StoryEditor

Michal Maruška: Mladí nemajú radi dlhé texty a radšej si pozrú video

08.09.2023, 10:59

Nemôžeme len zamknúť obsah a zvýšiť cenu. Možno krátkodobo zarobíme, ale o dva či tri roky nás prevalcujú dezinfoweby a spoločnosť upadne do takého chaosu, že ani tých pár ľudí, ktorí boli ochotní platiť za obsah, už o to nebude mať záujem – hovorí v rozhovore pre Stratégie Michal Maruška, Managing Director Ringier Slovakia.

Nedá mi nezačať tragédiou spred piatich rokov, vraždou vášho novinára z Aktualít Jána Kuciaka. Máte pocit, že sa ochrana novinárov z tých päť rokov nejako zmenila, zlepšila?

Mám pocit, že je to lepšie, a aj tomu verím. Keby sa dnes také niečo zopakovalo alebo by mal nejaký novinár podozrenie zo sledovania, myslím si, že polícia by už reagovala inak. Určite je to lepšie, ako to bolo v minulosti.

Na novinárov je veľký hejt aj na internete, Ľudia sa im vyhrážajú, posielajú im kadejaké správy. Predpokladám, že to zažívajú aj vaši – hlavne investigatívni – novinári. Ako to riešite?

Áno, zažívajú. Nemôžem povedať, že by to bolo dennodenne, ale stále sa to deje. Samozrejme, že investigatívnych novinárov či šéfredaktora sa to týka viac ako ostatných. Ale je dnes na nich, ako reagujú na takéto správy. Odporúčame im nezamotávať sa v nejakej diskusii, nejakých odpovediach, skrátka aby to neeskalovalo. Čiže byť slušný. Buď neodpovedajú vôbec, alebo reagujú nejako prirodzene.

Ale ak je to už príliš alebo sa niečo opakuje a eskaluje, treba to, samozrejme, hlásiť a riešiť. V posledných mesiacoch vidím, že sa to aj deje. Už nielen novinári, ale aj rôzne osobnosti spoločenského života takéto veci nahlasujú a polícia si robí svoju prácu.

A čo sa týka vyostrených komentárov pod článkami na sociálnych sieťach. Kritické či nevhodné komentáre mažete, alebo ich zvyknete pod článkami nechávať?

Komentáre zvykneme moderovať. Moderujeme aj Facebook, moderujeme aj diskusie pod článkami. Považujeme to za nevyhnutné, lebo dezinfoscéna je silná. Máme tu propagandy a sú tu aj rôzne prúdy. Nebojovať proti tomu by bolo veľmi nesprávne. V minulosti sme to robili menej. Nevedeli sme si presne nastaviť a rozhodnúť sa, čo s tým. Dnes som presvedčený, že treba proti tomu bojovať, či už moderovaním, ako aj odstraňovaním nenávistných či klamlivých komentárov.

No skúsme sa pozrieť do vlastných radov. Ako veľmi si my novinári môžeme za to, že sme takto kritizovaní spoločnosťou?

Môj názor je, že novinári, ktorí si robia svoju robotu poctivo, za to nemôžu. Vykonávajú si svoju prácu tak, ako majú. Poctivo a nevymýšľajú si. Ak robia s faktmi, tak za to vôbec nemôžu. Niekto však vie všetko otočiť proti nim. Robí proti nim kampane, vyťahuje na nich rôzne veci. Dezinfoscéna, ktorá nerobí s faktmi, ale s vymyslenými vecami, naštrbuje dôveru voči tým novinárom, ktorí si robia svoju prácu poctivo.

A nezanedbali sme práve začiatok? Keď prišla dezin...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-09-14 08:47:52 - Feat.: - Title: Michal Maruška odchádza z Ringier Slovakia. Dočasným generálnym riaditeľom sa stane Marek Václavík
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
16. máj 2024 22:28