NATPE. Foto: SWpix/NATPESWpix/NATPE
StoryEditor

Markíza, Joj a RTVS práve nakupujú novinky. Vieme viac (video)

23.06.2014, 16:00
Slovenské a zahraničné televízie sú na veľtrhu, kde uvidia a môžu kúpiť najnovšie svetové novinky. Všetko o NATPE Europe prinesú Stratégie.

Zástupcovia televízie Markíza, Joj a RTVS sú práve teraz na najväčšom televíznom veľtrhu v strednej a východnej Európe NATPE Europe, kde si pozerajú najnovšie zahraničné programy a stretávajú sa s biznispartnermi.

Na NATPE Europe je programová riaditeľka skupiny Markíza Silvia Majeská, šéfovia akvizičných oddelení všetkých troch slovenských vysielateľov a manažéri akvizícií - dokopy osem ľudí zo Slovenska, respektíve tri spoločnosti. V porovnaní napríklad s Českom je to značný nepomer: Česi majú na NATPE Europe 18 nakupujúcich spoločností, ktorých zastupuje 54 ľudí. Je medzi nimi napríklad aj najvyšší šéf CME Christoph Mainusch.

Okrem toho Česi aj predávajú: svoje televízne produkty sa do sveta pokúsi predať Barrandov Televizní Studio (na veľtrhu ponúka programy Co mi nedá spát, Intim s Heidi Janků, Kurňa, co to je?, Vše nejlepší, Vtip za stovku, Sejdeme se na Cibulce alebo Exkluziv Kateřiny Brožové) a Visual Unity Global (nové médiá). Naopak, Slovensko podľa najaktuálnejších údajov organizátora nemá na NATPE žiadneho predajcu. V minulosti chodili na veľtrh zástupcovia spoločnosti Eurokim, ktorá predáva nemecké programy od Beta Film. Ide o zatiaľ najslabšiu účasť Slovenska na veľtrhu.

A čo môže Markíza, Joj či RTVS kúpiť? Na NATPE Europe prišli najväčšie svetové distribučné spoločnosti. Niektoré z nich dokonca ukážu svoje najnovšie seriály v kine, na uzavretých projekciách určeným nákupcom. Screeningy má hlavný akvizičný partner skupiny Markíza Warner Bros. International Television Distribution, ktorý distribuuje napríklad "batmanovský" seriál Gotham s plánovanou svetovou premiérou na jeseň. Matthew Perry sa vráti na obrazovky v seriáli The Odd Couple, distribuuje ho CBS Studios International a aj tá bude svoje novinky premietať na NATPE nielen slovenským staniciam. Príde tiež dôležitý obchodný partner skupiny Joj Twentieth Century Fox International Television Distribution, premietania chystajú aj NBCUniversal či nezávislý distribútor Lionsgate Entertainment. Ten ukáže napríklad minisériu NBC Rosemary's Baby, ktorú režírovala Agnieszka Holland, alebo seriál káblovej stanice FX Parners. Hlavné úlohy v ňom stvárnia Martin Lawrence a Kelsey Grammer; svetová televízna premiéra je naplánovaná až na august.

Stratégie sa na NATPE Europe zúčastnia tiež: budeme pri všetkom dôležitom, čo sa na veľtrhu udeje. Čítajte náš web pre rozšírené spravodajstvo.

 

Slovensko na NATPE||Europe 2014

Predajcovia: žiadni

Nákupcovia: TV Joj/Slovenská produkčná (Erika Tóthová, Eva Dzurovčinová, Peter Adamik), RTVS (Katarína Slováková, Michalea Sabolčáková), Markíza - Slovakia (Silvia Porubská, Elza Strapková, Peter Chalupa)

 

Najväčší televízny veľtrh v regióne strednej a východnej Európy NATPE tohto roku zmenil dejisko. Už sa nekoná v Budapešti, ale v Prahe. Zároveň zmenil názov z NATPE||Budapest na NATPE||Europe. Začína sa dnes a končí vo štvrtok 26. júna. Viac informácií.

Organizátor avizuje účasť všetkých hlavných amerických štúdií a sľubuje aj premietania noviniek. Hovorí dokonca o sebe, že je jediný dôležitý televízny event v Európe venovaný stredo- a východoeurópskemu regiónu. Prezident organizácie NATPE Rod Perth sľubuje špeciálne sprievodné akcie, párty a príležitosti na networking. Viac informácií.

Pred rokom sa veľtrh NATPE konal ešte v Budapešti, aj na ňom sa Stratégie zúčastnili. Prečítajte si o tom viac.

http://youtu.be/0d1zpt6k5OI

Zdroj: Ivan Krasko

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
26. apríl 2024 08:39