StoryEditor

RTVS odvysiela SK DEJINY venované M. R. Štefánikovi

04.04.2019, 10:35
Autor:
TSTS

Rok 2019 bol vládou Slovenskej republiky vyhlásený za rok Milana Rastislava Štefánika. Jeho výraznej osobnosti sa bude Rozhlas a televízia Slovenska venovať vo viacerých programoch. Téma bude rezonovať v diskusných reláciách SK DEJINY a Večera s Havranom na Dvojke, ktorá v rámci tematického vysielania ponúkne aj viacero dokumentárnych i filmových titulov z archívu. RTVS sa ako koproducent podieľala na vzniku nového dvojdielneho dokumentu Milan Rastislav Štefánik (v premiére odvysiela Dvojka) a trojdielnej série Mohyla (v premiére odvysiela na Jednotka).

Prvým špeciálnym titulom venovaným Milanovi Rastislavovi Štefánikovi pri príležitosti 100. výročia jeho úmrtia budú SK Dejiny 4. apríla a 25. apríla o 22:25 na Dvojke.

Štefánik patrí medzi najvýznamnejšie postavy našich dejín. Vedec, astronóm a cestovateľ vymenil po vypuknutí prvej svetovej vojny observatóriá za bojové fronty a spoločenské salóny, v ktorých významní politici a diplomati začali prekresľovať mapu Európy.

Moderátor Ľubomír Bajaník, ktorý vyštudoval históriu na Univerzite Komenského, bude diskutovať s poprednými slovenskými odborníkmi a historikmi aj o výsledkoch najnovších výskumov. „Rovnako ako život tohto velikána považujem za fascinujúci aj takpovediac jeho druhý život, využívanie jeho mena a étosu. Štefánikov odkaz si prisvojovali a odmietali rôzne politické sily, jeho kult a obraz sa dostal aj do viacerých druhov umenia, čo bude takisto súčasťou SK Dejín,“ prezradil o špeciálnom vysielaní Ľubomír Bajaník.

RTVS

​Vo štvrtok 4. apríla budú hostia spolu s moderátorom Ľubomírom Bajaníkom hľadať Štefánika – človeka. Bližšie sa budú venovať najmä obdobiu jeho vysokoškolského štúdia a prerodu Štefánika z pozície vojaka vo francúzskej armáde k jednému z troch čelných predstaviteľov československého odboja. Hosťami a odborníkmi budú Michal Kšiňan, PhD. z Historického ústavu SAV, RNDr. Vojtech Rušín, DrSc. z Astronického ústavu SAV a Mgr. Juraj Babják, PhD. z Katedry všeobecných dejín Filozofickej fakulty UK.

O pozícii osobnosti M. R. Štefánika v slovenských dejinách, ale aj o najnovších výskumoch v zahraničných archívoch budú diskutovať historici a odborníci 25. apríla. Do relácie prizvali pozvanie Mgr. Peter Macho, PhD. z Historického ústavu SAV, PhDr. Matúš Valihora z Múzea D. S. Jurkoviča v Brezovej pod Bradlom a Michal Kšiňan, PhD. z Historického ústavu SAV.

01 - Modified: 2019-01-02 09:12:56 - Feat.: 0 - Title: Štefánik, ale aj Peter Sagan. Poznáme desať najväčších Slovákov 02 - Modified: 2020-01-23 13:30:59 - Feat.: 0 - Title: Generál Štefánik. Po úspešnej Márii Terézii pripravuje RTVS ďalšiu výpravnú trilógiu 03 - Modified: 2019-09-13 08:24:14 - Feat.: 0 - Title: Dokončenie filmu Generál sa opäť odkladá. Premiéru bude mať až v roku 2020 04 - Modified: 2018-08-13 20:30:02 - Feat.: 0 - Title: RTVS pri filme Generál sprísnila podmienky. Reagovala tak aj na podozrenia SaS o subvenčnom podvode
menuLevel = 2, menuRoute = news/tlacove-spravy, menuAlias = tlacove-spravy, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
26. apríl 2024 12:42