Tomáš Bella
StoryEditor

Piano expanduje. Spúšťajú ho v Poľsku

18.07.2012, 09:00
Piano štartuje v najväčšej, 48-miliónovej krajine. A ďalší trh plánuje Tomáš Bella zamknúť už do konca tohto roka.

A ďalší trh plánuje Tomáš Bella zamknúť už do konca tohto roka.

Slovenský systém zamykania webov Piano bude v ďalšej, v poradí už tretej krajine. Po Slovensku a Slovinsku ho spúšťajú v Poľsku.

Poľsko je najväčší trh, kam sa zatiaľ Piano dostalo. Internetová komunita tu má podľa Gemiusu 23,8 milónov používateľov. V 38-miliónovej krajine to predstavuje 62 % celkovej popolácie. "Poľsko nám umožní ukázať, ako funguje náš systém na väčších trhoch,” tvrdí riaditeľ spoločnosti Piano Media Tomáš Bella.

Do poľského Piana sa zapojí sedem médií – zamknutých bude 27 novinových titulov, 14 časopisov a jedno rádio. Okrem iného denník Gazeta Wyborcza, Forbes od Ringier Axel Springer či verejnoprávne Poľské národné rádio. Prevádzkovateľ systému avizuje, že to bude tvoriť 10 až 15 % z celkového mediálneho obsahu krajiny. U nás to pri štarte bolo 5 %, v Slovinsku 10 %. Má ísť aj o obsah doposiaľ nedostupný v online verzii. A samozrejme podobne ako u nás niektorí vydavatelia ponúknu weby bez reklamy, iní skorší prístup k článkom z printu.

Piano v Poľsku štartuje oddnes. Základný mesačný poplatok u našich severných susedov je 19,90 zlotých, čiže v prepočte 4,7 eur. Čiže viac ako u nás (pri štarte 2,9 €), ale menej ako v Slovinsku (4,89 €). "Dúfame, že prostredníctvom tohto spoločného projektu poľská digitálna platforma a online biznis získajú nový impulz. Veríme, že v dohľadnej dobe sa spoplatnený obsah stane veľmi dôležitým prvkom pre náš rozvoj ako poskytovateľa obsah," cituje tlačová správa zástupcu riaditeľa pre redakčný rozvoj Media Regionalne Tomasza Krawczyka.

Piano avizuje, že do konca roka sa dostane do ďalšej krajiny. Bella v rozhovore pre Stratégie začiatkom roka uviedol, že potrebujú získať jednu krajinu výrazne väčšiu ako Slovensko a jednu v západnej Európe. "Vtedy bude jasné, že to je schodný model pre ďalších 30-50 krajín," dodal.

Zapojené médiá v Poľsku

  • Agora
  • Murator
  • Polskapresse
  • Media regionalne
  • Edytor
  • Ringier Axel Springer
  • Polskie radio

(kompletný zoznam webov v tlačovej správe)

Zdroj: Ivan Krasko

menuLevel = 2, menuRoute = news/marketing, menuAlias = marketing, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
28. apríl 2024 04:25