Youtube
StoryEditor

Týždeň v médiách: Big win, zlatá Nasťa, slovenčina či čeština, oligarchovia v médiách, koniec koncesií... Všetko jasné!

17.02.2018, 23:38
Pokračuje aj hra na mačku a myš. Tentoraz ide o 9 miliónov eur.

Bol to týždeň celkom dosť nabitý udalosťami v médiách. Dôležitými, ale aj takými, viete... RTVS sa pochválila, že zlomila rekord vo vysielaní v online. Človek si v prvom momente pomyslel, že sa chváli nešťastným rozhovorom moderátora Jána Hudoka s trénerom slovenských hokejistov Ramsayom. Ale nebolo to tak. Skrátka informácia o rekorde "vo vysielaní v online" prišla v čase, keď video "big win" búrlivo bavilo slovenský internet. Teda, len tú časť, ktorá rozumie anglicky. Tým ostatným boli iné otázky určite veľmi zrozumiteľné:

  • Nasťa, veríte, že máte striebornú medailu?
  • Nasťa, tešíte sa?
  • Nasťa, aké sú vaše prvé pocity?
  • Nasťa, vraj vám jedna strela nevyšla, je to tak?
  • Nasťa, prečo ste netrafili?
  • Táto sezóna je vaša najlepšia, však?
  • Nasťa, pochvália vás doma?
  • Ešte posledná otázka Nasťa: Máte tu na tribúne rodičov, vidím ich, sedia tu rovno na tribúne.
  • A ešte predsa len jedna posledná otázka: Nasťa, hreje zlatá medaila?

ZLATÁ NASŤA má nadhľad a usmieva sa. GRATULUJEME! Mimochodom viete, komu môžeme ďakovať, že ju vlastne máme? Predsa tomu, kto jej dal pas. Na oficiálnej Facebookovej stránke Polície SR nie je núdza o originálne statusy.

​Médiami sa zaoberal uplynulý týždeň aj náš parlament. Niektorí z nich napríklad odmietli to, aby televízne stanice mohli vysielať české rozprávky a ďalšie televízne programy pre deti do 12 rokov v češtine. To máte v dnešnej dobe tak. Naše deti síce nemôžu počúvať v televízii češtinu, ale na internete fičia na rozprávkach, kde sa hovorí anglicky, rusky, poľsky, česky, maďarsky... Prečo je to tak? Lebo "cytrón je žltí a nemá zyps". Ale slovenská gramatika a naše školy je už úplne iná téma.

Poslanci, (niektorí) zistili, že po tom ako Penta ovládla jedno z najväčších vydavateľstiev, má nejaké tie akcie v mienkotvornom Sme, vlastnú mediálnu agentúru, tento rok pravdepodobne ovládne časť Ringieru a hovorí sa o jej chuti vlastniť Markízu... že by sa mali lepšie chrániť média pred oligarchizáciou. Neprešlo to. Vlastne načo v tejto fáze? Tak už je asi trocha neskoro. Alebo?

Témou tohto týždňa okrem (ne)šťastného "big win" bola opäť RTVS. Jej šéf už celkom otvorene hovorí o tom, že by sme jasne mali uvažovať nad opodstatnenosťou koncesií a pomáha mu v tom nielen referendum o koncesiách, ktoré sa má uskutočniť vo Švajčiarsku, ako aj susedné Rakúsko - kde má reformou financovania prejsť verejnoprávna ORF. A inšpirovať by nás mohlo aj Rumunsko. O Poľsku sa zatiaľ nehovorí.

Jaroslav Rezník sa tiež pochválil, že zohnal pre RTVS 9 miliónov. Čuduj sa svete, minister kultúry Maďarič, tvrdí, že žiadnych 9 miliónov Rezníkovi nikto nedá. Hra na mačku a myš stále pokračuje a zdá sa, že nemá konca. Rezník má situáciu pod kontrolou, plnohodnotne nahradí aj odchádzajúceho šéfa spravodajstva, tvrdí.

Aj Dano Dangl má v tom úplne jasno. Z Milujem Slovenska chcel aj tak odísť už pred troma rokmi. "Nechce byť v každej rici," posťažoval sa pre Nový čas. A odišiel do Markízy, kde má s Adelou vlastnú reláciu.

Vážne veci sa diali aj v zahraničí:

  • Druhý najväčší zadávateľ vo svete Unilever hrozí, že stiahne svoju reklamu z digitálnych platforiem ako je Facebook a Google, o ktorých hovorí, že sa stali "žumpou" plnou falošných správ, rasizmu, sexizmu a extrémizmu.
  • Hlavný šéf New York Times povedal, že print bude na papieri ďalších desať rokov. A odznelo aj to, že biznis z digitálneho predplatného rastie tejto značke tak rýchlo ako Facebook a rýchlejšie ako Google.
  • A pikoška na záver: kampaň Me too zasiahla aj umenie. V Taliansku, v opere Carmen videli diváci "pokrokovejší záver". Hlavná hrdinka na konci opery zabije svojho žiarlivého milenca Dona Josého. V pôvodnej verzii je to presne naopak. Myslite si čo chcete... Len aby Červená čiapočka nezožrala zachvíľu vlka... Nová doba, priatelia!
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
26. apríl 2024 19:49