Doktor Martin. Foto: Česká televizeČeská televize
StoryEditor

RTVS predstavila svoje ťaháky. „Na jeseň nás čakajú zmeny,“ avizuje

19.08.2015, 13:31
Doktor Martin, cestopis Cestou necestou aj nová štruktúra Dvojky. RTVS ukázalal, čím chce na jeseň zaujať.

Novinky v jesennej programovej štruktúre televízneho a rozhlasového vysielania dnes na stretnutí s médiami predstavil manažment verejnoprávneho Rozhlasu a televízie Slovenska. A to v prezentácii nazvanej „RTVS čakajú na jeseň zmeny“.

Slovenskú televíziu čaká na jeseň hneď niekoľko zmien. Do programovej štruktúry plánuje vedenie zaradiť viacero nových formátov. Najhorúcejšou novinkou bude 16-dielny koprodukčný komediálny seriál Českej televízie a RTVS Doktor Martin. Jednotka ho začne vysielať už v nedeľu 30. augusta. „Na Doktora Martina sa veľmi tešíme. Je to komediálny seriál, ktorého námet pochádza z Británie. Postupne bol adaptovaný do mnohých krajín. Jeho dej je zasadený do moravsko-slovenského pomedzia, kde vedľa seba žijú Česi, Moraváci a Slováci. Je tam teda prirodzený mix jazykov, takže jednotlivé diely netreba celé dabovať do slovenčiny ani do češtiny,“ priblížil programový riaditeľ RTVS Tibor Búza. „Na túto jeseň máme pripravených 16 epizód a momentálne sa točí druhá 16-tka, ktorá by mala ísť do vysielania budúci rok,“ dodal. V seriáli sa predstaví Miroslav Donutil, Jitka Čvančarová, Jana Štepánková, Tomáš Měcháček, Gabriela Marcinková, Václav Kopta, Lukáš Latinák, Milan Kňažko či Emília Vášáryová.

Televízia finišuje s druhou časťou seriálu Kolonáda. Novými na obrazovke budú aj gastronomický cestopis Cestou necestou, kde sa očami a ústami Slovákov dlhodobo žijúcich v zahraničí predstavia chute a vône miest sveta, Domov, sladký domov. Je to nová zábavná šou od tvorcov Milujem Slovensko či Hudba made in Slovakia, kde moderátor Tomáš Hafner mapuje slovenskú mainstreamovú a alternatívnu hudobnú scénu. „Chceli by sme dosiahnuť niečo podobné, ako sa nám podarilo minulý rok s Povstaním - silné promo na sociálnych sieťach. Každá prezentácia kapely pôjde automaticky na sociálne siete a na fanpage jednotlivých kapiel. Plánujeme týmto spôsobom ponúknuť daný formát cieľovej skupine, ktorá nesleduje televíziu alebo sa pohybuje v úplne inom mediálnom prostredí,“ uviedol Búza.

Na obrazovky Jednotky sa od septembra vracajú šou Nikto nie je dokonalý, Milujem Slovensko, Nečakané stretnutia, Pravdivé príbehy s Katkou Brychtovou, Neskoro večer, 5 proti 5, Duel, Taxík, Postav dom, zasaď strom, Tajomstvo mojej kuchyne a Hurá do záhrady. Kedy odštartujú s premiérovými epizódami:

  • Nikto nie je dokonalý: utorok 22. septembra, 20:20

  • Milujem Slovensko: piatok 4. septembra, 20:20

  • Nečakané stretnutia, sobota 11. septembra, 20:20

  • Pravdivé príbehy s Katkou Brychtovou: sobota 11. septembra, 21:20

  • Neskoro večer: Talkshow Petra Marcina: sobota 11. septembra, 22:00

  • 5 proti 5: pondelok 7. septembra, 18:20

  • Duel: pondelok 7. septembra, 17:50

  • Taxík: sobota 5. septembra, 18:30

  • Postav dom, zasaď strom: sobota 5. septembra, 18:00

  • Tajomstvo mojej kuchyne: nedeľa 6. septembra, 18:20

  • Hurá do záhrady: nedeľa 6. septembra, 17:50

Jednotka chystá aj nové spravodajské formáty: Ranné Správy RTVS každý pracovný deň o 8:00 od 7. septembra, Večerné Správy RTVS každý piatok večer po Cestou necestou od 11. septembra a Krátke správy RTVS každý pracovný deň medzi Duelom a 5 proti 5 od 7. septembra.

Jednotka uvedie seriál televízie CBS Nerozvážni (Reckless) a britský seriál Pán Selfridge (Mr. Selfridge), ktorý vznikol na základe skutočného životného príbehu Harryho Gordona Selfridga, zakladateľa obchodného domu Selfridge & Co. v Londýne. Pre deti to budú pokračovania seriálov Fidlibum, Fidlibumove rozprávky, Trpaslíci, Daj si čas aj Zázračný ateliér. Prečítajte si viac o Nerozvážnych tu.

Televízna Dvojka bude od pondelka do štvrtka uvádzať pôvodné a akvizičné dokumenty, od piatku do nedele filmy a seriály, nebudú chýbať zahraničné a domáce športové podujatia, kvalitná dramatika a programy pre deti. V sobotu to budú obľúbené relácie Kapura, Farmárska revue, Halali, Test magazín, Herecké legendy, v nedeľu to budú prenosy futbalovej Fortuna Ligy a hokejovej Tipsport Extraligy.

„Našou ambíciou je priniesť nové formáty, ale stále, ak sa pozrieme na podiel prémiového obsahu, je to ešte ďaleko od našich ambícií. Ak by som povedal, že na dvojke sme veľmi blízko toho, čomu hovoríme špecifický programový okruh pre výberové publikum a prirodzene pre šport, tam je priestor nato, čo by priniesol tretí kanál, samozrejme, je to otázka zdrojov a financovania, na Jednotke je viac premiérového obsahu. Viem si predstaviť že našou ambíciou by malo byť priniesť ešte viac prémiových formátov, najmä v prime time,“ povedal pre TASR generálny riaditeľ RTVS Václav Mika.

Spoty k jeseni na Jednotke a Dvojke:

Rádio Slovensko avizuje nové hlasy vo vysielaní, rozšírenie prúdového vysielania, popoludňajšie vysielanie už od 13.00, podvečerné od 17.00, Nočná pyramída od 21.00, program Naša hudba naživo uvedie štyri live koncerty. Programová služba Rádio Regina ponúkne motoristom magazín Pozor, zákruta!, hudobný formát ponúkne nový, 50-percentný podiel slovenskej hudby, priame prenosy zo športových podujatí či nový cyklus verejných nahrávok s populárnymi osobnosťami Rádio Regina u vás.

Rádio Devín ponúkne Najkrajšie štúrovské..., čo je 20-dielny cyklus k Roku Ľudovíta Štúra, 40 premiérových častí Danteho Božskej komédie pod názvom Peklo, tri sezónne koncerty Symfonického orchestra Slovenského rozhlasu či štyri mimoriadne koncerty - Euroázijský festival, Projekt Čhavorenge s Idou Kelarovou a zborom rómskych detí. Novinkou bude Týždeň rozhlasovej hry - súťaž 17 rozhlasových hier z produkcie RTVS. Rádio Patria uvedie pravidelné vysielanie v chorvátčine, srbčine, bulharčine a Radio Slovakia International ponúkne terestriálne vysielanie v Bratislave a okolí.

Zdroj: TASR, SITA, red

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
02. máj 2024 01:20