Škorpión (Scorpion)
StoryEditor

Markíza chystá nový seriál Škorpión. V Amerike uspel (video)

09.07.2015, 16:40
TV Markíza prinesie akčnú kriminálku televízie CBS. Prečítajte si, ako uspel Škorpión v Amerike a inde a pozrite si slovenskú upútavku.

Na Markíze pôjde ďalší nový americký seriál, tentoraz o génioch, ktorí pomáhajú riešiť high-tech hrozby súčasnosti. Akčná kriminálka Škorpión (Scorpion) odštartuje v slovenskej premiére budúci týždeň.

Škorpióna Markíza najskôr avizovala v kampani Veľké letné dobrodružstvo, teraz má k nemu aj samostatnú upútavku. Video nájdete na konci tejto správy.

Známe je tiež nasadenie: Škorpión odštartuje v utorok 14. júla a bude sa vysielať zrejme v utorok a štvrtok približne o 22:45. Nábehovú krivku bu budú robiť Lovci pokladov (The Librarians).

Škorpión je relatívne nový seriál. Distribučná spoločnosť CBS Studios International ho vysielateľom v našom regióne predstavila v júni minulého roka na špeciálnom screeningu veľtrhu NATPE Europe v Budapešti. Na jeseň odštartoval v Amerike na CBS, a to v konkurencii silného The Voice. Stanica ho však podporila najlepšou možnou nábehovou krivkou, keď pred neho dočasne zaraďovala Teóriu veľkého tresku (The Big Bang Theory). Vyplatilo sa to a 3-percentné ratingy v prvom aj týždni (počítajúc len divákov naživo a zo záznamu v deň premiéry) boli pre CBS nadpriemerné.

Seriál sa celkovo vydaril. Ako to už na krimižáner a stanicu CBS býva zvykom, oslovoval najmä divácke spektrum v strednej a staršej vekovej kategórii. V najširšej cieľovej skupine 2+ mal 13,6-miliónovú sledovanosť vrátane divákov zo záznamu a patrilo mu 14. miesto v sezónnom rebríčku. V reklamne zaujímavej cieľovej skupine 18-49 dosiahol tiež nadpriemerný rating 3,1 % a bol v prvej dvadsiatke. Distribútor tvrdí, že Scorpion bol "najsledovanejším jesenným seriálovým debutom za predošlé štyri roky v kľúčových mužských cieľovkách a skupine 25-54". Tu sú výsledky v základných skupinách:

Priemerná sledovanosť Škorpióna v sezóne 2014/2015 v USA
(zdroj: Nielsen, parameter: most current, teda vrátane divákov sledujúcich zo záznamu do 7 dní)

SkupinaMiesto v sezónnom rebríčkuSledovanosťSledovanosť (%)Rozdiel oproti priemeru CBS
18-49 18. 3,927 mil.3,1 % + 0,8
2+ 14. 13,628 mil. 4,6 % + 0,8
domácnosti 15. 9,799 mil. 8,4 % + 1,4

 

 

Distribútor CBS Studios International si pochvaľuje aj výkony seriálu v Kanade, Francúzsku, Nemecku, Švédsku, Španielsku, Veľkej Británii alebo Poľsku, kde ho kúpila AXN. Americká CBS si objednala aj druhú sériu, začne ju vysielať na jeseň.

 

Škorpión (Scorpion)

O čom seriál je: Seriál o excentrickom géniovi a technologických hrozbách inšpirovaný skutočnosťou. Walter O’Brien a jeho tím "Škorpión" predstavuje poslednú líniu ochrany proti komplexným high-tech hrozbám moderného sveta. Spojivom medzi spoločensky nemotornou skupinov géniov a okolitým svetom bude mladá agentka Paige Dineen.

Žáner: krimi, akčný

Krajina pôvodu: USA (CBS, 2014-doteraz)

U nás ho odvysiela: Markíza od 14. júla vždy v utorok a štvrtok o 22:45

Herci: Elyes Gabel, Robert Patrick, Katharine McPhee, Eddie Kaye Thomas, Jadyn Wong, Ari Stidham

Výkonní producenti: Alex Kurtzman, Roberto Orci, Nick Santora, Nicholas Wootton, Justin Lin, Heather Kadin, Scooter Braun, Walter O’Brien

Distribútor: CBS Studios International

Čo na to Stratégie: Úplná žánrová klasika CBS, seriál v podobnom štýle ako CSI, NCIS alebo Mentalista. Seriál vhodný pre univerzálneho slovenské diváka, od ktorého je vopred jasné, čo od neho možno očakávať. Nasadenie do slotu pred 23. hodinou je na leto dosť konzervatívne. Repríza sa bude hodiť na Doma na 20. hodinu.

 

Upútavka TV Markíza:

https://youtu.be/WCLAJtkPQAs

Zdroj: Ivan Krasko

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
06. máj 2024 02:38