Curtis 50 Cent Jackson a Omari Hardwick na MIPTV
StoryEditor

Toto je 5 nových seriálov, ktoré môžu kúpiť aj naše televízie

16.04.2014, 15:55
Aké nové seriály sa predstavili na svetovom televíznom veľtrhu MIPTV: od kriminálky s Davidom Duchovnym po drámu s 50 Centom.

V Cannes sa minulý týždeň konal televízny veľtrh MIPTV, na ktorom sa zúčastnili najväčší distribútori a nakupovali od nich aj Markíza, Joj a RTVS.

Stratégie už informovali o nových zaujímavých reality formátoch. Okrem nich sa však v Cannes predávali aj hotové televízne seriály. Aké seriálové novinky sa nákupcom predstavili v Cannes a ktoré mali na veľtrhu najväčšie promo?

Power: O drogovom boháčovi s 50 Centom

Americká káblová stanica Starz, ktorá v minulosti priniesla seriály ako Spartacus alebo Da Vinci's Demons, pokračuje v seriálovej tvorbe. Na MIPTV ukázala v svetovej premiére svoju novinku Power. Seriál je o bohatom newyorskom majiteľovi nočného klubu, ktorý chce vybudovať impérium a dostať svoj biznis medzi Fortune 500, ale má problém - žije dvojitý život a keď sa nestará o klub, obchoduje s drogami. Výkonným producentom a zároveň jedným z hereckých predstaviteľov je raper Curtis "50 Cent" Jackson, ktorý prišiel seriál do Cannes osobne predstaviť. Osemdielna prvá séria bude mať televíznu premiéru od júna. Predáva ju Starz Worldwide Distribution, s ktorou u nás obchoduje skupina Markíza (kúpila od nej Spartaka pre Dajto).

Outlander: Zatiaľ nenatočený seriál už v predaji

Sony Pictures Television International, s ktorou momentálne tiež u nás obchoduje skupina Markíza, má v katalógu aj tituly, o ktorých sa síce hovorí dlhšie, ale stále ich nemohla ukázať skompletizované - ani na jeseň na Mipcom-e, ani teraz na MIPTV, keďže stále sú iba vo výrobnej fáze. Jednou z nich je dráma Outlander o setričke, čo sa ocitne v 18. storočí a jej život je v ohrození. Seriál vzniká pre stanicu Starz, predlohou je knižný bestseller Diany Gabaldon a podľa Sony má priniesť romantiku, sci-fi, históriu aj dobrodružstvo. Druhým seriálom z ponuky Sony, čo je stále iba v produkčnej fáze, je spin-off Perníkového tatka (Breaking Bad) s názvom Better Call Saul, ktorý bude mať v Amerike na stanici AMC premiéru približne v novembri. Zameria sa na jednu postavu z Perníkového tatka - Saula Goodmana - a pozrie sa na jeho život predtým, než sa stal právnikom Waltera Whitea. Perníkový tatko získal dva Zlaté glóbusy a niekoľko Emmy, jeho spin-off má všetky predpoklady vzbudiť záujem. Ak nie kritikov, minimálne vysielateľov. Pozrite si jeho vývoj sledovanosti.

Viac o MIPTV:

The Honourable Woman: Novinka od BBC

BBC Worldwide, ktorá u nás obchoduje prevažne s RTVS a najnovšie aj s FilmBox-mi, má v katalógu okrem iného aj nový 8-dielny politický triler The Honourable Woman. Rozpráva príbeh ženy snažiacej sa napraviť chyby, ktoré v minulosti urobila. Ako malá videla vraždu svojho otca, dnes je opäť konfrontovaná so smrťou aj tajnými službami. Hrá v nej Maggie Gyllenhaal a režíruje držiteľ ceny BAFTA Hugo Blick. BBC Worldwide ho vôbec prvýkrát ukázala práve na MIPTV za účasti tvorcov. Televíznu premiéru bude mať tento rok na BBC Two a americkej Sundance TV, kúpilo ho tiež HBO minimálne pre trhy severnej Európy.

Aquarius: David Duchovny späť v seriálovej brandži

Na MIPTV sa začal predávať aj seriál Aquarius, ktorý si iba koncom marca objednala americká NBC. Stanica dala zelenú nie iba pilotu, ako tomu býva zvykom, ale rovno celej série. Zatiaľ bude mať 13 dielov a na svetové trhy ju distribuuje ITV Studios Global Entertainment. Aquarius je krimiseriál odohrávajúci sa v 60. rokoch minulého storočia a hlavným hrdinom je David Duchovny ako losangeleský policajt vyšetrujúci prípad Charlesa Mansona.

Sensitive Skin: Žeby kanadský Sex v meste?

Herečka zo Sexu v meste (Sex and the City) Kim Cattrall prišla na MIPTV tiež: predstavila novinku Sensitive Skin. Scenár seriálu si prvýkrát objednala stanica HBO už v roku 2008, teraz však dostal zelenú u konkurenciu a vznikne pre kanadský trh. Ide o adaptáciu britskej seriálovej predlohy - polhodinovú komédiu o ženách bojujúcich s krízou stredného veku. Cattrall si v ňom zahrá a bude aj výkonnou producentkou. Distribúciu na svetové trhy zabezpečuje menšia spoločnosť Tricon Films & Television.

 

Prehľad nových seriálov sme spracovali z dát MIPTV a webov The Hollywood Reporter, Variety, C21Media, Deadline.com, RealScreen, tlačových správ distribútorov a ďalších.

Zdroj: Ivan Krasko

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
26. apríl 2024 05:51