divákov Markíze

Markíza sa práve po minuloročnej skúsenosti rozhodla, že v televízii to so Survivorom skúšať tento rok ani nebude, ale do projektu, ktorý trval 74 natáčacím dní, ako spolutvorca išla a umiestnila ho len na Voyo.

Aj tento rok začínali súťažiaci proti sebe v dvoch skupinách Hrdinovia a Rebelovia.  Postupne ako súťažiaci zo šou vypadávali, odchádzali domov. Pri desiatich súťažiacich sa dostala šou do druhej fázy - zlúčenia kmeňov, kde už hráči z Dominikánskej republiky neodchádzali ani po vypadnutí a domov pricestovali až po ukončení celej šou. Stali sa totiž porotou, ktorá rozhodovala, kto z finalistov si výhru zaslúži najviac.

image

V ťažkých podmienkach súťažila aj Slovenka Johanka.

O menšinovej účasti TV Markíza v adrenalínovom projekte hovoril aj fakt, že medzi 24 súťažiacich sa dostalo len 5 Slovákov. Jedným z nich bol aj a aktuálny víťaz Farmy 14 a slovenský youtuber Filip Fifqo Jánoš. Ten však vypadol ešte pred zlúčením. 

No ďalší Slovák a výrazná postavička aktuálnej série Martin Konečný, sa prebojoval až do finálovej dvojice. Na titul ale už nedosiahol. Vo finále ho porazil Čech, ktorý sa nápadne podobal na austrálskeho herca Hugh Jackmana. Wolverine mu hovorili aj samotní spolusúťažiaci. Tréner skateboardingu Tomáš Weimann si tak odniesol aj finančnú výhru 2,5 milióna českých korún.

Aj cez promo v TV bol Survivor na Voyo zas sledovaný 

A ako bola Markíza spokojná s vysielaním tohtoročného Survivoru na Voyo? Survivor je formát, ktorý vo svojej česko-slovenskej verzii vhodne dopĺňa programovú ponuku Voyo, viaže na seba najmä mladšie cieľové skupiny a s jeho výkonnosťou sme spokojní,“ skonštatoval PR manažér TV Markíza Lukáš Kočíšek.

image

Finalisti Survivor 2023.

Zopakoval sa tak scenár z minulého roka, kedy práve formát ako Survivor, alebo Love Island nabaľujú na streamovaciu platformu hlavne mladé publikum.  Aby ich Markíza tam udržala aj po skončení Česko slovenského Survivora, hneď spustila, rovnako ako minulý rok, jeho austrálsku verziu.

Zaujímalo nás teda či pribudnú pre nadšencov tohto formátu aj ďalšie série tohto fotmátu? Či už Austrálie, alebo aj z iných krajín. Určite máme v pláne ponúkať predplatiteľom Voyo aj ďalšie atraktívne reality šou zo zahraničia, o konkrétnych tituloch budeme včas informovať,“ dodal neurčito Kočišek.

Čo sa týka Survivoru a jeho sledovanosti v Čechách, tak tam už taký úspech v sledovanosti ako minulý rok nezopakoval. Česká televízna jednotka sa borila s odlivom divákov v televízii od adrenalínovej reality šou.

Ohlásili, či neohlásili 3. sériu? 

Natíska sa preto otázka, či plánujú obe televízne skupiny pokračovať v natáčaní tak nákladnej reality šou a či sa diváci či už televízni, alebo tí streamovací, dočkajú aj tretej série?

Niečo naznačil moderátor šou Ondřej Novotný, ktorý počas posledných dielov nabádal divákov, aby sa prihlásili do ďalšej série. Preto nás zaujímalo, či TV Nova a TV markíza pripravia pokračovanie a kedy by ho mohli začať natáčať.

image

Tento rok súťažil ešte aktuálny víťaz Farmy 14, no tentoraz to nedotiahol ani do finálovej 10tky.

„Casting to takýchto šou prebieha takmer po celý rok, aby sme mali čo najpestrejší výber potenciálnych súťažiacich pre prípadné nové sezóny. Ak sa rozhodneme priniesť ďalšiu sériu reality šou Survivor Česko & Slovensko, budeme o tom štandardne informovať pri oznamovaní našich programových plánov na budúci rok,“ znovu vyhýbavo odpovedal PR manažér Markízy.

No je veľký predpoklad, že TV Markíza spolu so sesterskou televíziou TV Nova budú pokračovať na VOYO v podobných projektoch čoraz častejšie, ak sa budú chcieť udržať na prvých miestach v streamovacích službách na Slovensku. Ich cieľová skupina je hlavne mladé publikum, ktoré si na internete rado pozrie reality šou ako Survivor, Love Island či napríkald Ruža pre nevestu.

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
20. apríl 2024 00:49