Unsplash
StoryEditor

Programovacie jazyky, ktoré sa viete ľahko naučiť

17.05.2024, 00:00

Možno ste sa rozhodli začať učiť sa programovať, ale už hneď na začiatku sa vám vyskytli otázniky pri tom, s ktorým programovacím jazykom by ste mali začať. V tomto článku nájdete niekoľko tipov na programovacie jazyky, ktoré sa môžete pomerne rýchlo a ľahko naučiť.

V dnešnom svete je programovanie zručnosťou, ktorá sa stáva čoraz cennejšou a vyhľadávanou. Ak chcete robiť webové stránky, analyzovať dáta, alebo vytvárať mobilné aplikácie, znalosť programovacieho jazyka vám otvorí dvere k širokej škále pracovných príležitostí. Či už je to programovanie v Pythone, Javascripte, Jave alebo v inom programovacom jazyku, to, s čím začnete je na vás. V tomto článku však nájdete niekoľko tipov na programovacie jazyky, ktoré sú vhodné na učenie sa pre začiatočníkov.

Na úvod k programovaniu

 

Na taký stručný úvod, programovanie je proces vytvárania počítačových programov, ktoré slúžia na riešenie rôznych úloh a problémov. Môže to napríklad zahŕňať návrh algoritmov, písanie kódu v rôznych programovacích jazykoch, testovanie, ladenie programov a ich údržbu.

Zjednodušene povedané, programovaním dávate pokyny počítaču, ako má vykonávať určité úlohy. Tieto pokyny sa píšu v špecifických jazykoch, ktoré počítač dokáže pochopiť a interpretovať. Existuje mnoho rôznych programovacích jazykov, ktoré sa využívajú, a z ktorých každý má svoje výhody a nevýhody. Niektoré jazyky sú navrhnuté tak, aby boli ľahko zrozumiteľné pre začiatočníkov, zatiaľ čo iné sú zložitejšie a vyžadujú si viac času a úsilia na ich zvládnutie. Pokiaľ ste sa rozhodli začať s programovaním, v prvom rade si musíte vybrať ten správny jazyk.

Najznámejšie programovacie jazyky

Programovací jazyk je taký formálny jazyk, ktorý sa používa na komunikáciu s počítačmi a dávanie im pokynov na vykonávanie úloh. Toto samozrejme robia programátori, a to tak, že pokyny zadajú v podobe kódu. Kód je súborom nejakých pravidiel a inštrukcií, ktoré počítač dokáže pochopiť a interpretovať. Medzi najznámejšie a najpoužívanejšie programovacie jazyky patria Python, Java, JavaScript, C++, C#, PHP a ďalšie.

  • Python je praktický jazyk na tvorbu webov, analýzu dát, strojové učenie a omnoho viac. Python programovanie patrí medzi najpopulárnejšie na svete, spolu aj s programovacím jazykom Java. Je pomerne jednoduchý na pochopenie a má množstvo nástrojov, vďaka čomu je ideálny pre začiatočníkov. Je vysoko žiadaný na trhu práce a je vhodný pre vývoj webových stránok, analýzu dát, strojové učenie a automatizáciu.
  • Java je ďalší populárny programovací jazyk, ktorý je známy svojou spoľahlivosťou. Java sa používa na vývoj širokej škály aplikácií, od webových stránok a mobilných aplikácií až po softvéry pre podniky a hry.
  • je kľúčový jazyk pre tvorbu interaktívnych webových stránok. Beží priamo v prehliadači a umožňuje tak dynamický obsah. Vyznačuje sa svojou popularitou a umožňuje jednoduchý vývoj moderných webových aplikácií. S týmto programovacím jazykom zvládnete frontend, backend, hry aj mobilné aplikácie.
  • je výkonný programovací jazyk, ktorý sa často používa na vývoj systémového softvéru a hier. Je to jeden z najpopulárnejších vysokoúrovňových jazykov, vďaka ktorému sa dajú vytvárať aplikácie pre rôzne platformy, čo znamená pre MacOS, Android, Windows a podobne.
  • je ďalší programovací jazyk, ktorý je podobný jazyku C++. Je to populárny jazyk na vývoj aplikácií.NET Framework, platformy spoločnosti Microsoft pre vývoj softvéru.
  • PHP je skriptovací jazyk, ktorý sa bežne používa na vývoj webových stránok. Je to pomerne jednoduchý jazyk na učenie sa a taktiež k nemu nájdete aj veľa študijných materiálov.

Programovacie jazyky vhodné pre začiatočníkov

Vyššie ste si mohli prečítať také najznámejšie, najobľúbenejšie programovacie jazyky, ktoré sa využívajú a taktiež je ich znalosť žiadaná aj na mnohých pracovných pozíciách. Samozrejme je dobré, ak sa naučíte viacero týchto jazykov, avšak ak ste na úplnom začiatku a s programovaním len chcete začať, mali by ste si vybrať taký jazyk, ktorý je na učenie jednoduchý. Medzi také najjednoduchšie programovacie jazyky patria - Python, JavaScript, Ruby alebo Go.

Python

Pre Python je známe to, že má syntax, ktorá je celkom ľahko pochopiteľná a čitateľná a pripomína prirodzený jazyk. Práve aj vďaka tomu sa ľahko učí a chápe aj pre tých, ktorí s programovaním nikdy predtým nemali žiadne skúsenosti. Okrem toho má Python rozsiahlu komunitu a bohatú knižnicu modulov a nástrojov, ktoré vám pomôžu s učením a riešením rôznych úloh. Mnoho ľudí sa tiež začína učiť tento jazyk na základe rôznych online kurzov, kde je Python programovanie jedným z najobľúbenejších.

JavaScript

Začať sa učiť programovať v jazyku JavaScript je pomerne jednoduché, pretože je veľmi flexibilný a je široko používaný, takže má samozrejme veľa dostupných materiálov a silnú komunitu, ktorá môže byť dobrým oporným bodom pre každého začiatočníka. Syntax jazyka je taktiež pomerne jednoduchá a tento jazyk je interpretovaný, čo znamená, že kód môžete spustiť priamo vo vašom internetovom prehliadači, takže ho nemusíte inštalovať samostatne a môžete s ním začať pracovať hneď.

Ruby

Ruby je skvelou voľbou z viacerých dôvodov. Má jednoduchú a intuitívnu syntax a jej výhodou je, že sa ľahko učí. Ruby je navrhnutý tak, aby bol čitateľný a jasný. Má tiež obrovskú a aktívnu komunitu, čo je pre začiatočníkov veľká výhoda. Táto komunita poskytuje množstvo zdrojov na učenie, ako napríklad tutoriály, knihy, videá a online kurzy. Ďalším pozitívom tohto programovacieho jazyke je jeho flexibilita. Plusom je tiež veľké množstvo knižníc a frameworkov, ktoré uľahčujú vývoj rôznych typov aplikácií, od webových stránok až po mobilné aplikácie.

Go

Aj tento programovací jazyk má jednoduchú syntax a malý počet zložitých konceptov. Je navrhnutý tak, aby bol ľahko čitateľný a zrozumiteľný. Rovnako, ako predchádzajúce jazyky, plusom je veľká komunita, vďaka ktorej budete mať skvelú podporu a priestor na učenie sa. Go je tiež kompilovaný jazyk, čo znamená, že programy v ňom bežia rýchlo a majú malé nároky na pamäť, čo môže byť pre začiatočníkov veľkou výhodou.

Ako sa naučiť programovať?

Neexistuje presný návod na to, ako presne a rýchlo sa môžete naučiť programovať, všetko to závisí od vás. Avšak na čo by ste sa mali pri učení zamerať je:

  • Aby ste si vybrali vhodný programovací jazyk, ktorý je vhodný pre začiatočníkov. Napríklad môžete začať jedným z vyššie spomenutých.
  • Vyberte si, ako sa chcete začať učiť. Niektorí ľudia sa učia na základe rôznych tutoriálov, ktoré sú voľne dostupné zadarmo na internete. V poslednej dobe sa stali ale veľmi obľúbenými online kurzy, kde si začiatočník prejde samozrejme aj nejakou tou teoretickou časťou, ktorú následne môže pretaviť do praxe pomocou rôznych cvičení.
  • Môžete sa tiež zapojiť do komunít. Tam sa môžete pýtať otázky a dostať odpovede od skúsenejších ľudí alebo načerpať nejaké inšpirácie či nové vedomosti.
  • Dôležité je tiež, aby ste si všetky osvojené informácie precvičovali aj v praxi, pretože len praxou sa dokážete naučiť čo najviac.
  • No a nakoniec, nevzdávajte sa a nečakajte, že to všetko pôjde hneď ako po masle. Buďte trpezlivý, pretože učenie sa programovať si vyžaduje čas a vytrvalosť.

 

 

menuLevel = 2, menuRoute = news/pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
16. jún 2024 12:34