StoryEditor

Kovačič dostal v Markíze výpoveď. Televízia hovorí o najhrubšom porušení povinností

28.06.2024, 13:30
Autor:
michmich
  • "Opúšťam najlepší spravodajský tím na Slovensku, ale veľmi mu držím palce a nielen počas dvojmesačnej výpovednej doby, ale aj potom mu budem určite pomáhať akokoľvek bude potrebovať v boji za slobodu v médiách," napísal moderátor.
  • Článok je aktualizovaný o vyjadrenie TV Markíza. 

"Dnes som v televízii Markíza po 16-tich rokoch dostal výpoveď. Bez súhlasu odborov je neplatná, napriek tomu sa manažment rozhodol ísť cestou porušenia zákona. Za to, že som povedal vo verejnom záujme pravdu. Brániť sa voči tomu sa, žiaľ, dá už len súdnou cestou," napísal Michal Kovačič na sociálnej sieti Instagram.  

image

Okrem Na telo moderoval Michal Kovačič aj predvolebné debaty a volebné štúdiá. 

Skončenie pracovného pomeru s moderátorom potvrdila už aj televízia. "Dôvodom je celková strata dôvery. Moderátor využil vysielací čas na prezentáciu vlastných názorov, ktoré hrubo poškodzujú dobrú povesť jeho vlastného zamestnávateľa vrátane kolegov a kolegýň. Zneužitie živého vysielania zamestnancom televízie, ktorý dostal od vysielateľa dôveru, je najhrubším porušením povinností, akého sa môže dopustiť. Vysielanie nie je a nemôže byť platformou na prezentáciu osobných pocitov," napísala v reakcii na Kovačičove slová Markíza. 

"To, že Michal Kovačič s rozhodnutím vysielateľa a svojho zamestnávateľa ohľadom programovej štruktúry nesúhlasil, nesmie slúžiť ako ospravedlnenie pre zneužitie televízneho vysielania. TV Markíza je presvedčená, že žiadne médium nemôže takéto konanie tolerovať a ani by netolerovalo. Je nemysliteľné, aby akákoľvek osoba, ktorá zneužila vysielací priestor k neautorizovanému vysielaniu a poškodila dobré meno TV Markíza, ostala naďalej tvárou televízie.

Rovnako, ako všetky stanice skupiny Central European Media Enterprises (CME), sa TV Markíza riadi zásadami Redakčnej rady CME pre objektívne, nestranné a vecné spravodajstvo. To je založené na hľadaní pravdy a faktov, nie na vybraných názoroch ako jediných správnych. Nezaujatá žurnalistika je základným pilierom slobodných médií a demokracie.“

image

Moderátori Zlatica Švajdová Puškárová a Michal Kovačič.

"Kolegom ešte raz veľmi pekne ďakujem za obrovskú podporu, ktorú mi vyjadrili. 120 ľudí, ktorí v sebe našli odvahu, je niečo, čo ma úprimne prekvapilo a dáva mi veľkú nádej, že Markíza túto situáciu ustojí. Som rád, že náš tlak konečne donútil televíziu aspoň verbálne deklarovať, že bude redakcia pracovať slobodne. Od začiatku nám o nič iné nešlo. Sledovať to však všetci musíme pozorne aj v praxi," napísal ďalej Kovačič na svojom Instagrame.  

"Ak napokon bude jediným výsledkom celej situácie, že Peter Gažík sa ma zbaví, ale konečne sa prihlási k základom novinárčiny a bude garantovať redakcii slobodu, považujem svoju misiu v Markíze za splnenú. Po 16-tich rokoch opúšťam najlepší spravodajský tím na Slovensku, ale veľmi mu držím palce a nielen počas dvojmesačnej výpovednej doby, ale aj potom mu budem určite pomáhať akokoľvek bude potrebovať v boji za slobodu v médiách," zakončil moderátor.

image

Relácia Na telo.

Kovačič začal v televízii Markíza pracovať ako redaktor pred 16 rokmi, pred piatimi rokmi spravodajský tím Televíznych novín opustil a stal sa moderátorom nedeľnej politickej relácie Na telo. A práve na konci jedného vydania Na telo v nedeľu 26. mája sa prihovoril divákom s odkazom, že spravodajský tím televízie čelí tlakom nielen od politikov, ale aj od vlastného vedenia televízie a pokusom o cenzúru.

 

01 - Modified: 2024-06-05 05:35:39 - Feat.: - Title: Vyzývať akcionárov Markízy na obranu demokracie je absurdné (komentár) 02 - Modified: 2024-05-30 15:41:58 - Feat.: - Title: Člen Redakčnej rady CME: Som presvedčený, že Na telo sa vráti s moderátorom, ktorý sa chová profesionálne 03 - Modified: 2024-05-30 09:47:09 - Feat.: - Title: Vedenie Markízy odkazuje zamestnancom: Nemienime ustupovať ultimátam 04 - Modified: 2024-05-28 08:57:21 - Feat.: - Title: Robert Kaliňák reaguje na moderátora Na telo: Obviňovanie vlády z cenzúry a orbanizácie médií je vrcholom zavádzania 05 - Modified: 2023-11-13 13:57:34 - Feat.: - Title: Robert Fico: Markíza je nepriateľské médium. Pozrieme sa na jej monopolné postavenie aj financie
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
28. jún 2024 15:40