Dnes večer o 20:30 hodine oštartuje druhá epizóda 5. série najsladšej televíznej šou pečie celé Slovensko 2025. Minulý týždeň mám televízia prvýkrát predstavila finálovú dvanástku. Kým pred týždeň nikto z nich nevypadol, v dnešnej epizóde sa už rozlúčime s prvým súťažiacim. Premiérová časť 5- série mala na STVR minulý týždeň pri obrazovkách jednoznačne najviac divákov, keď si ju pred týždňom v nedeľu v prime-time pozrelo 444-tisíc divákov starších ako 12 rokov. Aj keď nedeľnú sledovanosť sladká šou jednoznačne vyhrala, podľa štatistík ide o druhý najhorší štart v jej päťročnej histórii.
Kým sa však k druhej epizóde Peče celé Slovensko 2025 vo vysielaní dostanete, my vám spríjemníme čas a ponúkame rozhovor s minuloročným víťazom Palim Nikovom. Ako si spomínate na obdobie, keď ste sa do šou hlásili? Čo ste od nej očakávali a aj sa tie vaše očakávania nakoniec naplnili?Obdobie pred šou bolo vzrušujúce. Mal som napozerané predošlé série, tak človek vedel zhruba čo má čakať. No keď nám prišli zadania s výzvami, tak mi nebolo všetko jedno. Bol som zvedavý ako prebieha samotný výroba - natáčanie. Bolo to náročné, ale zároveň skvelé, vždy sme sa aj zabavili.
Ako si z odstupom jedného roka spomínate na intenzívne natáčanie. Sú tie zážitky stále živé?Natáčanie bolo náročné, ale zároveň krásne. Veľmi rýchlo to ubehlo a v stane nám bolo stále menej a menej, tak sme si užívali vzájomnú prítomnosť a snažili sa nasať všetky nové informácie a skúsenosti. Osobne som mal okrem finále veľmi veľký rešpekt pred kolom zabudnutých dezertov, a nakoniec som si ho veľmi užil. Nezabudnuteľné bolo aj samotné finále. To boli emócie a celkovo zážitok, na ktorý nikdy v živote nezabudnem.
Keď ste videli spoju konkurenciu, verili ste si, že by ste mohli nakoniec šou aj vyhrať?V 4.ročníku sme boli skutočne veľmi dorbá partia, stretávame sa pravidelne 1 - 2 krát do roka celá top dvanástka. Stále sme na jedne vlne. (smiech) Preto si myslím, že sme sa nevnímali ako konkurencia navzájom, nebola tam žiadna rivalita, skutočne sme sa snažili si aj vzájomne počas pečenia pomôcť. Dopriali sme si navzájom a to bolo veľmi dôležité.
A ako si spomínate na konečné víťazstvo?Samotné víťazstvo bolo neskutočné. O to viac, že bola prítomná rodina a ostatní spolusúťažiaci, ktorí sa so mnou skutočne tešili.
Sledovali ste zvyšné ročníky, v ktorých ste neúčinkovali? Tipovali ste víťaza a vyšli vám vaše tipy?Jasné, šou som mal napozeranú. Všetci moji favoriti nakoniec šou vyhrali, tak si myslím, že som mal dobrý odhad.
Akej profesii ste sa venovali pred šou a zmenil sa váš život po víťazstve?Pracoval som niekoľko rokov ako hotelový manažér, a posledný rok počas súťaže ako obchodný zástupca. Po výhre v šou som si otvoril vlastnú cukrársku výrobu. Zásobujem niekoľko podnikov v Prešove a venujem sa tiež súkromným objednávkam klientov. Takže pečiem naplno.
Je asi rozdiel pracovať v tomto biznise ako amatér a profesionál? Čo vás v tomto biznise prekvapilo?Piecť profesionálne je výzva, určite aj preto, že ľudia sú prirodzene zvedaví a chcú ochutnať dezert od niekoho z televíznej súťaže. Preto si vždy dávam veľmi záležať, aby boli dezert či torta presne podľa predstáv. Prekvapilo ma možno len to, že ide skutočné náročnú prácu. Ktorá je fyzicky aj časovo veľmi náročná.
Aké máte ďalšie ambície v tomto biznise? Máte plán čo by ste chceli v tomto sladkom segmente ešte dokázať?Určite by som si chcel udržať spokojnú klientelu a ďalej sa vzdelávať aby mohli klienti stále objavovať nové chute a dezerty.
Cukrárky biznis nie je len o pečení tradičných dezertov, ale aj o silnej kreatíve. To že ju máte, ste dokázali práve v Pečie celé Slovensko. Aké zaujímavé objednávky na torty ste dostali po skončení šou?Nepovedal by som, že speciálnu objednávku, skôr sa stretávam s požiadavkou, že klient si želá, aby som prišiel napríklad tortu osobne na oslavu predstaviť a rozkrájať ju, popísať aké chute v nej hostia môžu nájsť a následne sa s hosťami porozprávať a povenovať sa im. Tieto príležitosti sú vzácne a všetky stretnutia sú naozaj veľmi milé.
Čo by ste odkázali súťažiacim a aj samotnému víťazovi aktuálneho točníka Pečie celé Slovensko?Dôležitá je vášeň pre to, čo robia. Potom to cítiť z daného výrobku. Je dôžité sa stále učiť a tvrdo na sebe pracovať a potom sa vedieť aj náležite oceniť a pochváliť. Byť si vedomý svojej hodnoty. Samozrejme v zdravej miere.
Kde sa vidíte o desať rokov? Stále v cukrársko/pekárskom biznise?Dúfam že áno, pokiaľ to tak bude, budem sa veľmi tešiť. Rád by som sa venoval istej forme vzdelávania, organizoval kurzy. To je moja méta, na ktorej by som chcel pracovať. Tak uvidíme, či sa mi to splní.

