Kazma Kazmitch
StoryEditor

Moja šou stojí milióny, priznáva muž, ktorý "zbúral" internety. Prečítajte si rozhovor s Kazmom

21.05.2017, 00:00
Jeho najnovší počin vytvoril rekord na českom internete.

Video o zákulisí kulinárskej show českej televízie Prima Prostřeno! videlo za necelé tri dni viac ako dva a pol milióna ľudí. Ide o rekord na českom internete, ale aj ukážku toho, ako funguje fenomén s názvom "Kazma". Za ním sa skrýva Kamil Bartošek zo Streamu.cz aj jeho tím. "Trháme rekordy," hovorí v rozhovore pre portál Lidovky.cz s tým, že nejde o lacnú zábavu.

Program z produkcie internetovej televízie Stream.cz nasadil dvoch najatých hercov medzi súťažiacich v šou Prostřeno!, ktorých pôsobenie zaznamenával pomocou skrytých kamier.

​Ako je možné, že vám natáčanie niečoho tak šialeného, ​​ako bola práve reality show "na druhú", ale napríklad aj falošný koncert Justina Biebera, vždycky klapne? Je zjavné, že stačí málo a môže byť po zábave...

Je to niečo, z čoho som úprimne sám dosť prekvapený. Je to zvláštne na to, aké veci robíme a ako veľmi je to riskantné. Ešte nikdy sa to ale nepokazilo. Veľakrát to tiež vôbec nezáleží len na nás. Popravde ale čakám na ten moment, kedy sa nám to nepodarí. Na druhú stranu veľkým elementom je to, koľko času dávame do príprav. Trvá to mesiace.

Príprava k natáčaniu zákulisia Prostřeno! vám údajne trvala skoro rok...

Áno, zabralo nám to zhruba rok. Natáčalo sa už pred pol rokom a my sme už niekoľko mesiacov vopred riešili, ako to celé urobíme. Povedal by som, že sme na akciu vždy perfektne pripravení. Vždy sme o krok vpred pred súperom, ktorý pred nami stojí. Spočíva to teda v tom, že v momente akcie už sme pripravení na všetko.

Váš posledný diel One Man Show ukázal mnohým divákom komerčných staníc, že ​​podobné reality show ako Prostřeno! by neobstáli bez režisérov a dramaturgie. Niektoré situácie by bez zásahov štábov neboli tak konfliktné, možno by sa dokonca vôbec nestali. Keď ste to mohli sledovať ako "nezúčastnená" osoba, povedzte, či vás práca štábu Prostřeno! prekvapila viac, ako ste čakali?

Divák v televízii asi nevníma, že je to z veľkej časti režírované. A to aj z logických dôvodov - je potreba aby sa príbeh vyvíjal. Účinkujúci totiž väčšinou prídu na natáčanie a vôbec netušia, čo majú robiť. Potom sú tam samozrejme momenty, pri ktorých som prišiel na to, že by do nich produkcia nemala zasahovať. Má to byť realita. Oni ju ale narušujú. V Prostřeno! to napríklad ilustruje tá pasáž s rukavicami (štáb privolal jedného zo súťažiacich a pri prezeraní bytu najatého herca Karla Ondrka mu podali gumové rukavice, čím umelo vytvorili konflikt - pozn. red.). Cítili, že by to mohlo vyvolať konflikt. Bolo vidieť, že chcú, aby sa niečo stalo. Ale opäť hovorím, že je to z logických dôvodov - obvykle sa tam totiž nič nedeje. Práve tieto momenty zabezpečia sledovanosť, ale už sú na hrane reality.

Ako veľmi ste do obsahu zasahovali aj vy?

My sme podľa mňa ukázali tú realitu reality šou. To, čo videli diváci u nás, je pravá realita. Neskreslená.

Prebiehal vlastne pred samotným nakrúcaním Prostřeno! nejaký casting s Karlom Ondrkom, vami najatým hercom?

Prebehla jediná schôdzka s produkčnou, aby si ho ako účinkujúceho oťukali. Potom prišlo pár organizačných telefonátov a potom už nasledovala schôdzka, ktorú bolo možné vidieť aj v našom programe.

„Ajťákovi“ Karolovi ste skutočne pätnásť hodín v kuse dávali inštrukcie a štáb tam s vami bol skutočne celý čas?

Áno. Štáb len raz odišiel na obed.

To bol moment, kedy ste využili situáciu, aby ste mohli pomôcť najatému hercovi?

To bol moment, kedy sme otvorili okno a z okna si zapálili. Rýchlo sme išli na záchod a zariadili, čo bolo najnutnejšie. Potom sme sa zas rýchlo vrátili. A ani tak sme sa snažili nebyť veľmi hluční, pretože štáb tam nechal všetku techniku. Navyše sme boli tak paranoidní, že sme nechceli nič riskovať. Báli sme sa, že napríklad nechali zapnutú kameru.

Bulvárny denník Blesk v piatok napísal o údajných nezrovnalostiach vo vašom programe. Podozrievajú vás, že ste vaše "účinkovanie" v Prostřeno! natočili až neskôr. Niektorí diváci i novinári zrejme stále riešia, či za tým všetkým nie je predsa len ešte niečo doteraz neobjasneného.

Oni sa budú stále v niečom rýpať. Neželajú mi to samozrejme. Čo tam podľa nich napríklad nesedí (povedal s tým, že článok o údajných nezrovnalostiach v Blesku nečítal - pozn. red.)?

Tak napríklad ich zarazilo, že raz vami nastrčený herec používa na zábere plátkový syr, druhýkrát pri rovnakej scéne už drží v ruke syr v celku?

On mal plátkový syr i tavený syr. Nemôžeme ukazovať celý postup. Už takto má diel cez 33 minút. Pritom väčšinou robíme diely s dĺžkou 25 minút, takže to je na nás skutočne veľa. Natáčali sme to dvadsať hodín. To najlepšie z natáčania je tam rýchlo nasekané. Nemôžeme tam dať všetko len preto, aby sme niekomu dokázali, že to tak bolo.

Rovnako tak vám niektorí diváci vyčítajú, že ste si pasáž o tom, že chcete poukázať na problémy ľudí s Tourretovým syndrómom, vymysleli. Ušľachtilý zámer vám teda nie všetci veria.

Stačí sa pozrieť na rozhovory a vyjadrenie doktora Ondreja Fialu zo spolku Atos (ten pomáha ľuďom s Tourettovým syndrómom - pozn. red.) na internete. Je to tak, ako to hovoríme. (Fiala) Nemá dôvod nepotvrdiť celý ten príbeh, ani to, ako sa odohral.

Je mi jasné, že Prostřeno! je pre vás už teraz v podstate minulosťou, pretože pracujete na novom diele, ale predsa len sa spýtam - ako vnímate to, že sa verejnosť namiesto podstatných vecí už niekoľko týždňov zaoberá jedným najatým hercom v Prostřeno!?

To neviem. Ľudia asi riešia blbosti. Sú na to v podstate zvyknutí. A to, čo robíme, je natoľko neuveriteľná vec, že ​​sa tomu jednoducho ťažko verí. Ľudia skrátka neveria a hľadajú v tom nejaký fígeľ. A ono to neuveriteľné je.

A to je, predpokladám, váš cieľ.

No určite. Snažíme sa robiť neuveriteľné videá, ktoré sú na hranici toho, či to pochopíte a uveríte tomu. Takže prečo nie? Len nech špekulujú.

Príde mi, že vám to všetko vychádza, pretože máte veľké šťastie. Je to tým?

Sčasti to šťastie je. Človek ho pri takých veciach potrebuje. Ale tiež mu musí ísť naproti. Prípravou a nepodcenením situácie. Myslím, že to šťastie je priamo úmerné tomu, koľko času venujeme príprave. Je to ako akýkoľvek športový výkon. Ťažko na cvičisku, ľahko na bojisku. Funguje to.

Koľko vás tento "športový výkon" stojí? Viem, že ste sa napríklad v rozhovore pre Seznam zprávy vyhýbali odpovedi. Hovoríte o tom, že to stojí "balík", ale vážne - v akých rádoch sa tá suma pohybuje?

No je to balík.

Tipujem, že ide o milióny.

Nemôžem povedať, koľko presne to stojí, ale áno, rádovo ide o milióny. Myslím, že je to vidieť.

Sponzoruje vám to niekto? Vo vysielaní sa objavuje niekoľko značiek, ale relácia nie je označená symbolom "PP", teda product placementom.

Platí nám to najväčšia česká internetová stránka Seznam.cz.

Aká je návratnosť?

Za dvadsať rokov, čo Seznam funguje, pretiekol predvčerom historicky najväčší počet dát. Vďaka nám. Trháme rekordy. Nič podobné sa predtým nikdy nestalo. Teraz sme prekonali doterajší rekord minulého dielu.

Prima sa na vás neobrátila so sťažnosťou. Nevadilo im ale napríklad, že ste natočili správy z mobilu jednej z členiek štábu, v ktorých sa posmieva vami nastrčenému účinkujúcemu?

Vydali len tlačové vyhlásenie, také vtipne sebavedomé. To sme ale zrušili hneď prvý deň. Písali v ňom totiž, že finálny zásah našej One Man Show nebude taký, aký je bežný pri programe Prostřeno! na Prime. My sme ich ale prekonali v jedinom dni.

Kedy vyjde ďalší diel?

Nemôžem vám o tom nič povedať. Ale ak všetko dopadne, mohlo by to byť v októbri.

01 - Modified: 2022-08-24 07:08:07 - Feat.: - Title: Marketer´s View: Samsung na Slovensku má ešte vyššie renomé ako v Česku 02 - Modified: 2022-08-26 06:44:41 - Feat.: - Title: Budúcnosť komunikácie vidím v offline priestore 03 - Modified: 2022-08-03 08:51:14 - Feat.: - Title: Marketer´s View: Do roka chceme pôsobiť jednotne na všetkých trhoch regiónu 04 - Modified: 2022-07-12 06:49:59 - Feat.: - Title: Tomáš Mikolov: Umelú inteligenciu zatiaľ imitujeme 05 - Modified: 2018-12-08 19:06:40 - Feat.: - Title: Stropkov nie je Praha. Majk Spirit nám prezradil, na čom najviac zarába
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
16. apríl 2024 17:04