StoryEditor

Ľuboš Machaj: Politici chcú v RTVS urobiť „konečne poriadok“. Som zvedavý, aké saponáty a metly na nás použijú

25.10.2023, 10:03
  • Generálny riaditeľ RTVS sa s účastníkmi Stratégie Fórum podelil o svoj pocit z navrhovanej novej ministerky kultúry, hovoril o financovaní, multikanálovej stratégii, ale aj boji o športové licencie.
  • Viem, kto je to Martina Šimkovičová, ale jej meno ma neznepokojuje. 
  • Hovorí sa o všeličom. Napríklad, že dôjde k novým legislatívnym úpravám, ale aj o tom, že by sa RTVS mala dokonca rozdeliť.
  • Rozpočet bude vyšší ako bol tento rok asi o 20 miliónov eur. Ale keď to berieme z dlhodobého hľadiska, tak RTVS bola neustále podfinancovaná.

 

 

Generálny riaditeľ RTVS sa s účastníkmi Stratégie Fórum podelil o svoj pocit z navrhovanej novej ministerky kultúry, hovoril o financovaní, multikanálovej stratégii, ale aj boji o športové licencie.

Kreuje sa nová vláda a najvážnejšou adeptkou, ktorá by mohla šéfovať Ministerstvu kultúry, pod ktoré patria aj médiá, je Martina Šimkovičová, bývalá televízna moderátorka. S akými pocitmi sledujete tieto správy?

Ja som v tomto realista, čiže beriem to ako reálny stav, takto rozhodli ľudia vo voľbách, takto sú ľudia nominovaní na jednotlivé pozície. Uvidíme, aké budú ďalšie kroky, veľmi pozorne to sledujeme.

Znepokojuje vás meno Martina Šimkovičová?

Viem kto to je, registrujem jej mediálnu kariéru, ale jej meno ma určite neznepokojuje. Dôležité bude ak sa naozaj stane ministerkou, aké budú jej prvé kroky. Ja som zachytil jej stanovisko, že ako prvé je potrebné urobiť audit v RTVS. Ja si však myslím, že by bolo dobré najprv urobiť spoločné úvodné stretnutie, aby sa možno niektoré témy vyjasnili. V každom prípade a určite to všetci vnímate, že záujem vstúpiť do médií zo strany politikov bude veľký, ale práve verejnoprávne médiá budú na rane. Ale opäť chcem zdôrazniť, že nič nebude jednoduché, pretože samotné prepojenie stálo 35 mil. eur. A keď si predstavíte, že by opäť mali vzniknúť dve samostatné riadiace jednotky, rozdelili by sa vysielacie systémy, ekonomické výkazy, kreatívne centrá... To bude veľmi náročné. My sa budeme snažiť vysvetliť, keby k rozdeleniu malo prísť, aby to RTVS zásadne nepoškodilo. Je však otázne, ako ako budú politické elity na naše argumenty počúvať. Úprimne ale poviem, že nie som veľký optimista....

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-11 09:32:46 - Feat.: - Title: Šéf Európskej vysielacej únie: Som rád, že slovenská vláda reviduje legislatívu o RTVS. Nie je neskoro 02 - Modified: 2024-04-08 09:45:37 - Feat.: - Title: Ako ďalej RTVS? Na odbornú debatu príde aj šéf EBU Noel Curran 03 - Modified: 2024-04-02 14:44:04 - Feat.: - Title: Veľkú Noc ovládlo Let´s Dance. Tanečná šou prilákala najväčšie publikum od roku 2011 04 - Modified: 2024-03-13 10:39:43 - Feat.: - Title: Danko chce urobiť ďalšie poriadky s novinármi. Koalícia opakuje, že RTVS má patriť všetkým 05 - Modified: 2024-02-26 08:38:54 - Feat.: - Title: Koalícia pritvrdzuje voči RTVS: Po Dankovi už aj Blaha žiada "vyriešiť" verejnoprávnu televíziu
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
27. apríl 2024 11:11