TASR
StoryEditor

Robert Fico: Markíza je nepriateľské médium. Pozrieme sa na jej monopolné postavenie aj financie

13.11.2023, 12:33
Autor:
lezlez

Rovnako počastoval predseda vlády aj ďalšie médiá - Aktuality, Sme a tiež Denník N. 

Robert Fico pokračuje v útokoch proti médiám. Na svojom facebookovom profile uverejnil video, v ktorom ostro kritizuje postup médií voči jeho vláde a ministrom. 

Sťažuje si, že proti nim nastúpila mediálna "soldateska". Kľúčovú úlohu podľa neho zohráva Televízia Markíza, Sme, DenníkN a portál Aktuality.sk. „Od momentu vyhlásenia volieb robia to, čo proti nám robili roky. Najradšej by nám nasypali do kávy jed proti potkanom. Už dávno sa rozhodli robiť namiesto žurnalistiky politiku. Samozrejme, bez akejkoľvek politickej zodpovednosti." 

Novinári podľa neho kritizujú jeho vládu a dávajú Michalovi Šimečkovi, predsedovi Progresívneho Slovenska návod na to, ktoré kroky novej vlády má kritizovať. „Médiá šíria proti novej vláde absurdnosti, nad ktorými sa každému zastavuje zdravý rozum. Mal som si radšej ruky-nohy polámať, keď som išiel Markízu v roku 1998 ako mladý politik brániť. Máme do činenia so skupinou odutých a nafúkaných moderátorov a redaktorov, ktorí sa nevedia vopchať do kože." 

Vyzerá to tak, že práve Markíza za stala Ficovým nepriateľom číslo jeden. Jeho koaličný partner Andrej Danko zas brojí hlavne proti Denníku N, ktorý kritizoval neustále v diskusných reláciách TV Joj Na hrane aj v nedeľu v RTVS v O 5 minút 12. Na rôzne otázky moderátoriek diskusií odpovedal práve útokmi na Michala Šimečku a obviňoval ho, že stojí za kritikou, ktorú voči nemu vedie práve Denník N. 

Ficove nepriateľstvo voči Markíze nabralo na obrátkach už v septembri, kedy odmietol účasť v jej veľkých predvolebných diskusiách. 

„Markíza robí za opozíciu politiku a zlobu, šíri nenávisť, lebo nevie prehltnúť, že prehrala voľby. Ja nie som pes, ktorý len tak nemohúcne šteká. Považujem televíziu Markíza, denník Sme, N a Aktuality za nepriateľské médiá a v tomto duchu vydám pokyny aj na Úrade vlády. Pozrieme sa na viac ako 26 miliónov eur, ktoré Markíza dostala od predchádzajúcej vlády a ministrom za stranu Smer SD dám pokyn, ako majú finančne pristupovať k tejto televízii v budúcom období. Samozrejme, pozrieme sa aj na monopolné správanie sa Markízy na mediálnom trhu, ktoré dnes televízia prevláda v plnej nahote. Ak robia politiku, musia niesť aj politickú zodpovednosť za svoju činnosť." 

Stratégie oslovili  Markízu so žiadosťou o reakciu na slová predsedu vlády. Televízia sa ale rozhodla, že to nebude komentovať.

Šéfredaktor Aktualít Peter Bárdy zareagoval už včera. Vo svojom komentári napísal, že kto sa Ficovi a spol. postaví, vystavuje sa hrozbe pomsty. 

„Kým v tábore ľudí chápajúcich zmysel profesionálnych kritických médií pre kvalitu demokracie to vzbudzuje vážne obavy, v dezinformačno-konšpiračnom prostredí, u voličov koalície to sprevádza vlna nadšenia. Pomsta prebieha a je „elementárnou vecou“ Ficovej štvrtej vlády." 

 

 

01 - Modified: 2023-10-25 07:41:17 - Feat.: - Title: Spravodajské televízie na Stratégie Fórum: Ostrá konkurencia na malom piesočku 02 - Modified: 2023-03-13 09:54:20 - Feat.: - Title: Alexej Fulmek: Neustále upozorňujem na chyby novinárov. Médiá musia byť objektívne a názor si majú vytvárať čitatelia 03 - Modified: 2022-09-05 15:01:08 - Feat.: - Title: Médiá majú platiť špeciálny odvod: Je to nesystémové a diskriminačné, odkazujú vysielatelia 04 - Modified: 2022-08-27 15:36:08 - Feat.: - Title: Fun rádio je dlhé roky v sendvičovej pozícii. Musí sa brániť na dve strany 05 - Modified: 2022-08-19 08:52:08 - Feat.: - Title: Pridaj sa do tímu Stratégií
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
19. apríl 2024 20:59