StoryEditor

Herec Baldwin odmietol vinu za neúmyselné zabitie pri nakrúcaní westernu Rust

01.02.2024, 14:03
Autor:
ČTKČTK

Herec v roku 2021 počas natáčania vystrelil zo zbrane, v ktorej bol vraj omylom ostrý náboj. Počas incidentu prišla o život kameramanka a režisér utrpel zranenia ramena.

Americký herec Alec Baldwin pred súdom odmietol vinu za neúmyselné zabitie, z ktorého je obvinený v súvislosti so smrteľným výstrelom pri nakrúcaní westernu Rust v roku 2021. Informujú o tom dnes tlačové agentúry.

Súdna porota v americkom štáte Nové Mexiko päťdesiatšesťročného herca obvinila kvôli incidentu, ktorý sa odohral pri nakrúcaní nízkorozpočtového filmu v lokalite blízko mesta Santa Fe. Baldwin tu 21. októbra 2021 vystrelil zo zbrane, v ktorej bol ostrý náboj. Predtým mu však bolo oznámené, že zbraň nie je nebezpečná. Dvadsaťštyriročná kameramanka Halyna Hutchinsová prišla o život a 48-ročný režisér Joel Souza utrpel zranenia ramena.

Baldwin mal v stredu absolvovať vypočutie pred súdom. Podľa agentúry AFP sa však nedostavil, namiesto toho jeho obhajcovia doručili dokument, v ktorom trvá na svojej nevine.

image

Alec Baldwin v civile.

REUTERS
Herec tvrdí, že pred výstrelmi nestihol spúšť, čo pôvodne uznala a prokuratúra a prvé obvinenie stiahla. V januári však prišlo obvinenie nové, ktoré sa opiera o závery nezávislých forenzných expertov. Podľa nich nebola zbraň upravená tak, aby vyšiel výstrel bez stlačenia spustenia. Herec teda pri manévrovaní s revolverom musel pri nácviku scény stlačiť spúšť, aby strela zo zbrane vyšla, tvrdia experti.

Baldwinovi v prípade odsúdenia hrozí 18 mesiacov väzenia, uviedla AFP. Obžalobe z neúmyselného zabitia čelí tiež Hannah Gutierrezová-Reedová, ktorej úlohou bolo pri nakrúcaní dohliadať na bezpečnosť zbraní a ktorá podobne ako Baldwin predtým uviedla, že sa cíti nevinná.

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
16. máj 2024 15:24