Fico sa čoraz výraznejšie púšťa do médií. REUTERS
StoryEditor

Robert Fico zašiel ešte ďalej: Označil médiá, ktoré sú na úrade vlády neželaní hostia

14.11.2023, 11:17
Autor:
michmichTASRTASR

Premiér pokračuje v kritike a dehonestácii mienkotvorných médií a plánuje voči ním ďalšie obmedzenia. Opozícia bije na poplach, že ide o aroganciu moci najhrubšieho zrna.

S tým, že považuje televíziu Markíza, Denník N, SME a Aktuality za nepriateľské médiá, začal premiér Fico už cez víkend, ale aktuálne zašiel ešte ďalej. „Rozhodol som, že preveríme ich povolenie na vstup a prácu na úrade vlády, teda právo vstupovať na úrad a otravovať nás s ich otvoreným nepriateľstvom. Do rozhodnutia budú neželanými hosťami na úrade vlády,“ vyhlásil Fico.

image

Robert Fico: Markíza je nepriateľské médium. Pozrieme sa na jej monopolné postavenie aj financie

Médií sa zastala prezidentka Zuzana Čaputová. Na svojom facebookovom profile uviedla, že význam médií je pre demokraciu nenahraditeľný. "Médiá sú súčasťou krvného obehu demokracie a ich obmedzovanie alebo priškrcovanie by malo za následok jej odumieranie," napísala prezidentka.

Médiá obraňuje aj opozícia. V tlačovej správe strana Sloboda a Solidarita predsedu vlády Roberta Fica vyzvala, aby upustil od protiprávnych krokov namierených voči médiám. „Obmedzovať novinárov potrebuje len taká vláda, ktorá chce ľudí odstrihnúť od informácií a manipulovať s verejnou mienkou. Vyhrážky médiám a zákaz vstupu nepohodlným redakciám sú ďalším krokom k orbanizácii Slovenska," povedal predseda SaS Richard Sulík. 

"Po vzore Vladimíra Putina a Viktora Orbána sa Fico uchyľuje k protiprávnym krokom len preto, že si niekto dovolí byť kritický k jeho vláde. Toto je skutočne neprijateľné a arogancia moci najhrubšieho zrna. Robert Fico nemal nikdy úctu k novinárom, boli preňho len prekážkou pri jeho mocenskom vládnutí, pretože to boli práve novinári, ktorí pozerali Smeru na prsty a odhaľovali jednu kauzu za druhou. K demokracii nevyhnutne patrí sloboda médií a my spravíme všetko pre to, aby sme ju ochránili," dodal podpredseda SaS Branislav Gröhling. 

Problém sa vlečie dlhodobo

Na tlačových besedách strany Smer-SSD a SNS politici ignorovali otázky spomínaných médií už nejaký čas. Dokonca Fico počas predvolebnej kampane bojkotoval diskusné debaty Markízy. SNS mala podľa médií zas odmietnuť žiadosti troch printových a internetových médií o rozhovor. No spochybňovanie mienkotvorných médií zo strany premiéra, Smeru a SNS pokračuje aj počas ich pôsobenia v novej vláde.

image

Toto sú podľa Fica "nepriateľské médiá". Opozícia bije na poplach, že ide o "orbanizáciu" médií.

Ich konanie v najnovšom vyhlásení kritizuje aj medzinárodná novinárska organizácia Reportéri bez hraníc. Tá hodlá dohliadnuť na to, aby Slovensko po nástupe novej vlády dodržiavalo svoje medzinárodné záväzky v oblasti slobody tlače a právneho štátu.

Šéf sekcie Reportéri bez hranác pre EÚ a Balkán Pavol Szalai pripomenul výsledky nedávneho zasadnutia slovenskej Platformy na podporu slobody tlače a ochranu novinárov, ktorá vyzvala na vyvodenie zodpovednosti v prípade vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Podľa nej to predstavuje "dôležitú podmienku pre zlepšenie bezpečnosti novinárov a slobody tlače na Slovensku".

Zároveň apelovala na zaručenie nezávislosti verejnoprávneho Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS). Platformu zriadila v polovici októbra dosluhujúca vláda, združuje predstaviteľov štátnej správy, novinárov a mimovládnych organizácií. Organizácia Reportéri bez hraníc podľa Szalaia očakáva od novej vlády, že jej program sa bude niesť v duchu týchto odporúčaní.

Vláda sa vo svojom programovom vyhlásení schválenom v pondelok zaviazala vytvoriť podmienky pre rovnoprávne fungovanie všetkých médií a súčasne zabrániť neoprávneným zásahom do slobody tlače a práva na šírenie informácií. Vláda chce chrániť slobodu slova, a to aj na sociálnych sieťach. Od verejnoprávnych médií očakáva, že budú zabezpečovať nezávislú a objektívnu žurnalistiku.

Slovensko sa v súčasnosti nachádza na 17. mieste spomedzi 180 krajín vo Svetovom indexe slobody tlače Reportérov bez hraníc.

menuLevel = 2, menuRoute = news/archiv-clankov, menuAlias = archiv-clankov, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
02. máj 2024 09:47