StoryEditor

Sloboda médií nie je samozrejmosťou. Štartuje 7. ročník Journey – unikátnej letnej školy pre budúcich novinárov

10.03.2022, 10:50
Autor:
TSTS

Sloboda tlače vo svete sa za posledné dva roky vplyvom pandémie covid-19, politických zmien a takzvaných alternatívnych médií šíriacich dezinformácie dramaticky zhoršila.

Vyplýva to z poslednej štatistiky medzinárodnej mimovládnej organizácie Reportéri bez hraníc (RSF). Tá hodnotí situáciu žurnalistiky ako „veľmi zlú", „zlú" alebo „problematickú" v 73 percentách zo 180 skúmaných krajín. Nárast dezinformácií za posledné roky je alarmujúci, či už v spojení s pandémiou covid-19, alebo aktuálne v súvislosti s ruskou inváziou na Ukrajine.

„Receptom proti dezinformáciám sú slobodné médiá, ktoré zabezpečujú verejnú debatu založenú na širokej škále serióznych poznatkov a faktov. Aj preto nadácia Bakala Foundation tento rok už po siedmy raz organizuje medzinárodnú letnú školu žurnalistiky Journey: Journalism Bootcamp,“ hovorí riaditeľ nadácie Václav Pecha. „Účastníkmi Journey sú študenti žurnalistiky z dvanástich krajín sveta – a to nielen zo strednej a východnej Európy, kde sloboda médií čelí veľkým výzvam, ale aj zo západných demokracií, ako Veľká Británia či USA, ktoré ponúkajú úplne inú perspektívu a skúsenosti.“

Tento rok bude v Journey, s ohľadom na aktuálne udalosti, viac miest rezervovaných pre študentov z Ukrajiny. Ďalšou novinkou siedmeho ročníka je zapojenie študentov a prednášajúcich z Juhoafrickej republiky.

Táto letná akcia je tradične príležitosťou, kedy sa v Prahe zídu esá svetovej žurnalistiky. Patria medzi ne prednášajúci z renomovaných médií a agentúr ako napríklad CNN, Reuters, Bloomberg či New Yorker, ale aj držitelia prestížnej Pulitzerovej ceny.

„Práve medzinárodný presah je to, čo robí novinársku školu Journey výnimočnou. Nielenže sa študenti môžu učiť od svetových novinárskych špičiek, zdieľať perspektívy s účastníkmi z rôznych krajín sveta, ale môžu si tiež vybudovať cenné profesijné kontakty naprieč hranicami,“ upresňuje Václav Pecha. „Od absolventov predchádzajúcich ročníkov vieme, že spolupracujú so spolužiakmi z Journey aj mnoho rokov po jej skončení.“

Journey

​Pre študentov je počas desaťdňového školenia v pražskej vile Grébovka pripravený nabitý program. Semináre, workshopy, simulovaná práca v newsroome či reportáž v teréne, ktoré sa zamerajú na témy ako novinárska etika, práca so zdrojmi, investigatívna žurnalistika, či využitie najnovších informačných kanálov a veľa ďalšieho.

Všetky náklady spojené s účasťou študentov na Journey, od cestovných výdavkov, stravy, ubytovania, až po kurzovné, hradí nadácia Bakala Foundation.

Journey: Journalism Bootcamp 2022 sa bude konať v termíne 6. – 16. augusta v Prahe. Prihlášky budú otvorené do 10. mája 2022. Bližšie informácie a online prihlášku môžu záujemcovia nájsť na stránke programu.

menuLevel = 2, menuRoute = news/tlacove-spravy, menuAlias = tlacove-spravy, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
25. apríl 2024 15:48