internet, počítačReuters
StoryEditor

EANA sa snaží o to, aby sa ochrana autorských práv týkala aj agentúr

18.07.2017, 12:14
Autor:
TASRTASR
Zámerom je, aby internetové vyhľadávače a agregátory platili vydavateľom za redakčný obsah, ktorý využívajú.

Tlačové agentúry potrebujú väčšiu ochranu svojho obsahu, uviedla Európska aliancia tlačových agentúr (EANA), ktorá v uplynulých dňoch v tejto veci oslovila listom všetkých členov Výboru pre právne veci Európskeho parlamentu (EP).

EANA v liste napísala, že tlačovým agentúram musia byť v súlade s ich úlohou pri spracúvaní informačných služieb a vytváraní obsahu, ktorý produkujú, a ako aj investíciami, ktoré na tento účel vynakladajú, garantované tzv. práva príbuzné autorskému právu.

List zaslala EANA europoslancom z Výboru pre právne veci EP ešte predtým, než začnú diskutovať o všetkých pozmeňovacích návrhoch k pripravovanej smernici Európskej komisie o autorských právach, ktorých bolo doposiaľ predložených takmer sto.
Zámerom zmienenej iniciatívy EK je, aby internetové vyhľadávače a agregátory platili vydavateľom tlače za redakčný obsah, ktorý využívajú.

EANA sa zasadzuje za to, aby do pripravovanej ochrany vydavateľov - či už vo verzii, ktorú presadzuje EK, alebo akejkoľvek upravenej, ktorú schváli EP - bol zahrnutý aj obsah vytvorený tlačovými agentúrami. Jej požiadavku v tomto smere podporuje aj menšia skupinka europoslancov vedená podpredsedom Výboru pre právne veci EP Jeanom-Marie Cavadom.

​Myšlienku novej smernice zameranú na ochranu vydavateľov tlače podporili aj ďalšie parlamentné výbory ako napríklad výbor pre kultúru či vnútorný trh, vedúcu pozíciu pri diskusii o nej má však práve Výbor pre právne veci EP. Ten by mal o pripravovanej smernici hlasovať 9.-10. októbra. Členovia tohto výboru uviedli, že vo veci očakávajú podrobnú diskusiu, nakoľko názory europoslancov sa v tejto téme pomerne rôznia.

Súčasným spravodajcom pre navrhovanú smernicu je nemecký eurposlanec Axel Voss z Európskej ľudovej strany (EPP), ktorý v tejto funkcii nedávno nahradil europoslankyňu Therese Comodiniovú-Cachiaovú. Tá miesto opustila, aby sa mohla stať poslankyňou národného parlamentu na Malte.

Navrhovanou smernicou EK sa s najväčšou pravdepodobnosťou bude zaoberať na svojom jesennom zasadnutí aj Rada Európskej únie, ktorej momentálne - až do konca roka 2017 - predsedá Estónsko. EANA je práve preto v kontakte s estónskou vládou a zasadzuje za to, aby sa pripravovaná ochrana vydavateľov týkala aj obsahu vytvoreného tlačovými agentúrami.

​EANA, ktorej členom je aj Tlačová agentúra Slovenskej republiky (TASR), je tradičná stavovská organizácia tlačových agentúr z Európy. Jej úlohou je formulovať, koordinovať a spoločnými silami riešiť výzvy agentúrnej žurnalistickej práce v dynamicky sa meniacich trhových, legislatívnych a technologických podmienkach a v otázkach autorských práv.

01 - Modified: 2019-04-06 06:07:49 - Feat.: - Title: Médiá by mali slúžiť vyššiemu cieľu. Tým je poskytovanie hodnoverných informácií, uviedol prezident vydavateľstva Axel Springer 02 - Modified: 2019-02-13 10:54:09 - Feat.: - Title: Tvorcovia a držitelia práv požadujú vylepšenie návrhu smernice o copyrighte 03 - Modified: 2019-02-01 10:28:40 - Feat.: - Title: Médiá vyzvali Merkelovú a Macrona na podporu smernice o autorských právach 04 - Modified: 2018-09-05 18:11:10 - Feat.: - Title: Google a Facebook nevytvárajú žiadny obsah. Napriek tomu z neho profitujú 05 - Modified: 2017-12-14 19:46:33 - Feat.: - Title: EANA upozornila na dôležitosť pripravovanej smernice o ochrane autorských práv
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
20. apríl 2024 05:17