Olli Schulz v nemeckej verzii Host in the Box. Foto: ProSiebenProSieben
StoryEditor

5 nových televíznych šou, ktoré sa vydarili

10.04.2014, 18:31
Na televíznom veľtrhu sa vysielateľom z celého sveta ukazujú nové formáty. Vybrali sme päť najzaujímavejších.

Markíza, Joj, RTVS a všetci dôležití hráči televízneho biznisu sú tento týždeň v Cannes. Na veľtrhu MIPTV im distribútori predstavujú svoje novinky.

Stratégie sa pozreli na nové formáty - reality šou, docu žánre či súťaže a vybrali päť zaujímavých titulov. Vychádzali sme z vlastných databáz a príspevku na blogu MIPTV, hlavným kritériom bol kvalitný námet a jeho potenciál na stredoeurópskych trhoch.

Prečítajte si tiež: Markíza, Joj, RTVS aj Borovského firma sú na najväčšom veľtrhu

Päť nových zaujímavých formátov na MIPTV 2014:

Host in the Box: Stratený moderátor

Spoločnosť Endemol (Big Brother, Your Face Sounds Familiar) priniesla na MIPTV premiérovo nemecký formát Host in the Box. Ide o doku-reality žáner, v ktorom je moderátor veľmi dôležitý. Ocitne sa totiž vo veľkej drevenej debne, ktorú spolu s ním pošlú hocikde do sveta a otvoria na úplne inom mieste. Moderátor nevie, kde je, musí sa rýchlo zorientovať a prispôsobiť novému, úplne odlišnému prostrediu.

Class Swap: Školská verzia Zámeny manželiek

Už sme tu mali Zámenu manželiek, teraz prichádza "zámena učiteliek a žiakov". V novom formáte írskej od RTE si skupina stredoškolákov a tri ich učiteľky "vymenia" školu. Strávia dva týždne v inej krajine s miestnymi študentmi a na vlastnej koži zisťujú, aký odlišný je tam vzdelávací systém.

Where to, Mr. President?: Šofér, najlepší priateľ politika

Rakúska ORF vymyslela politicky ladenú novinku. Vo formáte Where to, Mr. President? sa z novinárov stanú na chvílu profesionálni šoféri voziaci politikov. S vrcholovými politikmi strávia kampane či iné udalosti a zisťujú, aká osoba sa skrýva za predvolebnými sľubmi. Na druhej strane politici musia byť nápomocní a vedieť pomôcť napríklad s výmenou oleja či navigovaním.

Pull Over: Namiesto pokuty veká výhra

Spoločnosť Armoza Formats prináša na MIPTV game show, ktorú ocenia šoféri. To, že ich zastavujú a pokutú policajti je bežné. V tejto šou však namiesto pokuty dostanú niečo lepšie: šancu vyhrať nové auto. Hra sa odohráva priamo na mieste.

Pull Over- Trailer from Armoza Formats on Vimeo.

Masterpiece: Aj spisovatelia majú talent

Spoločnosť FremantleMedia má na konte spevácku šou Idols (SuperStar) aj talentovú Got Talent (u nás ako Česko Slovensko má talent). Teraz chce nájsť úplne iné talenty. Masterpiece je šou, v ktorej sa nehľadá superstar, ale nové spisovateľské talenty a ďalšie "veľké meno" literatúry. Literárni adepti súťažia o šancu publikovať svoju knihu. Kritériámi sú napríklad odborné rozhovory alebo kritiky predošlých prác. Tí najlepší dostanú špeciálne literárne úlohy a ich výkony bude hodnotiť porota. Šou vznikla v Taliansku.

Zdroj: Ivan Krasko

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
28. apríl 2024 00:04