Vulgárna nahrávka koluje sociálnymi sieťami a chatovacími aplikáciami.
StoryEditor

Nepríjemný škandál v RTVS: Internetom sa šíri vulgárne video z futbalového šampionátu

27.06.2024, 12:51
Autor:
redred

Na prvý pohľad sa zdá, že ide o štáb RTVS, no nie je to úplne pravda. 

Chatovacími aplikáciami sa dnes šíri video, ktoré stavia verejnoprávnu RTVS do nelichotivého svetla. Vyzerá to tak, že  redaktor vulgárne útočí na súpera slovenskej futbalovej reprezentácie z Rumunska a aj Ukrajiny. 

Pravda ale je, že techniku verejnoprávnej televízie dostali do rúk úplne iní ľudia - futbalový agent Viktor Kríž drží mikrofón a za kamerou je otec Mareka Hamšíka Richard. Video spolu nahrávali na hotelovej izbe. No to, čo a akým slovníkom prezentujú, škodí značke RTVS. Z úst akoby redaktora padá jedna nadávka za druhou. 

Aj keď zjavne išlo o súkromnú nemiestnu zábavu niekoľkých mužov, nahrávka sa dostala na verejnosť a musí ju riešiť aj vedenie televízie. To čo sa v Nemecku dialo, sme sa spýtali komunikačného oddelenia verejnoprávneho vysielateľa.

"RTVS sa dištancuje od videa a jeho obsahu. Nahrávka, na ktorej je technické vybavenie RTVS bola natočená bez vedomia televízie a nevystupujú v nej jej zamestnanci. Využitie techniky cudzími osobami je už predmetom vyšetrovania na základe ktorého budú vyvodené dôsledky," poslalo stanovisko vedenie RTVS. Podľa našich informácií to už riešia so štábom vyslaným na UEFA EURO 2024.

Vo videu vidno pohybovať sa niekoľko ďalších ľudí, no tých sa už neda tak ľahko identifikovať. Z pozadia ale počuť hlas redaktora telerozhlasu Ľuboša Hlavenu. "Na základe pokynu generálneho riaditeľa RTVS Ľ. Machaja bola vzniknutá situácia prešetrená a video analyzované, pričom bol v úvode identifikovaný hlas redaktora. Následne budú prijaté opatrenia a disciplinárne konzekvencie," vysvetlil verejnoprávny vysielateľ. 

Telerozhlas už v minulosti riešil škandál s vulgárnou nahrávkou. Vtedy išlo o uniknutú súkromnú konverzáciu zamestnancov, ktorá  nebola určená pre živé televízne vysielanie. "Hlavou hviezdou" nahrávky bol Marcel Merčiak, ktorý vulgárne nadával počas olympiády z Pekingu v roku 2022 svojmu kolegovi. Uniknutá nahrávka sa stala virálnou. Samotný Merčiak sa neskôr ospravedlnil a vyjadril ľútosť nad tým, ako reagoval.

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
27. jún 2024 15:07