Majiteľ skupiny Kaprain Karel Pražák.
StoryEditor

Kaprain môže prevziať vydavateľstvo Mafra. Rozhodol český Úrad pre ochranu hospodárskej súťaže

30.01.2024, 12:54
Autor:
ČTKČTK

Slovenskej časti vydavateľstva Mafra, kam patria okrem iného aj Stratégie či Hospodárske noviny, sa toto rozhodnutie netýka.

Skupina Kaprain podnikateľa Karla Pražáka môže prevziať z trustových fondov bývalého českého premiéra Andreja Babiša mediálnu skupinu Mafra, prevádzkovateľa rozhlasových staníc Londa a pardubickú chemičku Synthesia. Rozhodnutie Úradu pre ochranu hospodárskej súťaže nadobudlo v pondelok právoplatnosť, uviedol úrad na sieti X.

Firmy oznámili dohodu o predaji vlani v septembri. Pražák kúpou rozširuje svoj záber v chemickom priemysle, pretože Kaprain vlastní ústeckú Spolchémiu. Je tiež majiteľom hokejovej Sparty Praha.

Protimonopolný úrad konštatoval, že predajom Mafry a Londy Kaprainu nenastane na mediálnom trhu zmena, pretože Pražákova skupina zatiaľ v mediálnom segmente vôbec nepôsobí.

Podrobnejšie sa ÚOHS zaoberal situáciou v chemickom priemysle, kde Kaprain pôsobí prostredníctvom firiem Spolchemie a Fortischem. Cez firmu Rubena pôsobí Kaprain aj v gumárenskom priemysle. Skupina Synthesia je aktívna najmä vo výrobe pigmentov a farbív, nitrocelulózy, v organickej chémii a energetike.

"Úrad sa podrobnejšie zaoberal oblasťami v chemickom sektore, v ktorých sa činnosti spájajúcich sa konkurentov prekrývajú, pričom konštatoval, že koncentrácia v tomto ohľade nevzbudzuje obavy z podstatného narušenia hospodárskej súťaže," uviedol ÚOHS. 

Zároveň na základe prijatej námietky zisťoval možné väzby skupiny Kaprain a fyzických osôb napojených na spracovateľov vojenskej nitrocelulózy. Túto námietku nevyhodnotil ako opodstatnenú.

Mafra vydáva okrem iného denníky Mladá fronta Dnes, Lidové noviny a Metro a tiež týždenníky Téma a 5plus2. Je prevádzkovateľom webov iDNES.cz, Expres.cz alebo vyhľadávača cestovných poriadkov iDOS.cz. Prevádzkuje aj hudobnú televíziu Óčko a virtuálneho operátora Mobil.cz.

 

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
04. október 2024 11:18