Kandidát politickej strany 99 percent - občiansky hlas Pavol Pavlík
StoryEditor

Súd rozhodol: Markíza musí zaplatiť pokutu 100 tisíc eur

26.04.2013, 16:25
Pokutu dostala za to, akým spôsobom sa na jej obrazovkách pred voľbami prezentovala strana 99% - občiansky hlas.

Spôsob, akým sa na obrazovkách Markízy pred voľbami 2012 prezentovala politická strana 99% - občiansky hlas, bol v rozpore so zákonom. Dnes to potvrdil Najvyšší súd SR. Markíza-Slovakia sa voči tomu už nemôže odvolať a musí zaplatiť pokutu 100 tisíc eur.

O rozhodnutí Najvyššieho súdu informovala v tlačovej správe Rada pre vysielanie a retransmisiu. "Potvrdením rozhodnutia Rady Najvyšší súd zároveň uznal argumentáciu Rady, že pri  posudzovaní politickej reklamy nie je podstatná forma verejného oznámenia, ktorou je realizovaná, ani to, kto je zadávateľom reklamy," uviedla.

O tom, že sponzorské odkazy na 99% - občiansky hlas boli v rozpore so zákonom, rozhodla Rada pre vysielanie a retransmisiu už vo februári 2012 a udelila Markíze spomínanú stotisícovú pokutu. "Ide o vážny zásah do demokratického systému Slovenskej republiky," tvrdil vtedy šéf rady Miloš Mistrík. Stanica sa voči rozhodnutiu odvolala, preto sa prípadom zaoberal Najvyšší súd SR.

Problémom bolo, že sponzorské odkazy 99 % boli podľa licenčnej rady politickou reklamou – no tá je dovolená najskôr 21 dní pred voľbami.

Markíza však nebola jediným médiom, ktoré podľa licenčnej rady porušilo v súvislosti so stranou 99% - občiansky hlas zákon. Prehrešku sa dopustila aj televízia Joj a Fun rádio. Keďže tieto médiá paragraf zákona o politickej reklame porušili prvýkrát, obišli bez pokuty. Ak sa to zopakuje, dostanú aj finančnú sankciu.

Zdroj: Ivan Krasko

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
06. máj 2024 11:16