StoryEditor

Prísnejšia kontrola sociálnych sietí. Už aj Slovensko má kontrolóra digitálneho sveta

15.10.2024, 08:03
  • Riaditeľ Rady pre mediálne služby Martin Dorociak hovorí o Európskom akte o digitálnych službách. 
  • Okrem televízií a rozhlasu má byť pod výrazným dohľadom aj digitálny svet a sociálne siete.
  • Na Slovensku bude túto kontrolu zastreľovať Rada pre mediálne služby ako koordinátor digitálnych služieb.
  • Aké praktické zmeny nový zákon prináša? 

Novela zákona o mediálnych službách je v platnosti. Čo má priniesť do digitálneho sveta?

Novela je implementáciou nariadenia o digitálnych službách (DSA). Ide o právny akt najvyššej právnej sily Európskej únie, čiže je aktívny bez ohľadu na to, či ho krajiny Európskej únie implementujú alebo nie. Dostáva sa tak aj do nášho právneho poriadku a každá krajina by mala mať orgán či inštitúciu, ktorá bude kompetenčne túto kontrolu zastrešovať. Na Slovensku to budeme my, Rada pre mediálne služby.

Čo sa mení z hľadiska vašej Rady? Budete dohliadať aj na sociálne siete?

Doteraz Rada sledovala klasický lineárny a audiovizuálny svet, čiže všetko od klasických televízií a rozhlasu, ktorý môžete bežne prijímať, cez internetové vysielanie až po audiovizuálne mediálne služby na požiadanie. No a teraz prichádzajú do hry akékoľvek sprostredkovateľské služby, čiže čokoľvek, čo poskytuje nejakú službu v online svete a umožňuje komunikáciu buď medzi používateľmi navzájom, alebo medzi platformou a používateľmi. Navyše sa k tomu pridáva nariadenie platforms to business, ktoré určuje, akým spôsobom môžu byť na platformách vykonávané komerčné aktivity. Vychádza zo zásady, že tak ako má pravidlá offline prostredie, teda klasický fyzický svet, rovnaké má mať aj online prostredie.

Okrem sociálnych sietí by ste mali kontrolovať aj online trhoviská, internetové vyhľadávače, webhostingové a cloudové služby online cestovných alebo ubytovacích platforiem, obchodov s aplikáciami a aj ďalší typ online platforiem. Ide o veľmi široké portfólio. Dá sa to vôbec celé zastrešiť a regulovať tak, že to pôjde správnym smerom?

Nie je to jednoduché, ale našou ambíciou je spraviť to. DSA prináša pravidlá do online sveta a podľa nich sa musíme všetci riadiť. Ale máte pravdu, tie nožnice sú otvorené veľmi široko.

image

Riaditeľ Rady pre mediálne služby je Mgr. Martin Dorociak

Môžeme očakávať, že oblasť sociálnych sietí bude teda konečne bezpečnejšia?

Určite áno. Práve akt o digitálnych službách je nástrojom, aby fungovali bezpečnejšie. Ide o takzvanú horizontálnu legislatívu. Hovorí o tom, že akýkoľvek obsah, ktorý je nelegálny, by mal byť platformou čo najrýchlejšie odstraňovaný, spravovaný alebo by sa mu mali čo najintenzívnejšie venovať iným spôsobom. Nehovoríme pritom napríklad len o nenávistných prejavoch na sociálnych sieťach, týka sa to aj obsahu alebo konania poskytovateľov služieb, ktoré je v rozpore s legislatívou. Už pred implementáciou DSA mala Rada pre mediálne služby kompetencie, ktoré sa týkajú kontroly nelegálneho obsahu na platformách, akými sú popieranie holokaustu, schvaľovanie vojny či násilia alebo detská pornografia.

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 83% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
15. október 2024 16:12