Shutterstock
StoryEditor

Hitom e-commerce sú chovateľské potreby

17.09.2022, 16:21
Autor:
redred

Heuréka zverejnila trendy v tomto komerčne zaujímavom segmente. 

Jedným z najstabilnejších segmentov online nakupovania je kategória s krmivami pre psy a mačky, ktorý je odolný voči sezónnym výkyvom. Na internete sa tomuto sortimentu darí dobre už dlhodobo, čo dokazuje aj tohtoročný medziročný rast predaja krmív pre psov o 4 percentá, pričom krmivá pre mačky zaznamenali rast predaja až o 8 percent.

Od online nákupu krmiva majiteľov neodrádza ani medziročné zvýšenie priemerných cien krmív pre psov o 7 percent a v prípade krmív pre mačky dokonca až o 20 percent . Tieto informácie vyplývajú z dát nákupného poradcu Heureka.

Majitelia psov a mačiek nakupovali pre svojich miláčikov jedlo na internete už pred pandémiou, no počas nej nastal ešte výraznejší rast, keďže mnoho spotrebiteľov začalo preferovať nákupy na internete. Po uvoľnení opatrení však mnohí zostali verní online nakupovaniu a už sa do kamenných obchodov nevrátili. 

„Napriek očakávanému celkovému prepadu online nakupovania v prvej polovici tohto roku, ktoré vnímame ako korekciu predchádzajúceho mimoriadneho rastu počas dvoch rokoch pandémie, predaje krmiva pre domácich miláčikov stále rastú,“ hovorí Michal Buzek, šéf analytikov nákupného poradcu Heureka a dodáva, “aj keď krmivo pre psov medziročne zdraželo o 7 percent vidíme, že sa ľudia zatiaľ k lacnejším variantom nepresunuli. Naopak, sú verní obľúbeným produktom, pričom najpredávanejším psím krmivom sú 10-kilové balenia.”

Trochu inak to vyzerá u chovateľov mačiek, kde v kategórii krmív pre mačky nastal presun zákazníkov k väčším, výhodnejším baleniam.

„Podľa aktuálnych top produktov vidíme, že ľudia začínajú vyberať väčšie a cenovo výhodnejšie balenia po viacerých kusoch alebo väčšom objeme, čo je pravdepodobne spôsobené vyšším rastom cien až o 20 %. Najpredávanejším mačacím krmivom je multipack 44 kapsičiek,“ hovorí Michal Buzek.

Aké sú ďalšie trendy v chovateľskom segmente?

Zaujímavým prírastkom do chovateľského segmentu počas tohto roka je včelárstvo - aspoň tak vyzerajú dáta nákupného radcu Heureka.

„Za týmto trendom stojí samozrejme aj uzavretie kamenných predajní počas pandémie, ktoré prinútilo veľkých predajcov presunúť sa na internet. Na trhu sa tak v uplynulom roku objavilo mnoho špecializovaných e-shopov, ktoré dopyt po tomto tovare na internete ťahajú,“ vysvetľuje Buzek.

Opačný trend zaznamenáva kategória akvaristiky, ktorá medziročne klesla o 45 percent.  „Akvaristika je drahý koníček a “žrút” elektriny, a tak mnoho ľudí z ekonomických dôvodov odkladá nákup nového vybavenia. Bude zaujímavé sledovať, kedy sa trend otočí a akvaristika začne opätovne rásť,” uzatvára expert Heureky. 

01 - Modified: 2023-11-30 10:48:47 - Feat.: - Title: Heureka v novom spote apeluje na podstatu Vianoc 02 - Modified: 2023-09-14 07:46:23 - Feat.: - Title: Zmeny v Heureka Group: David Chmelař je novým CEO 03 - Modified: 2023-08-01 10:44:40 - Feat.: - Title: Barbie valcuje nielen filmový svet, nárast tržieb je citeľný aj v slovenských e-shopoch 04 - Modified: 2022-11-29 14:26:37 - Feat.: - Title: Black Friday: Shoptet hovorí o rekordných ziskoch, dáta Heureky a Upgates to nepotvrdzujú 05 - Modified: 2022-10-03 10:34:19 - Feat.: - Title: Heureka spúšťa vianočnú kampaň: Chceme ľudí pobaviť a vymaniť zo srdcervúcich vianočných príbehov
menuLevel = 2, menuRoute = news/tlacove-spravy, menuAlias = tlacove-spravy, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
19. apríl 2024 10:50