StoryEditor

Filmový marketing absolútne zlyháva. Filmy nevieme doručiť divákovi

22.12.2022, 12:04
  • Na Slovensku vzniká relatívne veľa filmov, avšak ten posledný, najdôležitejší krok v rámci celého procesu, nám kríva. Tvrdí producent Peter Badač.
  • Podľa neho má marketing slovenských filmov priestor na zlepšenie.
  • Čím všetkým si však producenti musia prejsť, než sa film vôbec dostane na plátno, a ako si stojí produkcia v dnešných, krízami rozvrátených podmienkach?

Čo vás musí presvedčiť, aby ste uverili v projekt a vôbec sa pustili do realizácie?

Existuje viacero ciest, ako sa k projektu dostať. Buď uverím v osobu tvorcu, v jeho autorskú vidinu sveta a zanietenie. Môžem sa ujať už adaptácie niečoho populárneho, napríklad sfilmovať knižku, ktorá ma zaujme. Alebo mám pocit, že je v spoločnosti istá pálčivá téma a nadchnem ňou nejakého scenáristu. Každý z producentov si vyberá iné cesty aj podľa motivácie, či chce primárne generovať zisk alebo má skôr festivalové ambície.

V ďalšom kroku musíte pre projekt nadchnúť aj investorov. Máme dobre nastavené podmienky?

Z hľadiska financovania oproti Amerike, kde je film vnímaný vyslovene ako komerčná činnosť, ktorá si má na seba zarobiť, v našich podmienkach funguje aj financovanie verejné. Nahliada sa na film ako na umenie, a tým, že artikuluje a otvára dôležité témy, sa každá krajina snaží podporiť umelcov filmárov. Okrem fondov a televízií, ktoré potrebujú audiovizuálny obsah, tu máme tiež regionálne fondy, ktoré podporujú produkciu filmov čoraz viac aj kvôli turizmu nadväzujúcemu na film.

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 86% na dočítanie.
01 - Modified: 2022-12-19 10:00:24 - Feat.: 0 - Title: Špičková produkcia mimo Bratislavy? Dá sa to, Promiseo ju robí už šiesty rok 02 - Modified: 2022-12-20 13:29:05 - Feat.: 0 - Title: Programová riaditeľka Markízy: Snažíme sa prinášať divákom to najlepšie a hľadáme silné príbehy s potenciálom zaujať 03 - Modified: 2022-12-08 09:06:52 - Feat.: 0 - Title: Filmové prostredie je dnes ako pohyblivý piesok. Ako fungujú vratky pre producentov a prečo stále klesá návštevnosť kín?
menuLevel = 2, menuRoute = news/specialne-prilohy, menuAlias = specialne-prilohy, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
25. apríl 2024 16:24