Štrajk v Hollywoode ochromil natáčanie filmov a seriálov.
StoryEditor

Štrajk v Hollywoode stopol natáčania Avatara či Stranger Things. A to nie je všetko

15.07.2023, 09:22
Autor:
michmich

Tvorba filmových, ale aj televíznych hitov sa zastavila po tom, ako odbory zastupujúce zhruba 160 tisíc hercov spustili štrajk kvôli sporom o pracovné podmienky.

Podľa spravodajskej spoločnosti BBC by mohla byť zasiahnutá tiež produkcia ďalšieho Avataru i slávnostnej premiéry a ďalšie akcie. Herci popoludní začali protesty pri sídlách firiem Disney, Netflix a HBO v Kalifornii a New Yorku.

Hollywoodsky filmový a televízny priemysel čelí rozsiahlej kríze, keďže prvýkrát od roku 1960 nastala situácia, že zároveň štrajkujú americkí herci i scenáristi. Herci štrajk začínajú dnes po zlyhaní vyjednávaní so zástupcami veľkých štúdií, scenáristi v snahe vynútiť si lepšie platy či obmedzenie užívania umelej inteligencie nepracujú už od mája.

image

Gladiátor II.

Medzi štrajkujúcimi sú aj členovia hereckého tímu chystanej snímky Deadpool 3, píše magazín Variety. Oznámenie o pozastavení produkcie prišlo len niekoľko dní po tom, ako tvorcovia vypustili prvé snímky z nakrúcania s hlavnými hviezdami Ryanom Reynoldsom a Hughom Jackmanom. Premiéra filmu bola ohlásená na začiatok mája budúceho roka, no aktuálny vývoj tento plán ohrozuje.

Herci s transparentami

Kvôli štrajku stojí aj práca na už ôsmom diele akčnej série Mission: Impossible a na ďalšom komiksovom projekte Venom 3, uvádza The Hollywood Reporter.

image

Avatar 3.

image

Mission Impossible 8.

Štrajk ovplyvní produkciu veľkých trhákov, ktoré v súčasnosti prebiehajú, ako napríklad „Wonder Woman 3“, „Ghostbusters 4“, „Mufasa: The Lion King“ a „Avatar 3“ a „Avatar 4“.

Očakáva sa, že písanie pre tieto projekty budú dokončené, ale štrajk naruší značnú časť produkčnej práce a plánovania.

Dôsledky štrajku presahujú hranice Spojených štátov a ovplyvňujú aj zámorskú produkciu. Veľmi očakávané pokračovanie filmu „Gladiátor“ od Paramountu, ktoré sa natáča v Maroku a na Malte, patrí medzi projekty, u ktorých sa očakáva, že budú čeliť narušeniam.

Medzi dotknutými filmami sú Disneyho "Haunted Mansion", ktorý má byť uvedený na trh 28. júla, nový diel "Teenage Mutant Ninja Turtles" 2. augusta a záhada Sira Kennetha Branagha Agatha Christie "A Haunting In Venice", naplánovaná na 15. septembra.

Štrajk negatívne ovplyvnil len filmový, ale aj televízny a streamovací priemysel.

Niekoľko populárnych televíznych seriálov v USA, ktoré sa budú vyrábať toto leto, vrátane druhej sezóny reštartu Night Court, "Chicago Med", "Chicago Fire" a "Chicago P.D." na NBC, ako aj na „NCIS“, „Young Sheldon“ na CBS a „Family Guy“ a „The Simpsons“ na Fox, štrajk pravdepodobne tiež zasiahne.

Po štrajku scenáristov zastavili aj dokončenie hitu Netflixu „Stranger Things“.

image

Deadpool 3.

Televízne a streamovacie spoločnosti museli prejsť k záložnému plánu a rozširujú svoju ponuku už natočených televíznych šou. Relácie ako „The Masked Singer“, „The Amazing Race“, „Survivor“ a „Kitchen Nightmares“ budú kompenzovať prerušenie spôsobené štrajkom.

Ovplyvní to aj udelovanie filnových cien?

Herecký odborový zväz SAG-AFTRA dal svojim členom pokyn, aby sa zároveň nezapájali do propagácie nových projektov, čo môže narušiť plánované premiéry "s červeným kobercom", udeľovanie televíznych cien Emmy alebo festival Comic-Con určený fanúšikom komiksového žánru.

image

Stranger Things 5.

Herci Cillian Murphy, Matt Damon a Emily Bluntová vo štvrtok večer opustili londýnsku premiéru snímky Oppenheimer, keď odboroví predáci na druhej strane Atlantiku oznámili začatie štrajku. Režisér Christopher Nolan potom publiku povedal, že si "odišli napísať transparenty" pre očakávané protesty. Dodal, že podobne ako George Clooney a ďalšie hviezdy herecký štrajk podporuje.

Manifestácie hercov sa dnes začali okrem iného zhromaždením pri kalifornskom sídle streamovacej služby Netflix, na ktorom sa zúčastnili tiež lídri SAG-AFTRA Fran Drescherová a Duncan Crabtree-Ireland. Ďalší protest sa konal pri areáli Disney a protestovať prišli herci tiež ku kanceláriám HBO v New Yorku, kde kričali, že "chamtivosť korporácií musí skončiť".

image

Teenage Mutant Ninja Turtles 2.

SAG-AFTRA má podobné ciele ako odborový zväz WGA scenáristov. Obe skupiny požadujú zvýšenie podielu na ziskoch streamovacích služieb, ako aj väčšie príspevky na sociálne a zdravotné poistenie a striktné pravidlá ohľadom nahrádzania ľudskej práce umelou inteligenciou, píše denník The New York Times. Zväz výrobcov AMPTP tvrdí, že odborárom ponúkol "historické" navýšenie odmien aj ďalšie zlepšenie pracovných podmienok, a podľa šéfa spoločnosti Disney Boba Igera požiadavky odborárov "nie sú realistické".

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
12. máj 2024 12:32