StoryEditor

Markíza už nebude rokovať so štrajkovým výborom, je pripravená prijať výpovede

05.06.2024, 11:20
06.06.2024, 07:57
Autor:
chochoredred

Vedenie je stále pripravené rokovať s členmi redakcie, ktorí chcú situáciu skutočne deeskalovať a viesť konštruktívne rozhovory.

Spor, ktorý sa rozhorel okolo spravodajstva v televízii Markíza, sa dostal do ďalšej fázy. Vedenie v uplynulých dňoch rokovalo so zástupcami štrajkového výboru. Avšak bez dohody. Najnovšie informuje, že tieto rokovania ukončuje a nespokojným zamestnancom odkazuje, že ak "nedokážu akceptovať etický rámec a profesionálne štandardy redakčných smerníc CME", môžu odísť.

"Napriek našej snahe o opätovné stretnutie sme z druhej strany nateraz neobdržali odpoveď. Považujeme to za signál, že protistrana nemá skutočný záujem dosiahnuť dohodu. Rozhodli sme sa preto ukončiť rokovania so zástupcami štrajkového výboru. Vedenie je však stále kedykoľvek pripravené rokovať s členmi redakcie, ktorí chcú situáciu skutočne deeskalovať a viesť konštruktívne rozhovory," píše sa v tlačovej správe, ktorú dnes médiám zaslalo vedenie. 

image

Vyzývať akcionárov Markízy na obranu demokracie je absurdné (komentár)

Nechcú deeskaláciu, tvrdí vedenie

"Štrajkový výbor a jeho podporovatelia nepreukázali, že dosiahnutie konsenzu a deeskalácia situácie je ich úprimným cieľom. Dokonca deklarujú zámer privlastniť si časť právomocí vysielateľa. Vedenie TV Markíza zdôrazňuje, že tieto právomoci sú nedeliteľné a vyplývajú z povinností vysielateľa stanovených zákonmi Slovenskej republiky. Dodržiavanie všetkých zákonných a etických požiadaviek novinárskej práce bude aj naďalej prioritou vedenia televízie a Redakčnej rady CME, ktorú tvoria medzinárodne uznávaní novinári."

Vedenie zdôrazňuje, že stanica bude naďalej presadzovať  objektivitu, nestrannosť, žurnalistiku založenú na faktoch a bude stáť na strane demokratických hodnôt.

"Vedenie TV Markíza navrhlo zriadenie pracovnej skupiny zloženej zo zástupcov redakcie spravodajstva, ktorá by sa zaoberala redakčnými otázkami. Vedenie TV Markíza je tiež s okamžitou platnosťou pripravené prijať žiadosti o skončenie pracovného pomeru zo strany zamestnancov a zamestnankýň, ktorí nedokážu akceptovať etický rámec a profesionálne štandardy redakčných smerníc CME a nedeliteľnú zodpovednosť TV Markíza za obsah vysielania."

image

KOMENTÁR: Kovačič spáchal na Markíze profesijnú samovraždu, PPF to dobre vie

Hovoril o orbanizácii

Spor vnútri televízie vyeskaloval po tom, ako v nedeľu moderátor relácie Na telo Michal Kovačič na záver vysielania prišiel s vyhlásením, v ktorom kritizoval vedenie.

"Slovensko práve teraz prežíva boj o orbanizáciu našich televízií," vyhlásil Kovačič. "Na verejnosti sa debatuje o budúcnosti RTVS, tento boj sa však v skutočnosti odohráva všade. Deje sa potichu a plíživo," dodal s tým, že keď sa tento proces nepodarí zastaviť, bude to mať zničujúci dosah na demokraciu na Slovensku.

Televízia v reakcii pozastavila vysielanie relácií Na telo a Na telo plus. Kovačič na sociálnej sieti následne uviedol, že na stretnutí s vedením mu bolo oznámené, že relácia končí a nemajú pre neho prácu. "Mám teda byť doma, kým sa mi neozvú," dodal. 

image

Markíza reaguje na ultimátum časti zamestnancov. Televízia tiež naznačila, ako by mala vyzerať relácia Na telo

List vedeniu

Približne stovka zamestnancov sa v liste zaňho postavila a od vedenia žiadala, aby sa do troch dní písomne zaviazalo, že Na telo bude pokračovať v slobodnej dramaturgii a s rovnakým moderátorom.

"Pre konanie moderátora relácie Na telo neexistuje žiadne ospravedlnenie. Zneužitie živého vysielania zamestnancom televízie, ktorý dostal od vysielateľa dôveru, je najhrubším porušením povinností, akých sa môže dopustiť. TV Markíza je presvedčená, že žiadne médium nemôže takéto konanie tolerovať," reagovalo vedenie televízie.

Markíza bude podľa vedenia počas vysielacej prestávky intenzívne pracovať na budúcej koncepcii relácie Na telo tak, aby bola platformou pre korektnú diskusiu medzi jednotlivými politickými stranami. Dodáva zároveň, že nedopustí, aby bola relácia zneužitá v prospech ktorejkoľvek z politických strán.

01 - Modified: 2024-06-04 12:00:00 - Feat.: 0 - Title: KVÍZ Otestujte sa čo viete z histórie televízie Markíza. Ako to bolo? 02 - Modified: 2024-06-03 08:57:18 - Feat.: 0 - Title: Nová televízia na obzore. Piaty kanál Markízy s názvom Klasik odštartuje už v lete 03 - Modified: 2024-05-30 09:01:29 - Feat.: 0 - Title: Riaditeľ Markízy: Odmietame obvinenia z cenzúry, Michal Kovačič hrubo poškodil našu dobrú povesť 04 - Modified: 2024-05-29 15:15:10 - Feat.: 1 - Title: Politici vs. novinári: Prečo slovenskú mediálnu scénu zasiahlo zemetrasenie? 05 - Modified: 2024-05-27 14:46:07 - Feat.: 0 - Title: Markíza reaguje na prejav Kovačiča. Okamžite prerušuje vysielanie relácie Na telo 06 - Modified: 2024-05-26 17:43:21 - Feat.: 0 - Title: Markíza sa bráni voči obvineniam moderátora Na telo: Odmietame obvinenia z cenzúry 07 - Modified: 2024-05-24 13:43:57 - Feat.: 0 - Title: Na telo sa chystá na svoje posledné vydania pred letom: „Cez prestávku budeme zvažovať najvhodnejší formát"
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
03. júl 2024 00:11