Novinári z RTVS si prelepili ústa čiernou páskou
StoryEditor

Novinári z RTVS si prelepili ústa čiernou páskou, štrajkujú za slobodu slova: Nebudeme ticho!

19.06.2024, 23:12
Autor:
redredTASRTASR

Dnes, 20. júna rozhodnú poslanci o budúcnosti verejnoprávneho vysielateľa. No zamestnanci a spolupracovníci RTVS nevzdávajú boj o nezávislosť verejnoprávnej inštitúcie. Pripravujú mobilizačný štrajk.

Redaktori, moderátori a ďalší zamestnanci a spolupracovníci RTVS si v novom videu na znak nesúhlasu s pripravovanými zmenami zákona o Slovenskej televízii a rozhlase prelepili ústa čiernou páskou.

„Chceme slobodne informovať a záleží nám aj na vašom slobodnom prístupe k informáciám. Nechceme sa nechať umlčať, ale hrozí to,“ hovorí hneď v úvode videa moderátorka nedeľnej politickej diskusie O 5 minút 12 Marta Jančkárová, ktorá sa stala jedným z hlasov nového videa.

Nebudeme ticho!

"Umlčanie RTVS sa blíži. Už zajtra by mal parlament rokovať o zákone, ktorý telerozhlas zruší. Udeje sa to bez skutočnej snahy o skvalitnenie vysielania, naopak s účelom kontrolovať obsah. Ak zákon prejde, politici verejnosti ukážu, že ak sa im nepáči vysielanie, bezostyšne do neho môžu zasiahnuť - čo je jasná hrozba nielen pre nezávislosť verejnoprávnej inštitúcie, pre slobodu médií na Slovensku, ale aj pre demokraciu ako takú. Nám v RTVS to nie je jedno, nemôže to byť jedno ani verejnosti. Podporte nás zdieľaním videa alebo vlastných fotografií so zalepenými ústami na sociálnych sieťach," napísali zamestnanci na sociálnych sieťach ku publikovanému videu.

O novom zákone by mal parlament začať rokovať vo štvrtok. No zamestnanci a spolupracovníci RTVS nevzdávajú boj o nezávislosť verejnoprávnej inštitúcie a na rovnaký deň - štvrtok, 20. júna organizujú druhý mobilizačný štrajk – Štrajkujeme za slobodu slova: Nebudeme ticho!. Počas jeho trvania prerušia prácu od 14:30 do konca pracovnej doby. Vysielania RTVS sa to však nedotkne a tak televízne aj rozhlasové stanice telerozhlasu budú vysielať bez prerušenia.

Štrajk bude formou protestného pochodu. A to od 14:30 hodiny z budovy Slovenského rozhlasu v Bratislave k budove Národnej rady SR. Následné protestné zhromaždenie približne od 15:30 hodiny bude pred budovou NR SR. Štrajkujúci počítajú aj s účasťou verejnosti. Na zhromaždení vystúpia zamestnanci a spolupracovní­ci RTVS.

Zamestnanci a spolupracovníci RTVS už pred pár dňami organizovali trojhodinový štrajk, ktorý nasledoval po symbolickom proteste Čierny deň v RTVS.

Expresné rokovanie

Poslanci parlamentu budú v rozprave k návrhu zákona o Slovenskej televízii a rozhlase (STVR) diskutovať v obmedzenom režime. Koalícia sa dohodla, že diskusia bude skrátená na 12 hodín. O návrhu zákona, ktorý je v druhom čítaní, sa má začať rokovať vo štvrtok (20. júna) od 9.00 hodiny. Poslanci si takisto odsúhlasili, že o návrhu budú hlasovať hneď po prerokovaní.

Podľa návrhu zákona sa má Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) zmeniť na Slovenskú televíziu a rozhlas (STVR). Riaditeľa by mala voliť deväťčlenná rada so štyrmi nominantmi ministerstva kultúry. Návrh podľa rezortu kultúry vytvára podmienky na samostatný rozvoj Slovenskej televízie a Slovenského rozhlasu.

Rada by mala mať kompetenciu voliť generálneho riaditeľa STVR na základe verejného vypočutia prihlásených kandidátov. Má mať aj právomoc šéfa, v prípade naplnenia príslušných ustanovení zákona, odvolať. Dňom účinnosti navrhovaného nového zákona sa má skončiť funkcia súčasného generálneho riaditeľa RTVS Ľuboša Machaja. Parlament zároveň odsúhlasil presun voľby členov Rady pre mediálne služby na budúci štvrtok (27. júna).

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
08. september 2024 02:34