Netflix
StoryEditor

Prelom v internete: Streamovacia služba bude platiť poskytovateľovi dát

24.02.2014, 15:00
Netflix podpísal v Amerike zmluvu s najväčším poskytovateľom vysokorýchlostného internetu. Bude mu platiť.

Streamovacia služba Netflix uzavrela v Amerike novú, niekoľkoročnú zmluvu s internetovým a káblovým operátorom Comcast. Umožní mu to zlepšiť kvalitu streamovania jeho programov. Uvádza The Hollywood Reporter.

Podľa The New York Times je dohoda míľnikom v histórii internetu, keďže poskytovatelia videoobsahu ako Netflix doteraz nemuseli platiť internetovým providerom. Sila broadbandových spoločností ako Comsast, Verizon a AT&T však rastie a dáva im väčší vplyv. Podľa denníka bude Netflix platiť niekoľko miliónov dolárov ročne.

Právnik a profesor Columbia Law School Tim Wu tvrdí, že ide o jednu z prvých takýchto dohôd. Podľa neho to bude zlé pre zákazníkov, keďže podobné poplatky sa zvyčajne prejavia na cenách. Obáva sa tiež, že ak sa podobný postup stane bežným, iba najbohatšie streamovacie spoločnosti si budú môcť dovoliť platiť to. V Amerike pritom platí "zásada neutrality", podľa ktorej majú mať všetci poskytovatelia videoobsahu rovnaký a bezplatný prístup k zákazníkom.

Netflix posledné mesiace hlásil, že prenosová rýchlosť jeho videí u zákazníkov Comcastu klesla o viac ako 25 %, čo viedlo k zasekávaniu obrazu a iným problémom. Zákazníci ďalších internetových spoločností, napríklad Verizonu, hlásili problémy tiež. Provideri však zhodne popreli, že by v tom zohrali akúkoľvek rolu.

Netflix bude podľa THR Comcastu platiť za prístup k jeho vysokorýchlostným internetovým sieťam a získa tak pravdepodobne lepšiu streamovaciu rýchlosť pre svojich zákazníkov. Doposiaľ na to využíval sprostredkovateľov. Ale ak by získal prednostné výhody, mohlo by ísť o porušenie zákonov. To obe strany popierajú.

Informácia pricháza po tom, čo Comcast ako najväčší poskytovateľ káblovej televízie v USA ohlásil kúpu trhovej dvojky Time Warner Cable. Očakáva sa, že konkurenti budú voči akvizícii namietať, no práve Netflix by podľa THR mohol po podpise zmluvy s Comcastom zvoliť zdržanlivý postoj. A po schválení akvizície prípadne získať rovnaké podmienky aj v prípade zákazníkov Time Warner Cable.

Netflix má ešte jednu otvorenú vec: podľa The Verge sa mal dostať priamo do set-top boxov zákazníkov Time Warner Cable, v pláne bola aplikácia, cez ktorú by mohli Netflix sledovať. Po tom, čo Comcast ohlásil kúpu Time Warner Cable, je však táto záležitosť pozdržaná. Comcast sa chcel sústrediť na vlastné video on-demand riešenia.

Zdroj: Ivan Krasko

menuLevel = 2, menuRoute = news/marketing, menuAlias = marketing, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
03. máj 2024 03:43