Traja mušketieri (The Musketeers)
StoryEditor

7 nových seriálov, ktoré uvidíme na Slovensku (prehľad a naše hodnotenie)

14.11.2014, 15:10
Traja mušketieri, čerstvá komiksová novinka aj seriál, ktorý mal priniesť "evolúciu" policajného žánru. Aké novinky chystá Markíza, Doma a Dajto na rok 2015.

Televízia Markíza a jej menšie kanály Doma a Dajto predstavili programové plány na rok 2015. O vlastnej tvorbe, ktorú bude zastupovať nová SuperStar či Farma 6, sme už písali v samostatnej správe. Markíza však chystá aj premiérové zahraničné seriály.

V slovenskej free-TV premiére pôjde budúci rok nová výpravná verzia Troch mušketierov (The Musketeers). Markíza tento seriál označuje za "highlight sezóny" a dáva na rovnakú úroveň ako SuperStar či vlastný seriál Horná Dolná. "Traja mušketieri Alexandra Dumasa dostali novú formu blízku súčasnému divákovi. Tešte sa na atraktívnejšie televízne spracovanie, než aké ste videli kedykoľvek predtým. Athos, Porthos, Aramis a d'artagnan opäť v Paríži 17. storočia, no tentokrát s nálepkou kvality BBC a výpravnej britsko-americkej koprodukcie," uvádza v prezentácii pre inzerentov. Televízia získala dve série.

Prinášame kompletný prehľad nových seriálov skupiny Markíza na rok 2015

Traja mušketieri (The Musketeers)

O čom je: Nová, výpravná verzia príbehu Alexandra Dumasa. Odohráva sa v Paríži 17. storočia, kde sú právo a poriadok stále iba vznešené idey a nie realita.

Žáner: historický, dobrodružný

Krajina pôvodu: Veľká Británia/USA (2014-doteraz)

U nás ho odvysiela: Markíza

Herci: Luke Pasqualino, Tom Burke, Santiago Cabrera, Howard Charles, Peter Capaldi, Maimie McCoy, Tamla Kari, Hugo Speer

Sledovanosť: Prvú časť vysielalo BBC One v nedeľu 19. januára o 21:00 a stala sa druhým najsledovanejším programom týždňa s 9,3 miliónmi divákov (zdroj: BARB). Lepšie čísla mal iba seriál Zavolajte sestričky (Call the Midwife) s 11,4 miliónmi divákov, ktorý mu robil nábehovú krivku. Sledovanosť neskôr klesla a ústálila sa okolo 6 miliónov. Pozrite si vývoj sledovanosti v samostatnej správe.

Distribútor: BBC Worldwide

Čo na to Stratégie: Osvedčený námet vhodný pre univerzálneho slovenského diváka. Seriál má podľa nás na Markíze dobré šance.

Gotham (Markíza) - seriál ťaží z vlny komiksových adaptácií, ktoré fungujú v kinách a aj na televíznych obrazovkách. Tvorcovia sa tentokrát inšpirovali predlohou od DC Comics a udalosťami v meste Gotham City predtým, než sa v ňom objavil maskovaný Batman. Jedna z veľmi vydarených noviniek americkej jesene s potenciálom u mladých a mužov. Viac o Gothame si môžete prečítať tu.

The Following (Markíza) - moderný krimithriller so silnou hlavnou dejovou líniou, to je The Following. Seriál s Kevinom Baconom v hlavnej úlohe o bývalom agentovi FBI plnom tráum z minulosti, ktorý pomáha chytiť ťažkého zločinca. Akvizícii tohto seriálu Markízou sme sa venovali v samostatnej správe.

The Blacklist (Markíza) - najhľadanejší kriminálnik sveta sa z neznámych dôvodov vzdá do rúk federálov a ponúkne im pomoc. Nie však obyčajnú: je ochotný loviť a chytiť najväčších kriminálnikov. Potenciálne široká cieľová skupina, zaujímavý kriminámet, žáner, aký na Slovensku dobre funguje, zaujímavé výsledky sledovanosti v zahraničí a dobré herecké výkony Jamesa Spadera. To sú podľa nás hlavné výhody Blacklistu. Prečítajte si o ňom viac tu.

Suburgatory

O čom je: Rodinná komédia o susedoch aj vlastných rodinách. Pre niekoho je predmestie oázou pokoja, no pre tínedžerku Tessu, ktorá príšla z New Yorku, znamená peklo a nudu.

Žáner: komédia

Krajina pôvodu: USA (2011-2014)

U nás ho odvysiela: Doma

Herci: Jeremy Sisto, Jane Levy, Ana Gasteyer, Chris Parnell, Carly Chaikin, Allie Grant, Cheryl Hines

Sledovanosť: S prvou sériou debutoval seriál v USA so sledovanosťou 2,5 % v 18-49 (vrátane divákov zo záznamu). S druhou sériou si udržal 2,5 %, no nasledujúcu sezónu 2013/2014 klesol na 1,7 %, čiže pod sezónny priemer ABC. Stanica ho následne zrušila. Doma odvysiela všetky tri série.

Distribútor: Warner Bros. International Television Distribution

Čo na to Stratégie: Nenápadný seriál. Zapadá do rodinno-komediálneho portfólia stanice Doma, ale vysoké očakávania od neho nemáme.

Shameless (Doma) - adaptácia britského komediálneho seriálu. Frank je otec šiestich bystrých a nezávislých detí, ktoré by sa však mali lepšie bez neho. Keď totiž nie je v bare a neprepíja aj tých málo peňazí, čo má, nájdete ho "vyvyaleného" na zemi. Práve tomuto seriálu chýba stanica ako Fooor. Je skvelý - jeden z najvtipnejších za posledné roky, čo ocenili aj kritici nomináciami na Emmy. "Drsný" humor však ťažko nájde uplatnenie u univerzálneho diváka. Seriálovým fanúšikom odporúčame. Prečítajte si o ňom viac.

Almost Human

O čom je: Blízka budúcnosť ukázala nový spôsob boja proti zločinu: spolupracovníkmi policajtov sa stávajú androidi. Aj zločin budúcnosti sa však vyvinul do nových, hroznejších dimenzií.

Žáner: akčný, policajný, sci-fi

Krajina pôvodu: USA (2013-2014)

U nás ho odvysiela: Dajto

Herci: Karl Urban, Michael Ealy, Minka Kelly, Mackenzie Crook, Michael Irby, Lili Taylor

Sledovanosť: Aj po pripočítaní divákov zo záznamu dosiahol v USA sezónny rating 2,7 % v 18-49. Bolo to síce 0,2 bodu nad priemerom Foxu, no stanica ho po prvej 13-dielnej sérii zrušila. Vývoj prvých častí tu

Distribútor: Warner Bros. International Television Distribution

Čo na to Stratégie: Na stanici Fox patril k najpromovanejším programom jesene 2013, frekvencia spotov bola vysoká. Prezentovali ho ako "evolúciu" žánru policajných seriálov, podpísal sa pod neho áčkový výkonný producent J.J. Abrams (Fringe). Bohužiaľ revolúcia ani evolúcia sa nekonala. Seriál spočiatku vyzeral veľmi sľubne, no námet sa tvorcom nepodarilo dotiahnuť. Úroveň epizód kolísala od dobrých až k priemerným, niekedy skĺzli až takmer k obyčajnému krimi bez výraznejšej a toľko očakávanej "futuristickej" zložky. Almost Human doplatil na to, že sa vymenila kľúčová osoba v štábe. Oprávnene patrí na Dajto a nie na Markízu, nie je to totiž univerzálny produkt, ale skôr seriál pre žánrových fanúšikov. Bez väčších problémov by mal uhrať staničný priemer, ak bude dobre odpromovaný a nasadený. Komplexné hodnotenie tu.

Ďalšie seriálové highlighty skupiny Markíza na rok 2015

Markíza

  • Dva a pol chlapa XII. (Two and a Half Men)
  • Teória veľkého tresku VII., VIII. (The Big Bang Theory)
  • Sherlock a Watsonová II. (Elementary)
  • Arrow II., III.
  • Kobra 11 XIX. (Alarm für Cobra 11 - die autobahnpolizei)

Doma

  • nešpecifikovaná premiérová turecká produkcia
  • Víťazstvo lásky (Triunfo del amor)
  • Sila osudu (La fuerza del destino)
  • Roztomilé mrchy V. (Pretty Little Liars)
  • Doktorka Zoe IV. (Hart of Dixie)
  • Dr. House I.-VIII. (HouSe M.D.)
  • Bostonské vraždy V. (Rizzoli & Isles)

Dajto

  • Strážca spravodlivosti II. (True Justice)
  • Nikita IV.
  • NCIS: Los Angeles VI.
  • Strážca porIadku IV., V. (Justified)
  • Lovec zločincov II., III. (Person of Interest)
  • TeórIa veľkého tresku I.-VI. (The Big Bang Theory)

(zdroj dát o americkej sledovanosti: Nielsen)

Zdroj: Ivan Krasko

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
03. máj 2024 01:11