The Final Cut-Down. Foto: Armoza FormatsArmoza Formats
StoryEditor

Televíznu šou od našich susedov predávajú do sveta (video)

09.04.2014, 14:30
A má za sebou prvý úspech. Nezabránila tomu ani skutočnosť, že šou v domácej krajine zrušili.

Na televíznom veľtrhu MIPTV, ktorý sa práve teraz koná v Cannes, je zastúpená aj produkcia od našich susedov. Český formát Ostříháno sa dostal do katalógu jedného z väčších predajcov formátov.

Ostříháno sa stalo jednou z deviatich noviniek v aktuálnom jarnom katalógu spoločnosti Armoza Formats. Tá obchoduje aj s najväčšími trhmi: do USA predala seriálový formát Hostages, ktorý od jesene vysiela CBS, alebo game show Still Standing stanici NBC. V strednej a východnej Európe zase od nej HBO kúpilo formát seriálu When Shall We Kiss.

České Ostříháno dostalo v katalógu Armozy medzinárodný názov The Final Cut-Down. Distribútor vyzdvihuje pozitíva: chváli sa, že v Česku na TV Barrandov odvysielali vyše 80 epizód a relácia vraj "zdvojnásobila ratingy v slote a zdvihla trhové podiely o 50 %". Armoza Formats však už nespomína, že šou vydržala iba niekoľko mesiacov: štartovala na jeseň a po zmene riaditeľa ju vtedajší šéf stanice Vladimír Železný zrušil. Ako dôvod v jednom z vydaní jeho relácie Volejte Železnému uvádzal práve námet a pre DigiZone.cz povedal, že chcel niečo iné ako kaderníkov.

Napriek tomu Ostříháno alias The Final Cut-Down dosiahlo na veľtrhu MIPTV prvý úspech: Armoza ohlásila, že lokálna verzia vznikne vo Francúzsku. Práva na formát kúpila francúzska spoločnosť, ktorej názov však nechcela špecifikovať, čo je bežná prax.

Ostříháno je pôvodný český formát. Jeho autorom je Petr Lesák cez produkčnú spoločnosť Real TV. Lesák ho na TV Barrandov doniesol v čase, keď bol programovým riaditeľom televízie. Ide o dennú šou s odporúčanou 30-minútovou dĺžkou, v ktorej súťažia profesionálni kaderníci. V každej epizóde sa jeden z nich pokúša vytvoriť najlepší účes v časovom limite troch hodín a zároveň prezentuje svoje rady a tipy. Na konci týždňa vyhlásia víťaza.

Zo Slovenska sa na MIPTV 2014 nepredstavila žiadna novinka. Mimo veľtrhov sa v minulosti podarilo spoločnosti Kuul TV (dnes Good TV) predať súťažný formát Fenomén do Česka a slovenský formát Modré z neba zase lokalizovali v Bulharsku. Slovensko aj Česko sú skôr dovozcovia ako vývozcovia formátov.

http://vimeo.com/89911824

http://youtu.be/XCA0I48dT4Q

Zdroj: Ivan Krasko

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
18. október 2024 06:44