Zuzana Ťapáková sa stala dočasne poverenou riaditeľkou Slovenského národného divadla. 
StoryEditor

Zuzana Ťapáková bude po odchode z STVR dočasne viesť SND

27.08.2024, 12:56
Autor:
redred

V utorok ju do funkcie vymenovala ministerka kultúry Martina Šimkovičová, nominantka SNS.

Skúsená manažérka Zuzana Ťapáková sa zatiaľ stala len dočasne poverenou riaditeľkou Slovenského národného divadla. Dnes, utorok 27. augusta ju do tejto funkcie vymenovala ministerka kultúry Martina Šimkovičová a o tejto novinke novinárov informovala hovorkyňa rezortu kultúry Petra Bačinská.

Slovenské národné divadlo (SND) doteraz fungovalo v provizórnom režime, keďže už tri týždne nemalo svoje vedenie. Ešte 6. augusta totiž nečakane odvolala ministerka kultúry z postu dovtedajšieho generálneho riaditeľa Mateja Drličku. Ten zastával túto funkciu dokonca až dvakrát.

Po prvýkrát túto funkciu vykonával od januára 2021 do novembra 2022. Na jeseň 2022 ho odvolala vtedajšia ministerka kultúry Natália Milanová za nevhodné verejné vyjadrenia o politikoch, no na stoličku generálneho riaditeľa SND sa vrátil v máji 2023, keď získal najviac hlasov v opätovnom konkurze.

“Poverenie som prijala preto, lebo mám toto divadlo rada a záleží mi na tom, aby fungovalo ďalej,” povedala Zuzana Ťapáková novinárom čakajúcim na vrátnici divadla.

Z jednej funkcie do druhej

Ťapáková pritom len nedávno skončila svoje pôsobenie v Slovenskej televízie a rozhlase, kde zastávala pozíciu vedúcej Sekcie marketingu a komunikácie. Túto funkciu jej ponúkol po svojom nástupe ešte bývalý riaditeľ RTVS Ľuboš Machaj. 

No ten zo šéfovskej stoličky verejnoprávneho vysielateľa musel odísť po takmer dvoch rokoch vo funkcii, keď ho ministerstvo kultúry odvolalo na základe nového zákona, ktorý určoval výrazné zmeny v tejto inštitúcii a po tom ako ho scchválil dostatočný počet poslancov v parlamente. 

Po Machajovom odchode sa na stoličke dlho neudržala ani Zuzana Ťapáková. Odvolal ju nový poverený riaditeľ STVR, Igor Slanina, ktorý nastúpil do funkcie dočasného generálneho riaditeľa po zmene verejnoprávnej inštitúcie z RTVS na STVR a nahradil tak na pozícii prvého muža STVR Ľuboša Machaja.

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
19. október 2024 10:47