StoryEditor

Ako vyzerá slovenský Telegram a je to fakt také zlé?

  • Telegram spočiatku slúžil ako aplikácia na posielanie správ (Telegram Messenger), no čím ďalej, tým viac začína svojou štruktúrou a funkciami pripomínať klasické sociálne siete v pravom zmysle slova.
  • Počtom aktívnych mesačných používateľov je Telegram so svojimi približne 950 miliónmi oproti Facebooku zhruba tretinový a oproti Instagramu polovičný.
  • Má imidž akéhosi sivého miesta, ktoré je útočiskom dezinformačných a antisystémových médií či politikov. Aj kvôli tomuto všetkému sme sa rozhodli, že sa pozrieme na túto platformu do väčšej hĺbky. 

Telegram svoju popularitu na Slovensku začal získavať až trochu neskôr, okolo roku 2022, keď si na Telegrame založil účet aj súčasný slovenský poslanec európskeho parlamentu, Ľuboš Blaha. V tom istom roku dostal takisto zákaz na Facebooku, čím sa mu podarilo koncom roka pritiahnuť na slovenský Telegram ešte viac používateľov.

image

Gabriel Tóth CEO New School Communications

Telegram má dlhodobo medzi sociálnymi sieťami, aspoň na Slovensku, imidž akéhosi sivého miesta, ktoré je útočiskom dezinformačných a antisystémových médií či politikov. Aj kvôli tomuto všetkému sme sa rozhodli, že sa pozrieme na túto platformu do väčšej hĺbky a zmapujeme jej najväčšie kanály.

Najväčšie kanály podľa počtu sledovateľov

Prostredie slovenského Telegramu skutočne ovládli konšpiračné a dezinformačné kanály. Obsahovo na týchto kanáloch často rezonujú dezinformácie, krajne pravicové ideológie a nenávistné názory. Práve absencia akejkoľvek moderácie obsahu na Telegrame umožňuje nekontrolované šírenie podobného obsahu. Ako môžeme vidieť, na čele rebríčka neotrasiteľne stojí Danny Kollár, na ktorého je už dlhší čas na Slovensku vydaný zatykač.

Druhé miesto patrí InfoVojne, ktorá predstavuje akéhosi mladšieho brata americkej verzie InfoWars, ktorú založil známy americký konšpirátor, Alex Jones. Tieto pomern...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
21. október 2024 16:23