Apple je aktuálne najhodnotnejšia firma sveta.
StoryEditor

Apple zosadil Microsoft z trónu a vrátil sa na pozíciu najhodnotnejšej firmy na svete

13.06.2024, 12:55
Autor:
ČTKČTK

Výrobcovi iPhonov pomohlo predstavenie noviniek v oblasti umelej inteligencie. Napríklad hlasová asistentka Siri bude schopná komunikovať so správami, e-mailmi, kalendárom a aplikáciami tretích strán.

Americká spoločnosť Apple sa vrátila na pozíciu najhodnotnejšej firmy na svete. Po piatich mesiacoch zosadila z tohto postu Microsoft. Výrobcovi iPhonov pomohol začiatok vývojovej konferencie, na ktorej oznámil novinky, ktoré mu pomôžu v závode o dominanciu v oblasti umelej inteligencie (AI).

Trhová kapitalizácia Applu dnes popoludní stúpla až na 3,31 bilióna USD (viac ako 3,07 bilióna eur), zatiaľ čo trhová kapitalizácia Microsoftu predstavovala 3,26 bilióna USD (takmer 3,03 bilióna eur), uviedla agentúra Reuters.

Akcie Applu v predchádzajúcej seancii stúpli o viac ako sedem percent. Firma v pondelok predstavila množstvo funkcií a softvérových vylepšení pre svoje zariadenia s podporou AI. To podľa analytikov pomôže predaju iPhonov. Na pondelkovej vývojovej konferencii vedúci pracovníci, vrátane generálneho riaditeľa Tima Cooka, ukázali, že hlasová asistentka Siri bude schopná komunikovať so správami, e-mailmi, kalendárom a aplikáciami tretích strán.

Apple zaostával za svojimi konkurentmi, ako Microsoft a Google, v oblasti AI, čo je dôvod, prečo sa jeho akciám v tomto roku v porovnaní s konkurenciou nedarilo. Podľa analytikov však vývojová konferencia upokojila všetky obavy zo zaostávania spoločnosti Apple v technológii AI.

Niektoré obavy zo slabej výkonnosti sa zmiernili už v máji, keď štvrťročné výsledky Applu a prognóza prekonali očakávania trhu. Firma tiež predstavila rekordný plán spätného odkúpenia vlastných akcií za 110 miliárd USD (približne 102 miliárd eur).

Od začiatku tohto roka akcie Applu stúpli o 12 percent. Microsoft posilnil o 16 percent a Alphabet, majiteľ Googlu, o takmer 28 percent. Výrobca čipov Nvidia, ktorý minulý mesiac nakrátko predstihol trhovou hodnotou Apple, tento rok vyskočil až o 154 percent. Naposledy trhová kapitalizácia firmy Nvidia predstavovala 3,11 bilióna USD (približne 2,89 bilióna eur).

Z veľkej sedmičky najväčších titulov sa tento rok horšie ako Applu darí výrobcovi elektromobilov Tesla. Ten tento rok oslabil približne o 30 percent.

Apple sa v roku 2018 stal prvou verejne obchodovanou americkou spoločnosťou, ktorej trhová kapitalizácia prekročila jeden bilión USD (približne 928 miliónov eur). V roku 2020 potom bol prvou firmou s kapitalizáciou dva bilióny USD a v roku 2022 ako prvý prekonal hranicu tri bilióny USD (viac ako 2,78 bilióna eur). V uplynulých rokoch si ale niekoľkokrát vymenil pozíciu jednotky s Microsoftom.

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
28. september 2024 11:57