StoryEditor

Režisér nového seriálu RTVS Čas nádejí: Nechceme pohladiť a uspávať, ale tak trochu divákom zatriasť a prebúdzať

06.01.2024, 12:55
  • "Je to seriál, v ktorom sú obsiahnuté pestré farby života a filmový výtvarný spôsob rozprávania by to mal len potvrdiť," hovorí tvorca nového seriálu RTVS Ján Sebechlebský. 
  • Náročnosť projektu je podľa neho vyvážená atraktivitou i diváckou príťažlivosťou moderne natočeného slovenského historického seriálu.
  • Prvý diel si môžete pozrieť na Jednotke RTVS už v nedeľu 7. januára.

8-dielny historický výpravný seriál Čas nádejí mapuje osudy slovenskej rodiny v priebehu rokov 1914 až 1951. V dramatickom príbehu plnom emócii a napínavých zvratov má divák možnosť sledovať najvýznamnejšie historické míľniky nášho národa. A to prvú svetovú vojnu a rozpad Rakúsko-Uhorska, vznik Československej republiky, druhú svetovú vojnu, Slovenské národné povstanie, či Február 1948.

image

8-dielnu seriálovú novinku RTVS môžete vidieť od 7. januára každú nedeľu o 20.30 h na Jednotke.

Príbeh Gézu Violu, syna nemeckej evanjeličky Gréty a Slováka Jana Violovského, ktorý si zmení meno a národnosť (Jánoš Viola), len aby dostal licenciu na svoju vysnenú krčmu, je príbehom syna, ktorý chce žiť svoj život inak. Pre prospech rodinného podnikania uzavrie obchodné výhodné manželstvo s dcérou mäsiara Belsberga, mladučkou Rózou. Životy hlavných postáv, ich rodín aj celej spoločnosti však kruto ovplyvní a poznačí vojna.

Géza dezertuje, zažíva strach o holý život, ale aj lásku. Po jej strate sa však opäť vracia k svojej manželke s prosbou o pomoc. Po vojne z plánov krčmársko-mäsiarskej fúzie neostáva nič. Géza začína od začiatku, ale konečne po svojom a snaží sa byť dobrým mužom a otcom. Môže byť však jednostranná láska láskou, ktorá vydrží celý život?

image

8-dielnu seriálovú novinku RTVS môžete vidieť od 7. januára každú nedeľu o 20.30 h na Jednotke.

So seriálom je spojených niekoľko zaujímavostí. Nakrúcanie seriálu prebiehalo na rôznych miestach a v rôznych ročných obdobiach – v bratislavských uličkách Starého Mesta, v kaštieli v Malinove, v mlyne v Tomášikove, v Seredi, v Česku i v skanzene Vychylovka.

Ústredný motív, priestor krčmy s dvorom, s príslušenstvom a s priľahlým bytom bolo nutné postaviť na mieru na nádvorí kaštieľa v Malinove, keďže takýto priestor prechádzajúci vplyvom rôznych období nebolo možné nájsť. Hlavné postavy počas 8 dielov zostarnú v niektorých prípadoch aj o 30 až 40 rokov, takže nároky na maskovanie a úpravy boli mimoriadne náročné. 

A aby sme vám priniesli ešte hlbší pohľad do natáčania tohto výpravného seriálu, porozprávali sme sa o jeho výrobe s režisér...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-11 09:32:46 - Feat.: - Title: Šéf Európskej vysielacej únie: Som rád, že slovenská vláda reviduje legislatívu o RTVS. Nie je neskoro 02 - Modified: 2024-04-08 09:45:37 - Feat.: - Title: Ako ďalej RTVS? Na odbornú debatu príde aj šéf EBU Noel Curran 03 - Modified: 2024-04-02 14:44:04 - Feat.: - Title: Veľkú Noc ovládlo Let´s Dance. Tanečná šou prilákala najväčšie publikum od roku 2011 04 - Modified: 2024-03-13 10:39:43 - Feat.: - Title: Danko chce urobiť ďalšie poriadky s novinármi. Koalícia opakuje, že RTVS má patriť všetkým 05 - Modified: 2024-02-26 08:38:54 - Feat.: - Title: Koalícia pritvrdzuje voči RTVS: Po Dankovi už aj Blaha žiada "vyriešiť" verejnoprávnu televíziu
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
25. apríl 2024 03:20