Aneta Sedlmair Parišková v šou Farmár hľadá ženu. Foto: TV JojTV Joj
StoryEditor

Joj ukáže šou bez vulgárností. Štartuje »romantický« Farmár hľadá ženu

23.04.2015, 15:00
V minulosti sa kvôli kontroverznému Farmárovi zavádzali prísnejšie pravidlá pre televízie. Teraz má ísť o čistú romantiku.

TV Joj dnes do vysielania vráti šou Farmár hľadá ženu. Oproti predošlým trom sériám však bude štvorka iná: romantické, jemnejšia, skutočnejšia, sľubuje televízia. V premiére dnes po Paneláku o 21:45.

Televízia vymenila tvorcov, režisérom "nového" Farmára bude Jan Bělohlavý, ktorý má skúsenosti s týmto formátom z Česka, kde robil lokálnu verziu pre Primu.

 

 

Nový Farmár hľadá ženu - bližší medzinárodnému formátu

Aký bude Farmár hľadá ženu 4? "Kontroverzné šou sa na naše obrazovky nevrátia, preto aj Farmár hľadá ženu bude nový a iný. Stavíme na jemnejší "feeling", vďaka ktorému šou dostane uveriteľnejší a skutočnejší nádych. Čiže pôjde o tradičnejšiu zoznamovaciu reláciu," avizovala televízia už v minulosti. Aj teraz prízvukuje, že je to romantická zoznamka "ktorá bude hlavne o citoch, vzťahoch, romantike a hľadaní skutočnej lásky".

Farmár hľadá ženu vzniká podľa medzinárodného formátu Farmer Wants a Wife od FremantleMedia. A práve novým spracovaním sa Jojka viac priblíži originálu. "Farmár" je romanticky ladený ako v Česku, tak aj v Nemecku. Kým v Česku mal výkony, ktoré nie vždy stačili, v Nemecku funguje dobre. Minulý rok dosahoval share 19,9 % v skupine 15-59, čo pre RTL znamenalo nadpriemer.

Šou, ktorá menila slovenskú legislatívu

Predošlé verzie Farmára hľadajúceho ženu vzbudzovali kontroverzie. Šou bola postavené skôr na ironickom humore, vystupovali v nej často jednoduchší ľudia postavení do primitívne humorných situácií. Jednou z účastníčok bola Martinka z Turca.

Proti šou sa postavil aj minister kultúry Marek Maďarič. Dokonca po jej sledovaní v televízii zvolal tlačovku: "S takou mierou vulgárnosti a totálnej degradácie človeka som sa ešte v najsledovanejšom čase našich celoplošných vysielateľov nestretol,“ povedal na margo šou Farmár hľadá ženu a avizoval, že chce "spustiť celospoločenskú diskusiu o vysielanom obsahu slovenských televízií". Sľuboval predpis, ktorý by zakázal vysielanie programov nevhodných pre deti do 15 rokov pred 20. hodinou. A tak sa aj stalo: dnes časová opona pre programy nevhodné do 15 rokov platí. Prečítajte si viac o tom, čo Farmár v roku 2012 vyvolal.

 

Čo na to Stratégie
Zmeniť šou Farmár hľadá ženu je pre Joj prirodzený krok, ak nechce byť vnímaná kontroverzne. A v prospech tohto rozhodnutia hovoria aj ďalšie pragmatické dôvody, napríklad vyčerpanosť formátu. Ten síce v starom “kontroverznom” režime zväčša fungoval, písalo sa o ňom, ľudia si ho “googlili” a s prvými sériami mal aj dobrú sledovanosť, no postupne chladol, až skončil v horšom čase. Finále poslednej série, trochu neštastne nasadené na Silvestra 2012, nemalo skvelé čísla. Sila tohto typu "humoru" slabla s ďalšími a ďalšími pokusmi a možno predpokladať, že dnes by už Farmár vysoké nadpriemery neurobil. Takže pokusom o kultivovanejšiu verziu nemá Joj čo stratiť. Akúrat už nemôže čakať s takou spontánnou medializáciou ako pri predošlých sériách. Otázne je, či Slováci vôbech chcú formát dating show. A problémom je aj značka samotná, keďže Farmár hľadá ženu 1, 2 a 3 má byť niečo úplne iné ako séria číslo 4. Televízia by mala zvoliť iný názov, minimálne pridať podtitul. A najmä v roku 2010 vôbec nemala kupovať formát od FremantleMedia, keď sa ním neriadila. Ale na to je už neskoro.

 

Farmár hľadá 4 na TV Joj

Vysielanie:

- Predstavovanie farmárov: štvrtok 23. apríla 2015, 21:45-23:15, TV Joj

- celá séria: sezóna 2015/2016, TV Joj

Réžia: Jan Bělohlavý

Moderátorka: Aneta Dočekalová-Parišková

Anotácia TV Joj: Farmár hľadá ženu je úspešný televízny formát, ktorý pomohol nájsť si ženu farmárom vo viac ako 30-tich krajinách sveta. Na svedomí má už množstvo svadieb a dokonca detí, ktoré by bez pomoci tejto show nikdy neprišli na svet. Rozprávka o tom ako tvrdo pracujúci hospodár našiel svoju vyvolenú dojíma ľudí po celom svete a už na jeseň skutočne dojme aj slovenských divákov. V prvej epizóde moderátorka Aneta Dočekalová-Parišková desiatich farmárov predstaví nielen divákom, ale najmä ženám, ktoré budú môcť o farmárske srdcia bojovať.

 

Chcete byť pravidelne informovaní o dianí v brandži? Odoberajte bezplatný newsletter Stratégií.

https://youtu.be/NCwH8Tuye0c

Zdroj: Ivan Krasko

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
01. máj 2024 16:17