Zdroj: Fb Nový Čas
StoryEditor

Je to oficiálne. Penta vlastní FPD Media a jej vlajkovú loď Nový Čas

11.10.2023, 09:22
Autor:
redred

Už včera sme avizovali, že transakcia je na spadnutie. Dnes News and Media Holding potvrdil silnú akvizíciu, ktorá zmení mediálne prostredie na Slovensku. 

 

 

Najväčší domáci hráč v oblasti printových a online médií, spoločnosť News and Media Holding kupuje spoločnosť FPD Media,  Tá je vydavateľom denníka Nový čas a portálu www.cas.sk. Súčasťou transakcie nie je Nový čas Nedeľa, ktorý naďalej zostáva stopercentne v rukách súčasného vlastníka FPD Media.

Zmluvné strany sa dohodli, že nebudú zverejňovať kúpnu cenu. Súčasťou transakcie je aj opcia pre vlastníka FPD Media nadobudnúť v NMH minoritný akcionársky podiel. 

Transakcia vzhľadom na veľkosť obratových kritérií nepodlieha oznámeniu Protimonopolného úradu. 

„ Akvizícia Nového času vytvára pre náš mediálny dom vynikajúcu príležitosť na podstatné rozšírenie našej ponuky. Máme veľký rešpekt k výsledkom, ktoré ľudia pracujúci pre Nový čas a jeho vlastníci dokázali za celú históriu tejto značky dosiahnuť. Verím, že touto transakciou začíname spolu s Novým časom písať ďalšiu kapitolu úspešného mediálneho príbehu, ktorý vytvorí vynikajúcu ponuku ako pre čitateľa, tak pre nášho inzertného klienta“, povedal Michal Teplica, generálny riaditeľ NMH.

„Vstup NMH do našej spoločnosti FPD Media považujeme za racionálne a správne rozhodnutie. Značke Nový čas a ľuďom, ktorí pre ňu pracujú, dáva toto rozhodnutie príležitosť na dlhodobú perspektívu, pretože sa stanú súčasťou veľkého a moderného mediálneho dom," hovorí vlastník FPD Media Anton Siekel. 

Konsolidácia a spájanie vydavateľov je podľa neho nevyhnutným krokom kvôli nárastu nákladov a súčasne poklesom predaja. FPD chce naďalej rozvíjať Žilinský večerník a tiež riadiť svoju značku Nový čas Nedeľa. 

Nová šéfredaktorka Nového Času 

Táto transakcia zásadne mení rozdelenie mediálneho trhu. NMH výrazne posilnilo, pretože kúpilo najpredávanejší denník denník, ktorého náklad je 60-tisíc kusov a predaj na úrovni zhruba 35 tisíc kusov. Doteraz bulvárnemu denníku Nový čas konkuroval Plus 1 deň s predajom okolo 25 tisíc kusov. Ponovom sú obidva tituly pod jednou strechou. Nedá sa teda hovoriť o konkurencii, skôr o kooperácii týchto dvoch titulov. 

Ako budú spolupracovať dve redakcie, zatiaľ nie je známe. V Novom Čase už nepracuje doterajšia šéfredaktorka Júlia Kováčová. Podľa informácií Stratégií  našlo vydavateľstvo News and Media Holding jej nástupkyňu vo svojich radoch. Mala by sa ňou stať Veronika Bocková, ktorá doteraz viedla redakciu týždenníka Život. Zaujímavosťou je, že pred nástupom do tohto spoločenského týždenníka pracovala dlhé roky na rôznych pozíciách práve v denníku Nový Čas.

Treba ešte spomenúť, že súčasťou transakcie je aj portál www.cas.sk. Ten patrí medzi najnavštevovanejšie portály, s priemernou mesačnou návštevnosťou 1,7 milióna reálnych užívateľov.

 

 

01 - Modified: 2023-10-10 15:48:32 - Feat.: 1 - Title: Vydavateľstvo News and Media Holding, ktoré vlastní Penta, kupuje Nový Čas 02 - Modified: 2023-10-10 15:04:38 - Feat.: 0 - Title: News and Media Holding kupuje Nový Čas
01 - Modified: 2024-03-27 13:42:58 - Feat.: - Title: Michal Teplica sa ostro pustil do Denníka N: Kádrujete novinársku obec, delíte ju na dobrých a zlých 02 - Modified: 2023-10-11 10:25:29 - Feat.: - Title: Nový čas má novú šéfredaktorku 03 - Modified: 2023-10-10 15:04:38 - Feat.: - Title: News and Media Holding kupuje Nový Čas 04 - Modified: 2023-06-20 12:56:11 - Feat.: - Title: Pluska angažovala dve kontroverzné moderátorky. Podľa šéfa vydavateľstva prinášajú profesionalitu 05 - Modified: 2023-04-16 15:25:22 - Feat.: - Title: News and Media Holding: Špeciálny prokurátor vyvoláva nenávisť voči našej redaktorke
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
21. apríl 2024 23:06