Hollywoodski herci darovali pre štrajkujúcich miliónové dary.
StoryEditor

Najväčšie hollywoodske herecké hviezdy podporili štrajk hercov miliónovými darmi

04.08.2023, 09:47
Autor:
ČTKČTK

V núdzovom fonde určenom pre hercov vo finančnej tiesni, ktorí už by si nemohli dovoliť ďalej platiť každodenné výdavky, je podľa organizácie vyše 15 miliónov dolárov.

Jedny z najväčších hollywoodskych hereckých hviezd svojimi finančnými darmi podporili odborový zväz amerických hercov a televíznych a rozhlasových umelcov SAG-AFTRA, ktorý združuje štrajkujúcich hercov. V núdzovom fonde určenom pre hercov vo finančnej tiesni, ktorí už by si nemohli dovoliť ďalej platiť každodenné výdavky, je podľa organizácie vyše 15 miliónov dolárov (viac ako 13,7 milióna eur). SAG-AFTRA o tom informoval na svojom webe.

image

Štrajk v Hollywoode pokračuje. 

TASR
Viacerí známi herci a herečky venovali do fondu dary vo výške milión dolárov (viac ako 914 tisíc eur) a viac, podľa SAG-AFTRA to boli George Clooney, Matt Damon, Leonardo DiCaprio, Jennifer Lopezová, Julia Robertsová, Arnold Schwarzenegger, Meryl Streepová, Ryan Reynolds, Hugh Jackman, Nicole Kidmanová, Dwayne Johnson, Ben Affleck, Blake Lively či Oprah Winfreyová.

"Mám to veľké šťastie, že si môžem dovoliť podporiť tých, ktorí budú dlho strpieť, aby ustáli boj proti Goliášovi. Tým mocným korporáciám, ktoré sa snažia z našej profesie vysať ľudskosť, ľudskú dôstojnosť i ľudí samotných, sa postavíme spoločne," uviedla vo vyhlásení Streepová.

Clooney v stredu povedal, že herci "sú pripravení zasadnúť späť k rokovaciemu stolu a uzavrieť sa (zväzom filmových štúdií a streamovacích spoločností) AMPTP férovú dohodu". "Ale kým sa tak stane, budem ďalej hrdo podporovať organizáciu SAG-AFTRA a svojich kolegov, ktorí v tento historický moment štrajkujú," dodal Clooney.

SAG-AFTRA združuje na 160.000 hercov a ďalších profesionálov z mediálneho a zábavného priemyslu. Členovia zväzu so štrajkom v júli pripojili k scenáristom, ktorí protestnú akciu začali už v máji. Herci i scenáristi sa usilujú o vyššie odmeny, lepšie poistenie alebo záruky týkajúce sa umelej inteligencie. Do združenia AMPTP patria najväčšie štúdiá ako Walt Disney Studios, Universal Studios, Sony Pictures, Paramount Pictures ako aj veľké streamovacie platformy ako Netflix, Amazon alebo Apple TV+.

image

Štrajk v Hollywoode pokračuje. 
 

TASR
Stanica CNN v utorok informovala, že štúdium požiadala združenie scenáristov (WGA), aby jeho zástupcovia zasadli k rokovaciemu stolu. Ak tak urobí, pôjde o prvé rokovanie od začiatku štrajku pred takmer sto dňami. Rokovania s hercami zatiaľ plánované nie sú.

Súbežný štrajk hollywoodskych hercov a scenáristov je prvý od roku 1960 a v posledných týždňoch čoraz viac vychádza najavo, ako významnou udalosťou pre hollywoodsku kultúrnu produkciu je: ochromuje produkciu filmov, seriálov i televíznych programov a odkladajú sa kvôli nej udeľovanie rôznych cien.

menuLevel = 2, menuRoute = news/archiv-clankov, menuAlias = archiv-clankov, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
11. máj 2024 13:41